9. KORAKOV PRIMERNEGA VZDRŽEVANJA ROLERJEV

9. KORAKOV PRIMERNEGA VZDRŽEVANJA ROLERJEV

Torej, kako pogosto, zakaj in kdaj bi morali čistiti rolerje? V idealnem primeru, po vsaki uporabi saj lahko le tako dovolj zgodaj opazimo obrabo in poškodbe na rolerjih.
 
Da bi vam rolerji dolgo služili, jih je potrebno redno vzdrževati. Osnovno vzdrževanje rolerjev bo zahtevalo malo vašega časa, nekaj orodja in potrebščin. Umazanija in voda se na rolerjih namreč hitro nabereta in tako skrajšata življenjsko dobo ležajem, zato je izredno pomembno da redno čistite ležaje ter s tem preprečite poškodbe rezila ter fizične poškodbe na rolerjih zaradi nesreče. Na to kako hitro se bodo ležaji obrabili, bistveno vplivajo vremenske razmere. Če bomo rolerje uporabljali v dežju ali pozimi, bo umazanija skupaj z vodo in soljo hitreje prišla v ležaje in posledično se bodo ležaji hitreje obrabili. V nadaljevanju si lahko prebere devet korakov do primerno vzdrževanih rolerjev.

Za vzdrževanje rolerjev boste potrebovali:
 • Inbus ključ ali večnamensko orodje za vzdrževanje rolerjev
 • Manjša ščetka za čiščenje ali zobna ščetka
 • Robčke ali krpo, ki ne pušča vlaken
 • Olje za ležaje
 • Raztopino za čiščenje ležajev
 • Samovarovalni lak za rolerje

1. ODSTRANITE VSE DELE

Odstranite kolesa, podvozje in zavoro s pomočjo inbus ključa ali večnamenskega orodja. Odprite in odstranite sponke za zapenjanje rolerjev in pri tem pa pazite, da ne izgubite majhnih delov. V kolikor lahko, odstranite notranji čevelj in vložke znotraj čevljev. Dobro preverite obrabljenost vseh delov. V kolikor je kateri izmed delov poškodovan ali obrabljen, ga bo potrebno zamenjati. Vse dele, ki niso poškodovani dobro očistite. 

2. DOBRO OČISTITE ROLERJE IN VSE DELE

Z vlažno krpo očistite zunanji čevelj rolerjev. Z majhno krtačo ali zobno ščetko očistite nedostopne dele, prav tako očistite tudi kolesa. Pomembno je da očistite s koles ves pesek in umazanijo, saj lahko te kasneje poškodujejo ležaje. Če so kolesa obrabljena, jih boste morali zamenjati z novimi. Kolesa, ki imajo drugačen premer, lahko spremenijo vozne lastnosti in v danih okoliščinah vodijo do ogrožanja uporabnika, zato rolerjev ne uporabljate, če kolesa niso dobro privita. V primeru, da morate kolesa na rolerjih zaradi obrabe zamenjati, nikoli ne montirajte večjih koles od prvotnih koles rolerjev.

Mehkejša kolesa se bodo hitreje obrabila kot trda, vendar pa mehkejša kolesa bolje absorbirajo vibracije. Tako mehka kot trda kolesa se bodo  hitreje obrabila na vročem asfaltu, saj zaradi razgrete površine ta začnejo pokati in hitreje razpadati. Če želite da bi vam kolesa dolgo služila, rolerje uporabljajte v suhem vremenu, poleti pa se odpravite ven zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko je asfalt hladen. 

3. OČISTITE IN PREVERITE STANJE LEŽAJEV

Da bi lahko očistili ležaje, jih morate prvo odstraniti iz koles. Ležaj s pomočjo majhnega izvijača z ravno glavo potisnite ali izvlecite ven. Orodje namestite vzdolž notranjega roba med ležajema in ležaj skupaj z distančnikom potisnite ven. Postopek ponovite še na drugi strani. Dlje kot je ležaj v kolesu, težje ga bo odstraniti. Če so ležaji in kolesa obrabljeni in če se površina ležajev zdi hrapava, bo najbolje, da zamenjate kolesa in ležaje z novimi. Obrabljen ali poškodovan ležaj se bo slabo vrtel, kolo se bo zatikalo ali celo škripalo. 

Ležaji

Ležaj očistite z vlažnim robčkom ali krpo ki ne pušča vlaken, na katero nanesete malo olja za ležaje ter čistilne raztopine. Ne uporabljajte vode, saj lahko poškodujete ležaj. Ko ležaje očistite prahu in malih delcev, jih vstavite nazaj v kolesa, kolo zavrtite ter preverite ali ta teče gladko in tiho. Ne pozabite da morate na vsako stran kolesa vstaviti en ležaj, med njima pa pušo ležaja. Ležaje lahko še dodatno zaščitite tako, da vsak ležaj namažete s kapljico olja. Ne dodajajte več olja, kot je potrebno saj se bo to začelo kopičiti in se bo v ležaj posledično ujelo več umazanije in peska. 

4. PREVERITE STANJE ZAVORE

Preverite obrabljenost zavore. Kako zelo je zavora obrabljena bi morali preveriti po vsaki uporabi. Prepričajte se, da je ta dobro pritrjena. Nekatere zavore imajo označeno obrabno linijo za lažjo določitev, kdaj je zavoro potrebno zamenjati. To je potrebno zamenjati še preden pride do obrabne črte, saj boste drugače poškodovali nosilec zavore. Načeloma velja, da če je kot med nosilcem zavore in površino zavore kot večji od 40 stopinj, je zavoro potrebno zamenjati. To pomeni, da je v zavoro potrebno zamenjati, ko je razmak med zavoro in tlemi prevelik (>17 mm).

Zavora 2

5. NAMESTITE NAZAJ KOLESA 

Ko ste očistili ležaje in jih namestili nazaj v kolesa, ta dobro privijte nazaj na podvozje rolerjev. Vijake dobro privijte s pomočjo inbus ključa. Po vsaki uporabi preverite ali so vijaki dobro priviti, če se zrahljajo jih čimprej privijte nazaj saj lahko drugače izgubite del vijaka ali celo kolo. Ko nameščate nazaj osne vijake, upoštevajte naslednje: Po odvijanju vijačne povezave morate na navoj vijakov ponovno nanesti samovarovalni lak! Priporočamo, da to kot previdnostni ukrep vedno upoštevate. Samovarovalni lak je mogoče dobiti v trgovinah z gradbenim materialom ali v specializiranih trgovinah.

OBRAČANJE KOLES ZA ENAKOMERNO OBRABO
Kolesa na rolerjih spadajo pod potrošni material. Če želimo da se bodo ta pravilno obrabila in nam tako dolgo služila, jih je potrebno redno obračati, da omogočimo enakomerno obrabo koles na obeh straneh. Način obračanja koles je odvisen od števila koles na rolerjih. Na trgu se najpogosteje pojavljajo rolerji z 3 ali 4 kolesi, nekateri modeli rolerjev pa imajo celo 2, 5 ali 6 koles. 

kolesa
Kolesa se bodo hitreje glede na: 
 • Težo uporabnika – težji uporabnik proizvede več trenja, zato se kolesa hitreje obrabijo
 • Trdoto koles – mehka kolesa (oznaka trdote 82 A ali manj) se bistveno hitreje obrabijo
 • Velikost koles - manjša kolesa se malenkost hitreje obrabijo
 • Vozno površino – vožnja po poškodovani cesti in cesti na kateri je veliko kamenčkov in peska vpliva na razpoke in obrabo na kolesih
 • Zaviranje z kolesi, stil vožnje, izvajanje raznih trikov in ''slajdanje'' – vse od naštetega vpliva na hitrejšo obrabo koles
 • Vožnja po razgretem asfaltu – poleti ko je asfalt razgret, rolerje uporabljajte zgodaj zjutraj in pozno zvečer, saj razgret asfalt pripomore k hitrejšemu razpadanju koles

Če kolesa ne obrnemo in s tem omogočimo pravilno obrabo koles na obeh straneh, se kolesa nepravilno obrabijo kot je prikazano na zgornji sliki, oprijem s površino se zmanjša, prav tako tudi učinkovitost rolanja. 

Kolesa 2

Zgornja slika prikazuje pravilni vrstni red menjave koles na rolerjih glede na število koles. Na rolerjih s tremi kolesi, se bo sprednje kolo najbolj obrabilo, sredinsko pa najmanj. Kolo na sredini v tem primeru premaknemo spredaj, zadnje kolo pa na sredino. Prvo kolo premaknemo zadaj in tako omogočimo enakomerno obrabo drugih koles. Pri menjavi ne pozabite, da morate kolesa iz enega čevlja rolerjev namestiti na drugi čevelj (križno kot prikazuje zgodnja slika).

Najpogosteje imajo rolerji 4 kolesa. Pri temu modelu rolerjev se zadnja kolesa najbolj obrabijo, srednja pa manj. Prva kolesa premaknemo zato na tretje mesto, kolo na tretji poziciji pa premaknemo na zadnje mesto. Zadnje kolo, ki je bil najmanj rabljen, prestavimo na drugo mesto, kolo pa drugi poziciji pa premaknemo spredaj. 

6. NAMESTITE ZAPONKE IN VEZALKE

Preden namestite nazaj zaponke na rolerje, preverite ali so te poškodovani in imate vse dele. Preverite tudi vezalke, te morajo biti cele brez sledov natrganja. V kolikor ste opazili sledove poškodb ali ste izgubili kak del, zamenjajte poškodovane zaponke in vezalke. 

7. PREVERITE NOTRANJI ČEVELJ IN VLOŽKE

Preverite ali se v notranjem čevlju in vložku nahajajo kamenčki in pesek. V kolikor lahko notranji čevelj in vložek odstranite, ga očistite in namestite nazaj.

8. PREVERITE ZUNANJO LUPINO ČEVLJA

Tudi če ne igrate hokeja na rolerjih ali agresivno rolate, lahko lupina čevlja trpi poškodbe zaradi padcev in prask. Prepričajte se, da je zunanja lupina cela in nudi oporo.

9. OPERITE NOTRANJI ČEVELJ TER VLOŽKE

V rolerjih se pogosto znojimo, zato je rolerje potrebno po vsaki uporabi dobro prezračiti in posušiti saj tako zmanjšamo razmnoževanje bakterij in neprijetne vonjave. Notranji čevelj ter vložke lahko ročno oprete in osušite na zraku, v kolikor so te odstranljivi. Za pranje uporabite blago milo. Za bolj točne napotke glede vzdrževanja in pranja delov iz tkanine, preberite navodila proizvajalca.
 
Očiščene rolerje lahko pospravite na varno. Najbolje da rolerje shranite v originalni embalaži ali pa jih shranite v posebno torbo za rolerje, tako boste poskrbeli, da se v čevlju ne bo nabirala umazanija in boste rolerje zaščitili pred poškodbami. 

Ob primernem vzdrževanju in pravočasni menjavi rezervnih delov, bodo rolerji dolgo služili svojemu namenu. 

S klikom na »Dovoli«, se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi, ki vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo v spletni trgovini. Piškotke uporabljamo tudi za spremljanje analitike in za marketinške aktivnosti. (Nastavitve piškotkov)
Dovoli