OD PRAVE OPREME DO ODBOJKE

OD PRAVE OPREME DO ODBOJKE

Odbojka je izredno dinamičen ter timsko usmerjen šport, saj ga poleti lahko igramo na prostem, jeseni in pozimi pa v dvorani; lahko pa si z osnovno odbojkarsko opremo, pričaramo tekmo kar na domačem dvorišču.

Ali veste, da je odbojka po svetu najbolj priljubljen šport, če njeno priljubljenost štejemo po številu priljubljenosti med državami? Trenutno je v Svetovno odbojkarsko zvezo FIVB včlanjenih kar 220 držav članic, med njimi tudi Slovenija.

Danes pogosto pod imenom odbojka razumemo dvoransko odbojko, skozi čas pa so se razvile še druge vrste odbojke, kot so: mini odbojka, mala odbojka in odbojka na mivki in celo odbojka v vodi. Prvotno za vsako posamezno vrsto odbojke veljajo nekoliko drugačna pravila igre, v osnovi pa je vsem skupno, da boste za pričetek igre potrebovali dve nasproti stoječi moštveni ekipi, med katerima bo trdno pripeta in napeta mreža. Za igro boste potrebovali tudi odbojkarsko žogo.

ENOSTAVNO

PRAVILA IGRE

V osnovi igra poteka tako, da poskušate igralci poslati žogo preko mreže na nasprotnikovo stran tako, da bi v nasprotnikovem polju pristala na tleh, pri tem pa žoga ne sme pasti na vašo stran igrišča. Vsaka ekipa se lahko največ trikrat dotakne žoge in s tretjim udarcem pošlje žogo na nasprotnikovo igralno polje.

Seveda lahko pri rekreativni obliki igranja, pravila odbojke prilagodite izkušnjam ostalih igralcev in vašim sposobnostim. Če boste odbojko igrali z otroci pa seveda prilagodite tudi višino mreže tako, da jo bodo lahko igrali tudi oni.

V kolikor odbojke še niste igrali vas vabimo, da si na naši spletni strani preberete nekaj kratkih navodil o pravilih igre, za rekreativno igro odbojke doma, igro odbojke na mivki, v vodi, v dvorani in igro male oziroma mini odbojke.

OPREMA ZA ODBOJKO

Zaradi široke ponudbe opreme za odbojko, je lahko izbira prave odbojkarske opreme težavnejša, zato smo za vas pripravili kratek odbojkarski vodič, s katerim si lahko pomagate pri nakupu opreme za domačo ali profesionalno uporabo.

Obvezna oprema vsakega odbojkarja je mreža, žoga, primerna obutev in po potrebi ščitniki za kolena.

ŽOGA

Prva najpomembnejša oprema je zagotovo žoga, saj brez nje seveda ni odbojke. Žoge za odbojko so navadno različnim materialov in dimenzij, ki ustrezajo različnim vrstam igre ter površinam igrišča. Žoge za odbojko so navadno zelo trpežne, in so izdelane iz mehkih mikrovlaken, usnja ali sintetičnega usnja, poliuretanskega materiala, gume ali iz pena. Žoge izdelane iz pene, se pogosto uporabljajo za treninge otrok, saj te zmanjšujejo občutek pečenja ob sprejemu žoge. 

Usnjene žoge so praviloma dražje ter primernejše za uporabo v profesionalnih ligah. Na trgu je mogoče zaslediti več različnih vrst usnjenih žog. Dražje žoge so praviloma izdelane in trpežnega, kakovostnega in mehkega usnja, kar zagotavlja najboljši oprijem in sposobnost igre. Razmeroma cenejše usnjene žoga, so po drugi strani izdelane iz tršega usnja, in z njimi ni tako enostavno igrati, vendar si vsi igralci ne želijo najmehkejših žog.

Žoge izdelane iz umetnega usnja, so praviloma namenjene za rekreativno odbojko na mivki. žoga za odbojko na mivki, so nekoliko večje od tiste za veliko dvoransko odbojko, tista za malo in mini odbojko pa je še manjša.

Žoge izdelane iz pene, mehkih mikrovlaken in drugih materialov se pogosto uporabljajo za uporabo v rekreativne namene v dvoranah ali na zunanjih trših površinah. Takšne žoge se pogosto uporabljajo v športnih klubih, šolah, za začetnike, otroke in hobi igralce, saj ta zmanjšuje občutek pečenja ob sprejemu žoge.

Žoge izdelane iz trdne gume so zelo trpežne in se zelo dobro obnesejo tudi v neugodnih zunanjih razmerah. Površina zunanje žoge je običajno dodatno ojačana z zunanjo prečno gumo, zaradi katere je trdnejša in lažje prijemljiva. Takšne žoge so vodoodporne in pogosto uporabljajo za različne vodne aktivnosti kot tudi za odbojko v vodi.
Med bolj popularne sodijo žoge blagovne znamke Mikasa.

5ZZ5

VELIKOST ŽOGE 

Poleg materialov se odbojkarske žoge med seboj razlikujejo tudi po velikosti, ki se gibljejo od 2 do 5. Nekatere žoge za odbojko so namenjene le otrokom in so zato tudi manjše. Njihova velikost se po navadi veča glede na starost igralcev.

Za profesionalne mladinske odbojkarkaše, mora žoga za notranjo uporabo, v obsegu meriti od 63 do 65 centimetrov, tehtati pa med 260 g do 280 g. Obseg žoge za odrasle igralce in odbojko v zaprtih prostorih, pa mora meriti od 65 do 67 centimetrov, tehtati pa prav tako med 260 in 280 gramov.

Za igro na mivki mora biti žoga kos različnim zunanjim dejavnikom, kot so vročina, UV-žarki in mivka. Standardna žoga za na mivko, mora za vse starostne skupine, v obsegu meriti od 66 do 68 centimetrov ter tehtati med 260 in 280 gramov. Ker se pesek precej razlikuje od tal sodne dvorane, je ta nekoliko večja od žoge za dvoransko uporabo, prav tako pa ima tudi bolj grobo zunanjo teksturno površino.

Slika: Velikosti žog od 1 do 5
velikosti žog za obojko

MREŽA ZA ODBOJKO

Mreža za odbojko je drugi najpomembnejši del opreme in nepogrešljivi del odbojkarskega igrišča, pri čemer je cilj ekipe, dati nasprotni ekipi več golov. Mreže za odbojko so navadno različnih dimenzij in materialov. Na voljo so tako za odbojko na mivki kot tudi dvoransko odbojko. Mrežo lahko preprosto izberite po svojem okusu in željnih merah.

ŠČITNIKI KOLEN

Ščitniki kolen, so skoraj obvezna oprema vsakega odbojkarja, ki se profesionalno ukvarja z odbojko. Ščitniki, med vadbo preprečujejo odrgnine kolen in zaščitijo kolena pred poškodbami. Le-ti zagotavljajo dobro zaščito in udobje med igro, saj se dobro prilegajo na kolena. Kolenčniki za odbojko morajo biti narejeni iz blaga, ki diha in odvaja vlago. Kakovostni ščitniki so narejeni iz gela ali pene, ki absorbira šok in ščiti vašo pogačico pri padcih.

odbojka v dvorani

Upamo, da smo vam s pomočjo tega zapisa pomagali do lažje in končne izbire prave opreme. V naši ponudbi, si lahko v kategoriji timski športi, ogledate različno PONUDBO ŽOG in MREŽ, ki so primerne tako za profesionalce kot za rekreativne odbojkarje. Površine žog zagotavljajo dober oprijem in so primerne za zunanjo ter notranjo uporabo, uporabo na mivki ali celo v vodi. V ponudbi pa vas čakajo tudi ŠČITNIKI ZA KOLENA.

V kolikor ste pri nakupu še vedno v dilemi, se lahko za kakršne koli nasvete vedno obrnete na nas. Na naši spletni strani ali v poslovalnicah boste zlahka našli vse, kar potrebujete za odbojko, naše prodajalke pa vam bodo z veseljem pomagale pri izbiri prave opreme.

S klikom na »Dovoli«, se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi, ki vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo v spletni trgovini. Piškotke uporabljamo tudi za spremljanje analitike in za marketinške aktivnosti. (Nastavitve piškotkov)
Dovoli