Elastika je vse kar potrebujete za učinkovito vadbo doma

Elastika je vse kar potrebujete za učinkovito vadbo doma

Elastike za vadbo 


Pri iskanju odličnega in poceni pripomočka za vadbo doma imamo po navadi veliko dela. Tokrat pa je rešitev sila preprosta. Elastike za trening so to kar potrebujete in so veliko bolj učinkovite, kot si najverjetneje predstavljate. Za shranjevanje ne potrebujete veliko prostora kot pri velikih napravah, povrhu vsega pa so še poceni. V primerjavi z vajami z utežmi so celo boljše, saj omogočajo upor v obe smeri. Z raznolikimi vajami lahko samo z eno elastiko okrepimo celo telo.  Enostavno jo lahko pospravite v torbico in jo odnesete s seboj v službo, na potovanje ali na sprehod oziroma tek in tako med pavzo naredite še nekaj hitrih vaj za moč.

Obstaja prava poplava različnih elastik za vadbo. Bistvena razlika je v težavnosti oziroma upornosti, razlikujejo pa se tudi po obliki, dolžini, širini in barvi. Slednja tudi določa težavnost elastike. Po domače povedano, že po barvi vidite za katero težavnost gre. Preden se odločite za nakup razmislite, katera elastika za vadbo je tista, ki jo dejansko potrebujete in se odločite za najbolj primerno. 

Na kratko bomo predstavili 4 tipe elastik za telovadbo:

Fitnes elastike oziroma pull up elastike

Ta tip elastik je najbolj primeren za vadbo z lastno težo. Veliko pripomorejo pri vzgibih (dvig na drogu) ali pa sklecah, saj lahko zelo razbremenijo uporabnikovo težo. Uporabite jo tako, da jo navijete okoli droga in vanjo pa pri vzgibih zataknete kolena ali stopala ali jo pri sklecah napeljete čez prsni koš. To pripomore k zmanjšani teži uporabnika in s tem olajša vajo. Na veliko se jih uporablja pri vadbi na prostem, recimo v parkih.
fitnes elastika pull up elastika  pushup asisted resistance band
Trakovi so najpogosteje uporabljen pripomoček za vadbo, ki se uporablja za krepitev zadnjičnih mišic, stegenskih mišic ter mišic trebuha, rok, hrbta in prsi. Po najlažji težavnosti radi posežejo starejši ali osebe, ki jih potrebujejo kot pripomoček pri rehabilitaciji. Srednjo težavnost po navadi izberejo ženske, težjo in težko težavnost pa pogosto kupujejo moški ali ženske, ki so že v formi. Elastičnemu traku z navijanjem okoli dlani prilagodite dolžino in s tem tudi intenzivnost vadbe. Krajši kot je trak, večjo moč potrebujete za izvajanje iste vaje. Z vozlom v zanko ga enostavno spremenimo in ga uporabite še za več vaj.
elastični trakovi elastike za trening elastika za trening elastični trakovi za vadbo elastični trakovi za telovadbo elastični trakovi za pilates

Elastične zanke

Pogosto jih uporabljajo za crossfit, pilates, jogo, fitnes za trening nogometa. Prav tako se uporabljajo pri fizioterapiji, ko gre za specifično rehabilitacijo. Zanke se dobijo v različnih težavnostih tako kot trakovi, uporabljajo pa se za krepitev rok in nog.
elastični trakovi joga elastične zanke za trening elastična zanka

Raztezniki

V kategorijo raztezniki smo na naši strani uvrstili raznovrstne elastike z ročaji.  Preden se odločite za nakup razteznika, je potrebno ugotoviti, kakšne vaje bi želeli izvajati oz. kateri sklop mišic bi radi okrepili, saj ima vsaka oblika elastičnega razteznika svoj namen in s tem drugačen način vadbe.


vaja z raztezniki vadba z elastikam vadba raztezniki razteznik   razteznik vadba elastične cevke

Več primerov vaj za posamezen tip elastike pa si oglejte tu: Vaje za krepitev celega telesa z elasiko.docx


S klikom na »Dovoli«, se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi, ki vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo v spletni trgovini. Piškotke uporabljamo tudi za spremljanje analitike in za marketinške aktivnosti. (Nastavitve piškotkov)
Dovoli