IZBIRA PRAVEGA STUNT SKIROJA IN IZVEDBA OSNOVNIH TRIKOV

IZBIRA PRAVEGA STUNT SKIROJA IN IZVEDBA OSNOVNIH TRIKOV

Skiroji za trike so v zadnjih letih postali eno izmed najbolj priljubljenih prevoznih sredstev za zabavo otrok. Že samo ime »skiro za trike« nas lahko spomni, da so ti skiroji namenjeni ravno izvajanju trikov, zato ni nič nenavadno, da so tako zelo priljubljeni predvsem med otroki in najstniki.

KLASIČEN SKIRO ≠ STUNT SKIRO

Skiroji za trike NISO klasični skiroji, temveč so posebej prilagojeni za izvajanje različnih skokov in drugih akrobacij. Izdelani so iz močnih in lahkih materialov (npr. jeklena zlitina in titan), ki so posebej trpežni in odporni na udarce pri agresivni vožnji, pri kateri je pričakovati večje obremenitve na vseh delih skiroja. Klasični skiroji so namenjeni zgolj za vožnjo po cesti, nikakor pa skakanju in izvajanje raznih trikov, saj je to lahko izredno nevarno, prav tako pa bo takšen način uporabe povzročil poškodbe na skiroju.

IZBIRA PRAVEGA STUNT SKIROJA ZA ZAČETNIKE

Pri izbiri ustrezne znamke in modela skiroja moramo vedno upoštevati zahtevnost uporabe ter stil vožnje. Vsi skiroji namreč niso namenjeni za vse stile vožnje. Skiroji določenih blagovnih znamk so narejeni iz manj trdnih zlitin in imajo zato slabšo konstrukcijo ter niso priporočljivi za uporabo na vseh progah, kot so pump track-i in U-rampe. Pred nakupom skiroja, se torej vedno prepričajte, za kakšen stil vožnje je ta primeren.

Za vse začetnike brez predhodnih izkušenj je praktično odličen prav vsak skiro za trike. Osnovni modeli skirojev za trike so namenjeni zgolj samo osnovnim trikom. Uporaba osnovnega skiroja je lahko na pump track-ih in U-rampah izredno nevarna, saj je takšen skiro izdelan iz manj trdnih zlitin in se lahko pri visokih silah prelomi!.

VIŠINA KRMILA

Krmilo skiroja za trike ne sme NIKOLI segati višje od pasu, saj bo posledično izvajanje trikov izredno oteženo, nad vozilom pa boste imeli slabšo kontrolo!. Krmilo skiroja naj sega uporabniku med popkom in boki. Za bolj zahtevne in izkušene uporabnike in tiste, ki se udeležujejo voženj po skate park-u, pa je bolj primerna nižja višina krmila. Da bi izbrali priporočeno višino krmila skiroja, moramo najprej premeriti lastno višino od tal pa do boka, nato pa še višino krmila, merjeno od tal. Višina med krmilom in boki je za nas priporočena višina.

ustrezna višina krmila skiroja za trike

ŠTIRJE OSNOVNI TRIKI S STUNT SKIROJEM

Vožnja s stunt skirojem je lahko enostavna in zabavna, svoje sposobnosti pa lahko dvignete na višjo raven z učenjem novih trikov. Naprej začnite s osnovnimi triki, nato pa se naučite bolj zapletenih trikov, primernih za skate parke ali U-rampe. Pri bolj zapletenih trikih, trikih za pump track proge, za vožnjo po U-rampah in skakanje na desko priporočamo nakup skiroja blagovne znamke SLAMM. Več o izbiri skiroja, pa si lahko preberete na našem prejšnjem blogu TUKAJ.

Spodaj so opisani štirje osnovni triki s stunt skirojem. Za dva od trikov bo zadoščal že osnovni model skiroja, za zadnje dva pa kvalitetnejši model skiroja. Za izvajanje trikov je potrebno nositi zaščitno opremo!. Čelada je obvezna oprema, sploh če se namenimo v skejt park ali kolopark, zaželena pa je tudi druga zaščitna oprema, kot so ščitniki za komolce, kolena in nadlahti.

Osnovni skoki s stunt skirojem so lažji kot pri rolkah, saj imajo krmilo, ki ga ves čas držite.

1.  OSNOVNI SKOK
 • Če ste desničarji, postavite levo nogo na podvozje skiroja (levičarji pa ravno obratno) tako, da bo obrnjena naravnost proti krmilu. Ta noga je vaša podporna noga in nosi   večino vaše teže, z drugo nogo pa se boste odrivali (slika 1).
 • Ko noge za odrivanje ne uporabljate, jo naslonite na podvozje deske skiroja, ob drugo nogo ali za njo. Ta naj bo obrnjena navzven pod kotom 45 stopinj (slika 2).
osnovni skoki s stunt skirojem

 • Ko boste s skirojem dosegli dovolj visoko hitrost, nogo postavite ob vašo drugo nogo ali za njo, s telesom pa se spustite nižje, tako da imate kolena pokrčena (slika 3). Močno držite krmilo in se z obema nogama odrinite čim višje navzgor (slika 4) ter še naprej močno držite krmilo skiroja (slika 5). Stopala naj bodo v enakih položajih in jih ne premikajte.
 •  Pred pristankom ponovno pokrčite kolena, da absorbirate udarce ob pristanku (slika 6).
osnovni skoki s stunt skirojem 2

2. TRIK VRTENJE PODVOZJA
 • Ko boste s skirojem dosegli dovolj visoko hitrost, nogo ponovno postavite ob vašo drugo nogo ali za njo. Naredite preprost trik s skokom tako, da počepnete, skočite navzgor in potegnite krmilo skiroja za seboj. Za izvedbo tega trika boste potrebovali dovolj časa, zato skočite čim višje.

trik vrtenja podvozja

 • Z zadnjo nogo odrinite podvozje skiroja v levo ali desno stran. Ker je podvozje skiroja pritrjen na vrtilno točko (krmilo), se bo spodnji del vrtel.
 • Za pristanek boste morali z nogami ujeti površino podvozja. Ko se bo podvozje vračalo v prvotni položaj, ga ujemite s prednjo in zadnjo nogo. Vrnite se v prvotno držo tako, da je sprednja noga obrnjena naprej, zadnja pa tik za njo. Pred pristankom ponovno pokrčite kolena, da absorbirate udarce ob pristanku.
trik vrtenja podvozja 2

3. SKAKANJE NA TIRE (POZOR! Nekateri osnovni modeli, za skakanje na desko/tire niso primerni)
 •  Nekateri lokalni skate parki so opremljeni s tirnicami, zato lahko vajo izvajate tam. Nekaj smo jih tudi že opisali in našteli v našem prejšnjem blogu TUKAJ.
 • Za izvedbo vaje boste potrebovali malo več prostora. Od tirnice se oddaljite približno 3 metre, ali tako daleč, kot vam dopušča prostor. Ko boste dosegli zadostno hitrost, se pred tirom postavite v pravilno držo (slika 1) . Ko je vaše sprednje kolo izenačeno s tirnico, skočite navzgor in na tirnico.
 • S podvozjem se boste zadrsali po tiru tako, da bo dno podvozja ležalo čez tirnico, pravokotno ali pod nekoliko manjšim kotom (slika 2). Z desno ali levo nogo poskušajte loviti ravnotežje.
SKAKANJE NA TIRE

 • Za pristanek, se lahko peljete do konca tirnice ali pa pred koncem izvedete skok. Za prve začetke, bo prva izbira lažja, nato pa lahko svoje znanje nadgradite.
 •  Če boste želeli izvesti skok, potem se morate z nogami odriniti od podvozja deske skiroja samo toliko, kot potrebujete za lahek pristanek. Pri tem pazite, da se vam kolesa ne zataknejo ob tir.
 • Trik končate s pristankom v pokrčenem položaju kolen, pri tem pa po potrebi popravite položaj krmila.
pristanek skakanja na tir

4. SKAKANJE Z KLANČINE (POZOR! Nekateri osnovni modeli skirojev za ta trik niso primerni)
 • Za trik, boste potrebovali klančino, zato se lahko namenite v skate park ali pump track progo.
 • Pred klančino nabirajte hitrost, nato pa se pred klančino postavite v začetni položaj. Ko boste s skirojem prišli do konca roba, lahko pričnete z izvajanjem spodnjih trikov.
triki z pomočjo klančine

S klikom na »Dovoli«, se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi, ki vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo v spletni trgovini. Piškotke uporabljamo tudi za spremljanje analitike in za marketinške aktivnosti. (Nastavitve piškotkov)
Dovoli