KAKO IZBRATI PRAVI MASAŽNI VALJ?

KAKO IZBRATI PRAVI MASAŽNI VALJ?

Sam šport blagodejno vpliva na naše mišice, ki naše kosti in sklepe držijo na mestu ter nas varujejo pred njihovo obrabo. V človeškem telesu je več kot 600 mišic, od katerih ima vsaka svojo vlogo, pogosto pa so naše mišice po športu preveč razbolele, utrujene in otrdele, v njih pa se ustvarijo mišični vozlički. Zaradi intenzivnih treningov, poškodb tkiva ali drugih dejavnikov so te pogosto zakrčene, kar povzroči mišične kompenzacije in pojava bolečin. Zakrčene mišice pogosto povzroča tudi današnji relativno sedeči način življenja, ki nas sili k prisilni drži in zahteva nepravilne gibe, ki pripeljejo do sprememb v mišicah in mišičnih ovojnicah.

Vozli oziroma trigger točke ki nastajajo, so žarišča prekomerne vzdraženosti v napetih skeletnih mišicah in se nahajajo v mišičnem tkivu in/ali mišični ovojnini. Vozli lahko nastanejo tudi zaradi psiholoških dejavnikov kot je stres. Ob tem lahko na telesu opazimo otekline, bolečine, vnetja ali nezmožnost relaksacije in stalna napetost mišic. Z uporabo masažnih pripomočkov lahko sprostimo mišično ovojnico (miofascialna sprostitev mišic), ki postane bolj prožna ter omogoča nemoteno gibanje telesa z manj bolečin. Z redno masažo lahko na najboljši način poskrbimo za svoje zdravje in odlično počutje, poleg tega pa učinkovito regeneriramo razbolele mišice, ki so posledica športne aktivnosti. S pomočjo masažnega valja lahko boleče mišice lajšamo tudi sami doma, ne da bi zapravili denar za drago masažo ali čakali na obisk pri fizioterapevtu.

mažani valj in njegova uuporaba

MASAŽNI VALJ ALI PENASTI VALJ je športna oprema cilindrične oblike za samomasažo, ki vam pomaga razbremeniti mišice. Masažni valj je preprosti pripomoček, ki ga vse pogosteje uporabljajo tudi vrhunski športniki pri sporočanju mišic po naporni vadbi. Raztezanje po vadbi je sicer nujno, vendar to le raztezne mišico da postane ta bolj fleksibilna oziroma prožna, masažni valj, pa še dodatno pomaga pri zategnjenih mišicah in vozlih, hkrati pa se poveča pretok krvi, izboljša stabilnost, koordinacija, pospeši se okrevanje po vadbi in zmanjša tveganje za nastanek poškodb. Vadba z masažnim valjem je lahko med vadbo tudi neprijetna, saj z masiranjem sproščamo vozle oziroma sprožilne točke bolečine (miofascialne adhezije). Na začetku uporabe valja boste čutili na predelih masaže bolečino vendar ta ne sme biti nevzdržna, čez čas pa bo vadba vedno manj nelagodna in bolj prijetna.

Vaje z masažnim valjem bodo koristne ne glede na vašo telesno pripravljenost. Še posebej bo valj koristen za vse, ki se ukvarjajo z fitnes ali kardio vadbo ter pri tem močno obremenijo mišice telesa. Toda tudi če ne opravljate rednih treningov, bo valj zelo koristen, da se znebite bolečin v hrbtu, izboljšate mobilnost telesa in gibljivost sklepov. Konec koncev, ni čudno, da je bil na začetku takšen valj uporabljen za ljudi s težavami mišično-skeletnega sistema.

Spodaj vam predstavljamo nekaj odličnih nasvetov za kakšne namene lahko uporabljate masažni valj, kakšne so njegove prednosti, kakšne vrste masažnih valjev poznamo in za kateri sklop mišic so primerni. Za konec pa bomo še predstavili katere dolžine valjev poznamo in zakaj moramo biti pri nakupu pozorni tudi na to.

KAKŠNE SO PREDNOSTI MASAŽNEGA VALJA? 

Z poceni in učinkovitim masažnim valjem boste;

 • odpravili boleče in napete mišice,
 • sprostili in izboljšali njihovo elastičnost ter čvrstost,
 • izboljšali krvni obtok,
 • izboljšali mobilnost in celovitost sklepov,
 • lajšali bolečine v hrbtu in preprečili številne bolezni hrbtenice,
 • pomagali telesu pri izboljšanju drže in raztezanju hrbtenice,
 • izboljšali fleksibilnost telesa,
 • pomagali pri izogibanju poškodbam in poškodbam med vadbo ter
 • izboljšali koordinacijo in občutek za ravnotežje

Pri nakupu masažnega valja se osredotočamo na štiri glavne faktorje:
Gostota: valji so različnih gostot in mehkobe. Gostota vpliva na učinkovitost pri globoki masaži. Uporaba premehkega valja lahko povzroči neustrezen pritisk medtem, ko pretrd valj lahko povzroči modrice, travme in lahko povzroči celo bolečino in slabšo zmogljivost.
Tekstura površine valjev: valji imajo različne valovite teksture ali gladko površino za izvedbo različnih pritiskov na mišice
Oblika in velikost valjev: oblika in velikost valja vpliva predvsem na način uporabe valja. Za začetnike bodo idealni valji dolžine približno 90 cm, saj intenzivno delujejo na predel hrbta saj so dovolj dolgi, da se prilegajo celotnem hrbtu, če so nameščeni pravokotno na hrbtenico. Ta dolžina valja je tudi stabilnejša.Valji dolžine približno 60 cm dobro delujejo na manjša območja kot so roke in meča. Najkrajša dolžna valja, od 30 do 45 cm, pa je odlična za vadbo v manjših prostorih kjer nimamo veliko prostora.
Premer valja: Večina valjev ima premer med 12 in 15 cm, saj takšni valji omogočajo dober nadzor. Nekateri valji imajo premer med 7 in 12 cm, ki pripomorejo k globljim in bolj ciljno usmerjenim masažam.

KAKŠNE VRSTE MASAŽNIH VALJEV POZNAMO?

Masažni valji so narejeni iz polne penaste ali votle oblike.

Penasti valj je praviloma mehkejši in bolj udoben za uporabo. Mehkejši valji so namenjeni začetnikom in tistim s poškodbami sklepov, tkiv in mišic. Ko osvojimo tehniko in izboljšamo mišice, lahko nadaljujemo z uporabo gostejšega (tršega) valja. Gostejši valji so tudi boljši za dolgotrajno uporabo, ker so bolj trpežni, medtem ko se lahko mehkejši valji po večkratni uporabi trajno deformirajo. Če opazite deformacijo na valju, ga zamenjajte z novim, uporaba takšnega valja namreč lahko povzroči več škode kot koristi.

vijoličen masažni valj različne velikosti G sport1


Votli valji so načeloma trši in imajo izbočene dele na površini valja, ki masirajo telo, omogočajo globljo in bolj natančno mišično stimulacijo. Izbirate lahko med valji, ki imajo različne oblike teksture. Votli valji so lahko:

 • VALOVITE TEKSTURE, ki zagotavlja globlje, intenzivnejše masaže za izredno boleče in otrdele mišice.
Valj za jogo Avento PROFIEL 4 G sport

 • LAHKE TEKSTURE, ki pomaga pri stimulaciji za povečanje pretoka krvi in za razbremenitev mišic,

030428 170620 03

 • ter GLADKE TEKSTURE, ki je primerna za vse vrste bolečih mišic. Gladka tekstura valja zagotavlja enakomeren pritisk po celotni dolžini valja. Ta vrsta valja je odločna za nadaljevanje po mehkejših valjih, saj pritisk ni tako močan kot pri valju z izbočeno teksturo.

MASAŽNI VALJ METEOR iz plute 10x30 cm g sport


Masažne palice so vam prav tako lahko v pomoč pri sprostitvi mišic v zgornjem delu hrbta, uporabite pa jih lahko tudi za sprostitev mišic v nogah, za izboljšanje krvnega obtoka ter k spodbujanju mišic globokega tkiva. 

Ker nekaterih delov telesa ni mogoče doseči z masažnimi valji oziroma tradicionalnimi masažnimi tehnikami so vam zato lahko v pomoč masažne žogice, ki so idealne za uporabo na področjih stopal, ramen, rok, zadnjega dela ramen, gluteus/piriformis-zadnjice in pregibu pri bokih.
Slika 6

KAKŠNE DOLŽINE MASAŽNIH VALJEV POZNAMO?

Masažni valji so običajno na voljo v naslednjih velikostih: 30 cm, 45 cm, 60 cm ter 90 cm.

Manjši in srednje dolgi masažni valji (30 – 45 cm) so odlični za masažo rok ali nog, daljši valji (60 – 90 cm) pa tudi za masažo hrbtenice.

KAKO UPORABLJATI MASAŽNI VALJ?

Valj postavite pod prizadeto mišico, za primer vzemimo roko ali nogo ter se z njo povaljajte naprej in nazaj, kot prikazuje slika. Valj lahko postavite tudi neposredno pod prizadeto mišico ter se z oporo telesa močno naslonite nanjo in zadržite 30-60 sekund ter sprostite telo. Direktni pritisk na mišico je primeren samo takrat, kadar imamo prizadeto mišico, ki ni v področju sklepa. Na sklepe nikoli ne izvajamo direktivnih pritiskov, saj ga lahko hitro poškodujemo! Za primer si lahko vzamemo koleno, ki je najobčutljivejši del našega telesa.

Med masažo ne pozabite dihati. Posvetujte se z fizioterapevtom in ugotovite, katere vaje vam bojo najbolje ustrezale in se izogibajte predelom kosti. Če imate stalne bolečine oz. nelagodno počutje, se posvetujte s svojim fizioterapevtom.

Ne glede na to, za kateri valj se boste na koncu odločili, boste že z 20 minutno masažo dnevno razbremenili vaše mišice ter stimulirali njihovo hitrejšo obnovo. Valj lahko uporabljate pred ali po telesni aktivnosti, bolj učinkovito pa bo, če boste razbremenili napete mišice po vadbi ter s tem mišicam pomagali k hitrejši obnovi.

Za konec  te vabimo, da si celotno ponudbo masažnih valjev pogledaš TUKAJ, ter izbereš sebi pravega. Upamo, da bodo tvoje mišice kmalu spočite in pripravljene na nove izzive.

SLIKA: Prikaz uporabe masažnega valja
vajeS klikom na »Dovoli«, se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi, ki vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo v spletni trgovini. Piškotke uporabljamo tudi za spremljanje analitike in za marketinške aktivnosti. (Nastavitve piškotkov)
Dovoli