Drsanje je lahko odlična zimska rekreacija!

Drsanje je lahko odlična zimska rekreacija!

Drsanje je športna rekreacija pri katerem se s pomočjo drsalkrezil, premikamo po ledu. Drsanje delimo na dva različna športa in sicer na umetnostno drsanje, ki vključuje izvajanje različnih skokov, vrtljajev in plesnih gibov; ter hitrostno drsanje ter hitro drsanje na kratke razdalje, pri katerih gre za obliko dirk na drsalkah. Skozi zgodovino pa se je razvil tudi danes nam zelo poznan ekipni šport – hokej na ledu. 

Zgodovina drsanja

Drsanje naj bi se verjetno razvilo v Skandinaviji in sicer že okoli leta 1.000 pred našim štetjem. Prve drsalke so bile narejene iz takratnih rezil ali reber kosti losa, volov, severnih jelenov in drugih živali. Kdaj točno so na drsalkah začeli uporabljati rezilo pa ni znano. Do sredine 13. stoletja je bil kovinski del drsalk pritrjen na leseno podlago ali podnožje, drsalke pa so namestili oziroma pritrdili na čevelj s pomočjo trakov. 

Drsanje kot rekreacija in zabava


Danes je drsanje vse bolj priljubljen način vadbe in zabave pozimi. S pravilnim ''treningom'' se lahko naučite pravilne tehnike drsanja in se tako izognete poškodbam in s tem povečate svojo aerobno vadbo. Drsanje je lahko tudi zabavna oblika intenzivne kardiovaskularne vadbe, ki izboljšuje vaše ravnotežje in gradi mišice v nogah in jedru telesa. Tudi če drsanje ne uporabljate kot šport za kondicijo je izlet na drsališče z družino ali prijatelji lahko odličen način, da se odpravite ven in se ob rekreaciji tudi izjemno zabavate. To zimo se preizkusite v drsanju, mi pa vam predstavljamo 5 razlogov zakaj! 

5 razlogov za zimsko drsanje

  • Drsajte na svežem zraku – Pozimi se večino časa tako zadržujemo na toplem, zakaj torej ne bi izkoristili kakšen leš dan in se odpravili na drsanje v naravo? Nadihali se boste svežega zraka, se izjemno zabavali poleg tega pa je led zunaj trši in občasni sunki vetra bodo naredili drsanje res posebno.  
  • Športna aktivnost za vso družino ali skupino prijateljev – Drsanje lahko poskrbi, da bo vaša družina aktivna in angažirana bolj kot pri drugih zimskih športih. Tudi drsanje s skupino prijateljev je dobra izbira. Za konec pa si privoščite toplo čokolado, čaj ali kakav za pravo zimsko vzdušje. 
  • Drsanje ne obremenjuje sklepe – ja res je, drsanje ne obremenjuje sklepe, zato je dobra izbira tudi za tiste, ki imajo težave s sklepi in si želijo drsati! 
  • Drsanje vas lahko navduši – Kdo ve, izlet na zunanje drsališče lahko v vas ali vaših otrocih prebudi skriti talent. Nadaljevanje pouka in usposabljanja bi lahko privedlo do učinkovite in vznemirljive vadbe, kadar je prehladno za vaše običajne dejavnosti. Drsate pa lahko skozi celo leto!
  • Drsanje je dobra vadba za izboljšanje telesne pripravljenosti na druge športe – Drsaje lahko predstavlja odlično telesno vadbo. Z delovanjem majhnih stabilizacijskih mišic in izboljšanjem koordinacije boste morda opazili dodatne ugodnosti tudi pri teku, smučanju ali jogi. 

drsanje

Sedaj pa se dotaknimo še izbire drsalk…drsalke si lahko načeloma sposodite na drsališču in če ne drsate pogosto je velikokrat to boljša izbira. V primeru pa, da se navdušite za drsanje in vam postane tako zelo všeč kot nam, pa je smiselno razmisliti o svojih drsalkah. Zakaj? Kot prvo zaradi stroškov – sposoja drsalk sicer ni draga a če se pogosto odpravite drsat, se vam vsekakor bolj splača kupiti svoj par drsalk. Kot drugo pa so po navadi drsalke, ki si jih sposodimo neudobne, nošene in se ne prilagajajo vedno naši nogi. 

Torej če ste se odločili za svoj par drsalk ali pa je čas za nakup novih drsalk, ker ste stare že prerasli ali pa obrabili, pa vam bomo v nadaljevanju opisali vrste različnih modelov drsalk, da se boste lažje določili ! Namreč, ne glede na to, ali gre za nov par drsalk, ali pa kupujete vaše prve drsalke, morate pri nakupu razmisliti tudi o temu, kakšne drsalke bodo najbolj primerne za vas.

Kakšne drsalke izbrati za drsanje?


Za kakšen namen boste drsalke uporabljali? Eno izmed najpomembnejših vprašanj, ki si jih morate zastaviti pred nakupom, je namen uporabe. Kaj nameravate na drsalkah početi? Ste hokejist, hitrostni drsalec, začetnik ali le rekreativni drsalec? Ne glede na vašo najljubšo dejavnost na ledu, boste želeli kupiti par drsalk, ki najbolj ustrezajo vašim potrebam.

Drsalke iz (umetnega) usnja: Pomislite, kako se drsalka premika po ledu: skakanje, drsenje, vrtenje, raztezanje, obračanje. Drsalka potrebuje par rezil in obliko, ki omogočajo širok razpon gibanja. Zaradi tega morajo biti takšne drsalke zelo prilagodljive, hkrati pa morajo tudi tesno objeti stopalo in gleženj. Pogosto so takšne drsalke narejene iz (umetnega) usnja, ker omogoča gibanje in tesno prileganje. Vendar pa so lahko nekatere drsalke za začetnike izdelane iz vinila ali drugih materialov. Bistveno je tudi, da so rezila za drsanje zelo ostra. Drsalci se morajo hitro obrniti. Natančnost je ključnega pomena pri umetnostnem drsanju. Ta vrsta drsalk je idealna tudi za tiste, ki jih moti plastika okoli gležnja, saj so te vrste drsalk bolj udobne a je potrebno opozoriti, da nudijo zato tudi manj opore. 

umetnostno drsanje

(Nastavljive) drsalke z oporo pri gležnju: Ta vrsta drsalk je odlična za tiste, ki se bolje počutijo v drsalkah, ki imajo plastično oporo pri gležnju. Ta vrsta drsalk nudi tudi boljše ravnotežje in so odlične za tiste ki se rekreativno ukvarjajo z drsanjem ter tiste, ki drsajo zelo redko. Velika večina takšnih kotalk je tudi nastavljivih kar je odlično za tiste, ki jim noga še raste ali pa jih uporablja več ljudi s podobnim razponom velikosti. 

Hokejske drsalke: Hokejske drsalke se po navadi nekoliko bolj ohlapno prilegajo nogi. Pogosto so bolj racionalizirani - lažje, ožje in ravne - zato da ne motijo uporabnika med igro. Hokejske drsalke prav tako nimajo zarez na rezilih pri prstih, tudi rezila so ožja. Nogi pa dajejo malo več opore, ker so njihova rezila zaobljena na hrbtni in sprednji strani stopala. Takšno rezilo hokejskih drsalk pomaga drsalcu povečati hitrost, okretnost in manevriranje, ne glede na to, ali se drsalec premika nazaj ali naprej.

Hokejske drsalke

Drsalke za hitrostno drsanje: Ni presenetljivo, da imajo hitrostne drsalke prednost hitrosti! Čim hitrejši premik po ledu je primarni cilj, zato seveda potrebujete par drsalk, ki nudijo majhen upor in vam pomagajo hitro pridobivati na hitrosti. Imajo dolga, tanka rezila, ki segajo čez čevelj drsalca. Ni treba posebej poudarjati, da hitrostne drsalke niso za začetnike! Hitro drsalke bi morali kupiti le, če želite zares hitro drsati po ledu.

Zdaj, ko veste malo več o različnih vrstah drsalk, vam predstavljamo še nekaj nasvetov za nakup svojega para drsalk: 
  • Razmislite o primarni uporabi drsalk (hokej na ledu, umetnostno drsanje, hitrostno drsanje, rekreacija itd.). Ta podrobnost je najpomembnejša, ker zožuje, katero vrsto drsalk boste kupili.
  • Upoštevajte svoje znanje in raven izkušenj. Nekatere drsalke so bolj primerne za napredne drsalce, druge pa najbolje delujejo za začetnike. Ko napredujete, se lahko preizkusite v različnih drsalkah.
  • Pomislite, kako pogosto boste drsalke uporabljali. Če potrebujete par drsalk, ki jih nekajkrat na leto nosite na drsališču za zabavo, vam verjetno ni treba vlagati veliko denarja.
  • Pomislite na velikost stopala. Ali vaša noga raste? Če vaša noga še raste, bi bilo najbolje, da se zaenkrat držite nastavljivih drsalk. 
  • V drsalkah se morate počutiti dobro. Drsalke bi se morale tesno prilegati, vendar ne želite, da so pretesne ali preveč ohlapne. Resnično se morajo prilegati "ravno prav". Vaši gležnji bi morali čutiti oporo, vendar potrebujejo tudi malo prožnosti.

Za konec pa vam lahko zaželimo le še veliko sreče in čim manj padcev. Predvsem pa čimbolj uživajte in izkoristite prosti čas za sproščeno druženje na drsališču. S klikom na »Dovoli«, se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi, ki vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo v spletni trgovini. Piškotke uporabljamo tudi za spremljanje analitike in za marketinške aktivnosti. (Nastavitve piškotkov)
Dovoli