kako izbrati pravo velikost gimnastične žoge

kako izbrati pravo velikost gimnastične žoge

V ponudbi se najde veliko različnih žog za vadbo katerih največja razlika je velikost do katere jo je moč napihniti. Na splošno je velikost žoge dobro izbrati glede na višino uporabnika. Seveda pa je dobro da ko se odločate za nakup gimnastične žoge že vestečemu bo služila. 

Za kaj bomo uporabljali žogo


Žogo lahko uporabljate za sedenje ali za vadbo. Če jo izbirate za sedenje na žogi, je pomembno, da so vaši boki nad koleni, da omogočite normalno krivuljo spodnjega dela hrbta.
Poleg same velikosti žoge je pomembno tudi primerna napihnjenost žoge katero reguliramo z dodajanjem in odvzemanjem zraka. Spodnja slika prikazuje pravilno sedenje na žogi.
sedenje na žogi

Tabela za pravilno izbiro gimnastične žoge

 Tabela za pravilno izbiro se bo nekoliko razlikovala od proizvajalca do proizvajaca. V splošnem pa žogo lahko izberemo na dva načina, in sicer po višini osebe, ki bo žogo uporabljala ali pa po dolžini roke od rame do prstov. 

dolžina roke
premer žoge v cm
 56-65 cm 45
 66-80 cm 65
 81-90cm 75


višina osebe
premer žoge v cm
     do 150 45
 150 - 165 55
 165 - 175 65
 175 - 185 75
 185 - 195 85
 195 in več 95


Kako se pravilno napihne žogo?

Žogo napihujte na sobni temparaturi in na gladki ali mehki površini. 
Da dosežete na žogi naveden premer, žogo napihujte postopoma v časovnih presledkih in pri tem preverjajte pritisk žoge. 
Ne napihujte preko priporočljive velikosti. 

Če želite žogo uporabljati za pisarniško delo, pa lahko izberete še podstavek zanjo saj bo tako manj možnosti, da vam bi počila zaradi kake sponke ki bi se lahko znajdla na tleh. 
S klikom na »Dovoli«, se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi, ki vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo v spletni trgovini. Piškotke uporabljamo tudi za spremljanje analitike in za marketinške aktivnosti. (Nastavitve piškotkov)
Dovoli