KAKO IZBOLJŠATI RAVNOTEŽJE?

KAKO IZBOLJŠATI RAVNOTEŽJE?

Ravnotežje je pomemben dejavnik v našem življenju in vsakdanu, saj nanj vpliva stabilnost našega telesa. Starejši in posamezniki z bolečinami v hrbtenici se pogosto srečavajo s slabo poravnanostjo telesnih segmentov telesa, ki vodijo do povečane obremenitve mišic in sklepov ter posledično do slabšega ravnotežja. S pomočjo vaj in gibljivostjo mišičnih sklepov lahko preprečimo mnoge kasnejše težave ali pa že nastale omilimo z ustrezno vadbo. Rehabilitacijski programi pogosto pri vadbi uporabljajo ravnotežne deske,  blazine, kvadre in ravnotežne polžoge, ki pomagajo pri zdravljenju artritisa, gležnjev in po operaciji kolena ali zamenjavi sklepov ter drugih z ravnotežjem povezanih poškodb. Za ohranjanje telesne stabilnosti trupa si lahko s preprostimi pripomočki pomagamo tudi sami doma. V blogu vam predstavljamo štiri oblike vaj s katerimi boste dolgoročno izboljšali ravnotežje, kondicijo, telesno zmogljivost, mišični tonus ter aktivirali mišične stabilizatorje telesa.

kako izvajati vaje

Vaje izvajamo z rahlo pokrčenimi koleni, roke pa držimo nekoliko stran od telesa za večje ravnotežje. Pri prvi uporabi najprej osvojimo ravnotežje brez da bi se dotikali tal, nato poizkusimo gibanje najprej in nazaj ter vstran. Ko bomo osvojili ravnotežje lahko nadaljujemo z prehodom v počep in stanjem na eni nogi, nato pa pričnemo z izvajanjem lažjih ter težjih vaj. Preden začnete z vadbenim režimom, je pomembno, da se posvetujete z zdravnikom in skupaj ugotovite, katere vaje so idealne za vašo trenutno telesno pripravljenost.

RAVNOTEŽNA BLAZINA

Balansni disk ali ravnotežna blazina je napihljiva mehka blazina, ki se lahko uporablja v fitnes vadbi kot osnovo za jedro, ravnotežje, raztezanje in izboljšanje stabilnosti.
Blazino se lahko uporablja tudi za sedenje, saj stimulira pravilno držo in krepi globoke hrbtne mišice, ki delujejo ugodno proti bolečinam v hrbtenici.


t600x362

RAVNOTEŽNI KVADER

Ravnotežni kvader je klasična ravnotežna blazina, ki je izdelana iz goste spominske pene, in ima edinstvene destabilizacijske lastnosti. Pena pod pritiskom teže uporabnika ustvarja nestabilno površino, ki prisili mišice nog (stopala, gležnja in goleni), da učinkovito delujejo in izboljšujejo gibljivost sklepov.


ravnotežni kvader   g sport


RAVNOTEŽNA DESKA

Ravnotežna deska se uporablja za treniranje stabilnosti in za hitrejše okrevanje po poškodbah (npr. zvin gležnja). Z vadbo krepimo mišice in preprečujemo ponovitev poškodbe. Deska je gibljiva v vseh smereh in je namenjena nogam in spodnjemu delu trupa, vendar jo lahko uporabljamo tudi za treniranje drugih sklepnih sistemov.


ravnotežna deska


RAVNOTEŽNA POLŽOGA

Ravnotežna polžoga je odličen pripomoček, ki omogoča vadbo v različnih težavnostih - od lažjih do najtežjim, od statičnih do dinamičnih vaj. Primerna je tako za skupinsko vadbo, pilates kot tudi za individualno vadbo.

Z ravnotežno polžogo bomo izboljšali koordinacijo, ravnotežje, okrepili mišice spodnjega ter zgornjega trupa telesa.

ravnotežna polžoga (2)

S klikom na »Dovoli«, se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi, ki vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo v spletni trgovini. Piškotke uporabljamo tudi za spremljanje analitike in za marketinške aktivnosti. (Nastavitve piškotkov)
Dovoli