ČELADA ZA VARNO GIBANJE V PROMETU

ČELADA ZA VARNO GIBANJE V PROMETU

Aktivni v prometu ali ne, za varnost je zmeraj potrebno poskrbeti. Čelado je pomembno uporabljati predvsem pri kolesarjenju, skejtanju, rolkanju ter kotalkanju . Pri morebitnih padcih čelada prepreči hujše poškodbe glave in omogoča bolj varno gibanje v prometu.
 
Osnovno načelo čelade je preprosto, in sicer absorbcija udarne energije in zaščita glave posameznika. Potrebno pa je hkrati tudi opomniti, da je po vsakem udarcu čelado potrebno zamenjati, saj njena funkcija ne bo več tako učinkovita primeru ponovne nesreče. 

N60EB03 LIFESTYLE01

KAKO IZMERIMO OBSEG GLAVE?

Če želite najti pravo velikost čelade, najprej izmerite obseg glave, saj na njej temelji velikost izbire vaše čelade. Postopek meritve je precej preprost. Gibljiv trak ali vrvico ovijte okoli največjega dela glave, to je približno 1 centimeter nad obrvmi. Nato z metrom izmerite dolžino traka oziroma vrvice. Dolžina vam bo pomagala pri lažji izbiri čelade. Če se pri izbiri kolebate med večjo ali manjšo, izberite manjšo velikost.

Parametri za velikost čelade:

Različni modeli čelad so namenjeni različnemu obsegu glave. Izbirate lahko med fiksnimi ali nastavljivimi modeli. Pri izbiri morate paziti, da vedno preverite za kakšen obseg glave je čelada primerna. Na primer, dva različna modela čelade velikosti M, sta si lahko različna po obsegu zato se nikoli ne orientirajte zgolj na velikosti čelade (S, M, L, XL.. ), tudi če je ta nastavljiva!

Nastavljiva čelada --> ima nastavljiv sistem prileganja v deklariranem obsegu

Obseg glave

KAKO IZBRATI PRAVO VELIKOST ČELADE? 

Pri nakupu čelade je pomembno, da se vam čelada dobro prilega. Ne sme biti pretesna, vendar se hkrati tudi ne sme premikati na glavi. Dobro prilegajoča čelada mora biti prijetna. Glava vsakega posameznika je oblikovana drugače, zato si mora izbrati svojo vsak osebno. Čelada mora biti poravnana na glavi (ne sme biti nagnjena nazaj), s sprednjim robom pa mora biti en centimeter ali manj nad obrvmi, le tako vam bo nudila najvišjo zaščito. Med preizkušanjem čelado na glavi potisnite na različne strani in če je opazno premikanje – en centimeter ali več, morate ponovno prilagoditi nastavljivost (če ima čelada hitri sistem nastavljanja). 

MODELI ČELAD

Prvi korak pri nakupu čelade je določitev, za kakšno vrsto športa jo boste potrebovali in kakšen je teren po katerem boste vozili. 
  • SKATE ČELADE: Rolkanje ter Freestyle vožnja s skirojem postajata čedalje bolj priljubljen šport med mladimi, vendar pa se tudi pri teh dveh športih ne moremo izogniti možnosti poškodb. Zato si mora vsak priskrbeti čelado, ki bo preprečila poškodbe. Na voljo so vam čelade za različne stile rolkanja/skakanja s skirojem, hkrati pa so na voljo tudi z novejšimi oblikami in specifičnimi lastnostmi, tako da si lahko posameznik poišče popolno čelado zase. 
  • KOLESARSKE ČELADE: Kolesarska čelada sodi med najpomembnejše elemente za zaščito kolesarja. S tem namenom so narejene iz trše lupine in pene, ki sta zasnovane tako, da absorbirata en sam močan udarec. Izbira, kakšna čelada se vam bi prilegala je odvisna od oblike, kolesarske aktivnosti in terena.
  • NASTAVLJIVE ČELADE: Številne čelade, bodisi ali gre za kolesarjenje, smučanje ali rolkanje, imajo nastavljiv sistem prilagajanja velikosti, tako pa zelo enostavno in hitro pridete do popolne čelade za vas. Enkratna izbira nastavljive čelade je vsekakor za otroke, ki so še v času rasti, saj vam tako nebo potrebno takoj zamenjati čelade.

 

Poskrbite, da si izberete pravo čelado, ki vas bo obranila morebitnih poškodb na cesti. Ne pozabite, varnost je na prvem mestu. Široko izbiro vseh tipov čelad, si lahko ogledate tudi na naši spletni strani 

 

S klikom na »Dovoli«, se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi, ki vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo v spletni trgovini. Piškotke uporabljamo tudi za spremljanje analitike in za marketinške aktivnosti. (Nastavitve piškotkov)
Dovoli