KAJ JE SPLITBOARDING?

KAJ JE SPLITBOARDING?

Splitboarding je kombinacija turnega smučanja in snowboardinga. Gre za eno od gorskih aktivnosti pri kateri uporabljamo dve smučki s katerima se vzpenjamo do belih pobočij, na samem vrhu pa se spustimo v dolino s pomočjo posebnih splitboard vezmi in sponkami, s katerimi sestavimo obe polovici smučk skupaj v eno desko in že lahko uživamo v spustu s »snowboardom«.

Splitboarding je športna disciplina, ki jo mnogi že uvrščajo v sam alpinizem.
Ta šport je namenjen predvsem ljubiteljem narave v zimskem času, saj večino poti čas namenimo vpenjanju na pobeljene hribe in gore medtem, ko sam spust traja mnogo manj časa. Tisti strastni ljubitelji splitbordinga pravijo, da je občutek ob spustu še toliko boljši.

KAKŠNA JE RAZLIKA MED SNOWBOARDOM IN SPLITBOARDOM?

Splitboard se od snowboard deske razlikuje po razcepljenem sredinskem delu, kar pomeni, da je po sredini in dolžini razdeljen na dva dela in ti polovici delujeta kot smuči na katere lahko pritrdimo plezalne kože, da se lažje povzpnemo na vrh gore. Ko dosežemo vrh, preprosto odstranimo plezalne kože, združimo obe polovici deske in se spustimo nazaj v dolino. Seveda pa je odvisno od samega znanja in izkušenj za kako zahtevne poti se bomo odločili.

KAJ POTREBUJEM ZA SPLITBORDANJE?

Za splitboardanje potrebujemo:

  • Splitboard vmesnik in z njim kompatibilne splitboard vezi, ki bodo povezali vezi za vzpone in za spuste,
  • Plezalno kožo, ki se pritrdi na spodnji del smuči s pomočjo lepila in priponk te pa, zaradi kosmate površine nudijo boljši oprijem na snegu ter lažje vzpone brez zdrsov.
  • Dereze, ki bodo pomagale na strmih in ledenih terenih ter
KAJ JE SPLITBOARD,splitboard oprema na G sport

KAKŠNO DESKO IZBRATI?

Najpomembneje je, da najdemo pravo kombinacijo snowboarda, vezi in obutve. Trša deske z bolj trdimi vezmi in obutvijo bodo zagotovile natančno vožnjo, medtem ko bodo dale mehkejše deske občutek, kot bi surfali na snegu.

Direkcijske oblike deske so namenjene vožnji po globokem snegu, saj nudijo natančno vožnjo, zaradi svoje daljše dolžine. Za optimalno zavijanja imajo takšne deske tudi direkcijski sidecut.
V kolikor želimo surf desko potem so za nas najbolj primerne zožane splitboard deske, saj imajo te v primerjavi s svojim zadnjim delom širšo sprednjo konico, ki ustvarja večjo hitrost.


PRI IZBIRI SPLITBOARDA JE POMEMBNA TUDI DOLŽINA!
Splitboard naj bo podobne dolžine kot tvoja klasična snowboard deska, se pravi ta naj sega nekje med obrvmi in brado. Ne pozabi pa, da ti bodo daljše deske pomagale pri lažjem vzpenjanju in dodale večjo plovnost v pršiču.


S klikom na »Dovoli«, se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi, ki vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo v spletni trgovini. Piškotke uporabljamo tudi za spremljanje analitike in za marketinške aktivnosti. (Nastavitve piškotkov)
Dovoli