IZBIRA PRAVE KOŠARKARSKE ŽOGE IN KOŠARKARSKEGA KOŠA

IZBIRA PRAVE KOŠARKARSKE ŽOGE IN KOŠARKARSKEGA KOŠA

Košarka je tako po svetu kot tudi v Sloveniji izjemno priljubljen šport, saj ta že desetletja predstavlja središče zabave in rekreacije za vse starostne skupine. Košarka je izjemno dinamičen ter prilagodljiv šport, saj ga poleti lahko igramo na prostem, pozimi pa v dvorani; lahko pa si z osnovno košarkarsko opremo pričaramo tekmo kar na domačem dvorišču. Ker je glavni cilj košarke, zadeti koš, ta med igro doma nikakor ne sme manjkati. Košarka na domačem igrišču je lahko odlična vsakodnevna rekreacija, način druženja s prijatelji ali z družino, pri čemer boste za pričetek igre potrebovali dve nasproti stoječi moštveni ekipi, katerih cilj je vreči žogo v nasprotnikov koš. Koši za košarko naj bi bili nameščeni na vsako stran nogometnega igrišča, vsaj 3 metre visoko. V kolikor bodo košarko igrali otroci, pa naj bo koš na višini njihovim dosegom.

KOŠARKARSKA OPREMA

Zaradi široke ponudbe obročev in košev za košarko, žog ter ostale opreme, je lahko izbira prave košarkarske opreme težavnejša, zato smo za vas pripravili kratek košarkarski vodič, s katerim si lahko pomagate pri nakupu opreme za domačo uporabo. 

Obvezna oprema vsakega košarkaša je žoga, koš, primerna obutev in po potrebi košarkarski dres.

POPUST

KOŠARKARSKA ŽOGA

Prva najpomembnejša oprema je zagotovo žoga, saj brez nje seveda ni košarke. Žoge za košarko so navadno različnih materialov in dimenzij, ki ustrezajo različnim starostnim skupinam igralcev ter različnim površinam igrišča. Izbira prave žoge je zelo pomembna, saj lahko z napačno žogo celo tvegate, da se bo ta na neprimerni podlagi kmalu precej obrabila ali celo strgala. Nekatere košarkarske žoge so namenjene igri na notranjih (indoor) druge na zunanjih igriščih (outdoor). Če boste igrali košarko zunaj bodite pazljivi, da kupite žogo za zunanjo uporabo, saj ima le-ta posebno sestavo, ki ščiti žogo pred obrabo in poškodbami pri stalnem dotiku z asfaltom.

Košarkarske žoge, izdelane iz poliuretanu ali gume so primerne za uporabo na asfaltu ali betonu, saj je njihova površina prevlečena s posebno sestavo, ki ščiti žogo pred poškodbami in obrabo ob stalnem stiku s trdo površino. Takšne žoge so izredno trpežne, cenovno dostopnejše ter primerne za vse začetnike košarke.

Žoga narejene iz sintetika ali iz kompozitnega usnja so odlična izbira za uporabo v zaprtih prostorih kot na prostem.

Notranje košarkarske žoge, so za razliko od zunanjih, po večini izdelane iz pravega usnja.  Usnjene žoge so praviloma dražje ter primernejše za uporabo v profesionalnih ligah ter samo na notranjem igrišču. Takšne žoge so izdelani iz pravega usnja, njihova površina pa je dodatno prekrita z mikrovlakni, kar izboljša lastnosti oprijema žoge med igro.

Košarkarske žoge kot omenjeno ločimo tudi po velikosti. Tiste z oznako 3 so namenjene predvsem otrokom in dribljanju, saj dosežejo velikost cca. 580 mm in ne presegajo teže 300-330 gramov. Košarkarske žoge z oznako 5 ali 6 so velike do 710 mm, teža pa obsega nekje med 560 in 570 gramov. Takšne žoge uporabljajo predvsem ženske košarkarice in mladinci med 15 in 16 letom ter deklice stare nad 12 let. Žoge velikosti oznake 5 so primerne za košarkarsko uporabo dečkov in deklic, starih od 9 do 11 let. Žoge z označbo 7 so namenjene odraslim moškim ekipam, njihova velikost pa lahko doseže tudi do 780 mm in do 700 gramov.

žoge za košarko, za notranjo in zunano uporabo

KOŠARKARSKI KOŠ

KOŠARKARSKI OBROČ

Drugi nujen in nepogrešljiv del košarke je zagotovo koš. Košarkarski obroči so praviloma fiksni, kar pomeni, da njihove višine ne moramo sproti prilagajati glede na višino igralcev. Takšne obroče se s pomočjo priloženih vijakov pritrdi na željeno višino stene ali druge trdne površine. Košarkarske obroče je na splošno enostavno namestiti in vzdrževati ter so torej odlična izbira za vse tiste, ki že v naprej vedo kako visoki bodo igralci.

Tradicionalni premer košarkarskega obroča je 45 cm, kar je ravno dovolj za prehod žoge skozenj, debelina obroča pa ne sme presegati dva centimetra. Na trgu sicer lahko opazimo tudi rahla odstopanja v obsegu obroča, kar sicer na samo igro nima bistvenega vpliva. Nekateri obroči za košarko imajo platišče s kovinsko vzmetjo, ki omogoča večjo vzdržljivost (tudi do 100 kg) pri morebitnih obešanjih na obroč.

TABLA Z OBROČEM ZA KOŠARKO

Tabla z obročem za košarko je odlična rešitev za igranje košarke na prostem. Uporaba je načeloma možna tako na notranjih kot tudi na zunanjih igriščih, v šolah in klubih, kot tudi doma za igranje košarke na dvorišču.

SAMOSTOJEČI KOŠARKARSKI KOŠI

Prostostoječi košarkarski koši so odlična izbira za vse, ki si želite koš premikati iz ene na drugo lokacijo, obenem pa je ta zelo odporen proti vremenskim razmeram, zato vam ga ni treba vsakič znova pospravljati in razstavljati. Prostostoječi koši so po navadi nastavljivi po višini in imajo kolesa za premikanje. Med posamezniki so priljubljeni predvsem  zaradi prenosljivosti, ki ne zahteva obsežne namestitve, kot je kopanje ali pritrjevanje lukenj na obstoječi konstrukciji ali steni. Prostostoječi koši imajo namreš obteženo dno v katero se dotoči vodo ali nasipa pesek, da se zagotovi visoko stabilnost.  Samostoječi koši so odlična izbira za mlajše igralce, katerim se višina koša lahko prilagaja.

5

Košarka je torej ena izmed najbolj priljubljenih timskih iger, ki navdušuje vse generacije. Za vsako igro košarke pa je vsekakor potrebna košarkarska žoga ter košarkarski koš. Upamo, da smo vam s pomočjo tega zapisa pomagali do lažje in končne izbire prave domače košarkarske opreme. V naši ponudbi, si lahko v kategoriji timski športi, ogledate različno PONUDBO ŽOG, ki so primerne tako za profesionalce kot za rekreativne košarkarje. Površine žog zagotavljajo dober oprijem in so primerne za zunanjo ter notranjo uporabo. V ponudbi vas čakajo tudi SAMOSTOJEČI KOŠI, TABLE IN OBROČI ZA KOŠARKO na domačem dvorišču.

V kolikor ste pri nakupu še vedno v dilemi se lahko za kakršne koli nasvete vedno obrnete na nas. Na naši spletni strani ali v poslovalnicah boste zlahka našli vse, kar potrebujete za košarko, naše svetovalke pa vam bodo z veseljem pomagale pri izbiri prave košarkarske opreme. Privoščite sebi, družini in prijateljem dobro, rekreativno in zabavno igro. Naj zmaga najboljši!
S klikom na »Dovoli«, se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi, ki vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo v spletni trgovini. Piškotke uporabljamo tudi za spremljanje analitike in za marketinške aktivnosti. (Nastavitve piškotkov)
Dovoli