KAJ IZBRATI - SKATEBOARD, LONGBOARD ALI PLASTIČNO MINI ROLKO?

KAJ IZBRATI - SKATEBOARD, LONGBOARD ALI PLASTIČNO MINI ROLKO?

Rolkanje že vrsto let sodi med priljubljeno obliko rekreacije in športa. Rolka ni le priljubljeno sredstvo zabave in transporta med mladimi, temveč ima uporaba le-te izjemno veliko blagodejnih učinkov na telo. Z rolkanjem pripomoremo k dodatnemu izgorevanju kalorij in ohranjanju dobre fizične kondicije. Ko rolkamo premikamo vsak del telesa, s tem pa izboljšujemo našo prilagodljivost in natačnost, ki je še posebaj pomembna, kadar se učimo izvajanja novih trikov na rolki. Rolkanje je ena najkoristnejših oblik aktivnosti, ki jih lahko ponudite svojemu telesu in umu.

Če bi se radi preizkusili v rolkanju, vam bo ta članek v pomoč pri vaši odločitvi. Predstavili vam bomo na kaj morate biti pozorni pri izbiri rolke, longobarda ali plastične "fish" rolke, kako izbrati pravo rolko zase in kakšne tipe rolk lahko najdete na tržišču glede na stil vožnje.

STIL VOŽNJE IN VELIKOST ROLKE

Pred nakup rolke je pomembno vedeti za katere namene jo želite uporabljati. Rolke določenih oblik in velikosti ustrezajo preprostemu slogu rolkanja, določeni kvalitetnejši modeli pa tudi skate-parkom za izvajanje trikov.

Ko izbirate rolko, je naslednja stvar na katero boste želeli biti pozorni njena velikost. Velikost rolke izberite glede na uporabnika. Za mlajše otroke še brez predhodnjih izkušenj je primerna prav vsaka rolka manjše velikosti, to so na primer mini rolke in osnovi manjši modeli skateboardov. Za malo večje otroke in najstnike pa priporočamo, da izberete večjo, saj otroci hitro rastejo in med večjimi modeli rolk ni prav velikih bistvenih razlik v dolžini.

KATERI TIP ROLKE IZBRATI?

Na tržišču je na voljo ogromno rolk vseh oblik in velikosti. Za lažjo izbiro vam bomo predstavili nekaj klasičnih oblik rolk ter predstavili, za kakšen slog vožnje so te primerni.

SKATEBOARD ROLKE

Skateboard rolke so standardne rolke, ki so tudi najbolj priljubljene in najpogosteje uporabljene med rolkarji. Odlično se obneseje v skate-parku in na asfaltirani podlagi. So lahke in so odlična izbira za začetnike, omogočajo pa tudi izvajanje trikov. Navdušencem skatebordanja je v Sloveniji na voljo tudi veliko skejt parkov.

Skateboardi se med seboj razlikujejo po različnih modelih, najbolj osnovne in cenovno ugodne rolke so primerni za čiste začetnike in otroke, ki se z tem športom šele spogledujejo. Med osnovnimi modeli pogosto najdete tudi manjše različice skateboardov, ter rolke s podvozjem, pri katerih so kolesca bolj pomaknjena h koncu rolke, za večjo stabilnost. Dražji modeli skateboardov so namenjeni nadaljevalcem in poznavalcem, ki se s tem športom že dlje časa ukvarjajo ali tistim, ki si enostavno že v štartu želijo kvalitetnejše rolke. Edina slabost skateboard rolk je ta, da niso tako zelo hitre in so neprimerne za dolge razdalje »surfanja«.

skateboard

LONGBOARD ROLKE

Longboard je vrsta rolke in kot že samo ime pove je pogosto daljša od običajne rolke. Longboard rolke lahko v dolžino merijo tudi do 110 cm. Specifičnost longboardov je ta, da so bili zasnovani za hitro in gladko vožnjo, to pa jim omogoča njihova velika površina deske, podvozja, velikost koles ter ležajev. Modeli longobardov se med seboj razlikujejo tudi po obliki, velikosti deske ter tipu uporabe. Več o samih tipih longobardov, pa si lahko preberete na našem prejšnjem blogu TUKAJ.

Pri nakupu vam je lahko v vodilo tudi to, da zečetniki potrebujejo dosti več stabilnosti, zato velja omeniti, da so za začetnike navadno daljši longboardi bolj primerni. Vsekakor pa velja, da so modeli longboardov namenjeni mestni in urbani vožnji, nikakor pa za izivajanje trikov ter skate parke. Kvalitetnejši modeli longboardov (višji abec ležajev, mehkejša gumirana kolesa, surf deska, kakovostnejše podvozje) pa so primerni tudi za večje spuste po klančinah ter slajdanju.

longboard


MINI »CRUISER« ROLKE

Tudi cruiser rolke so odlična izbira za transport in rekreacijo. Glavna prednost te rolke je, da je krajša in tako omogoča enostavnejši prevoz naokoli. Njihova krajša dolžina deske v primerjavi z longboardom omogoča tesnejše zavoje. Odlikujejo jo torej velikost, možnost izvajanja tesnih zavojev in udobna vožnja prevsem po mestnih ulicah. Mini rolke so oblična izbira za zabavo in prevoz manjših otrok, ni pa primerna za odrasle začetnike skatebordanja, saj je ta počasnejša, zavoji z njo pa so zelo oteženi.

mini, fish, penny rolka

SURFSKATE ROLKE

Surfskate ali surf skate cruiser je skateboard za surfanje po ulicah. Je zelo podoben klasični cruiser ali longboard deski vendar ima sistem, ki sprednja podvozja dvigne, kar jih naredi bolj mobilna in vodljiva. Ta sistem omogoča izvajanje surf gibov in ostalih manevrov, ki so značilni za vožnjo po valovih. Sistem na prvih podvozjih omogoča bočno gibanje in rotacijo okoli vzmetne osi. Ko se nagnemo na eno stran se vzmet sprosti in ko se vrnemo v začetni položaj se vzmet ponovno zategne. To ustvarja občutek kot, da te deska vodi v naslednji zavoj, kot na surfu le da na asfaltu.

Za hitrejšo in gladko vožnjo velja, da so daljše dolžine desk bolj stabilne, tako kot pri longboardu, medtem ko so krajše deske bolj primerne za izvajanje ostrejših zavojev. Za bolj stabilno vožnjo in boljši oprijem so priporočljivejše deske z višjimi in širšim podvozjem ter mehkejšimi kolesi (78A do 83A), ki se odlično obnesejo za vožnjio po različnem terenu, tudi po slabšem asfaltu.

surf skate

SESTAVNI DELI ROLKE

Ko boste vedeli, kakšen slog, model in velikost rolke vam ustrezata je dobro, da se na vašo rolko in njene sestavne dele tudi spoznate, saj je dobro vedeti za kaj se kateri del uporablja in na kaj je potrebno biti pozoren pri nakupu. Glavni deli rolke so deska, podvozje, oprijemni trak, kolesa in ležaji.

OPRIJEMNI TRAK (GRIPTAPE)

Oprijemni trak pokriva površino deske v stilu brusnega papirja, katerega vloga je zagotavljanje oprijema na rolki med izvajanjem trikov in hkrati preprečuje, da bi noga zdrsnila z deske. Na voljo so ponavadi v različnih izvedbah in barvah, vendar velja omeniti, da bo črno prijemalo vedno najbolj oprijemljivo in trpežno v primerjavi z barvnimi in prozornimi.

PODVOZJE (TRUCKS)

To so kovinski deli, ki držijo kolesa rolke na deski. So tudi del rolke, ki  omogočajo obračanje in lažje izvajanje trikov. Pred nakupom se je dobro prepričati, da ima rolka kovinsko podvozje in ne plastično, saj vam bo le tako zagotovljena daljša življenska doba vaše rolke. V notranjosti podvozij se nahajajo majhni gumijasti podložki, ki so ključne za obračanje rolke. Le-ti pa hkrati tudi omogočajo stabilnejšo in varnejšo uporabo rolke.

KOLESA (WHEELS)

Kolesa rolk so narejena iz trdega gumijastega materiala, kateri jim omogoča, da absorbirajo majhne vibracije. Pri nakupu pa se je potrebno prav tako tudi zavedati, da za različne sloge vožnje ustrezajo različna kolesa, kar se tiče trdote, oblike in velikosti. Če izbirate rolko, ki jo boste uporabljali na gladih površinah (skate park),  je boljša izbira trdo kolo, ker se bo hitreje kotalilo. Za nekoliko bolj hrapave površine, kot so pločniki, ceste ali parkirišča, priporočamo izbiro mehkejših koles. Mehkejša kolesa namreč absorbirajo več tresljajev, zato bodo omogočala bolj gladko vožnjo na bolj grobih podlagah in preprečevala morebitne vibracije. Če bodo kolesca na vaši rolki večja, se bo ta premikala hitreje, medtem ko so manjša kot nalašč za izvajanje trikov.

LEŽAJI (BEARINGS)

Kroglične ležaje lahko najdete znotraj koles rolke, ta pa omogočajo rolki obračanje. Pri izbiri ležaje je prav tako pomembno za kakšen stil vožnje bi radi imeli rolko. Ležaje s kakovostnimi deli morajo odlikovati odpornost, hitrost in trpežnost. Več o samih kolesih in ležajih smo se že razpisali v našem prejšnjem blogu, zato si lahko o pomembnosti le-teh preberete TUKAJ.

sestava rolke

Rolkanje torej velja za enega izmed najbolj priljubljenih ekstremnih športov, možnost da preizkusite svoje sposobnosti na rolki, pa ima vsakdo s kančkom želje. Če je ta članek v vas vzbudil zanimanje za nakup rolke, vas vabimo, da si ogledate PONUDBO na naši spletni strani.
S klikom na »Dovoli«, se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi, ki vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo v spletni trgovini. Piškotke uporabljamo tudi za spremljanje analitike in za marketinške aktivnosti. (Nastavitve piškotkov)
Dovoli