Kako izbrati sup?

Kako izbrati sup?

Stand-up paddleboarding, bolj znan kot SUP, je priljubljena vodna športna aktivnost, ki združuje ravnotežje, moč in zabavo. Vendar pa je za začetnike in tiste, ki se SUP-anju šele pridružujejo, lahko izbira prave deske precej zapletena naloga. Različne oblike, velikosti, materiali in značilnosti deske lahko povzročijo zmedo in negotovost pri izbiri pravega modela.

V tem članku bomo podrobno razložili, kako izbrati pravo SUP desko, ki ustreza vašim potrebam in sposobnostim, ter vam pomagali uživati v tej priljubljeni vodni aktivnosti brez skrbi.

Kaj je sup?

Sup je deska za vožnjo po vodi. Suparji stojijo na deskah, ki lebdijo na vodi, in se z veslom poganjajo po vodi . Koničaste deske so hitrejše in se uporabljajo za dirke in potovanja. Deske z okroglim nosom so vsestranske oblike in popolne za splošno križarjenje, jogo ali učenje deskanja. Trup deske ima pomembno vlogo pri določanju, kako se deska obnese v vodi. Večina SUP-ov ima »ladijski« trup z izpodrivom. Obstaja peščica s hibridnim dizajnom, ki združuje najboljše lastnosti.

Za vse, ki se z nakupom supa srečujete prvič smo pripravili nekaj napotkov, na kaj biti pozoren pri izbiri in kako se lažje odločiti za pravi model.


Osnovni koncepti supanja in njegova priljubljenost kot vadba in aktivnost na prostem

Osnovni koncept supanja je, da stojite na deski in drsite po vodi z uporabo dolgega vesla, ki vas poganja in usmerja . Pravi koncept supanja se povezuje z druženjem, potovanjem na vodi oziroma touring supanju ter odkrivanju novih krajev.

S svojim supom se lahko podaš na mirne vode, če pa si že izkušen uporabnik pa tudi na divje vode. Cilj je sprostitev in rekreacija ter izboljšanje koordinacije ter ravnotežja. Pri tekmovalnem veslanju na sup deski je cilj športa premagati določeno razdaljo na vodi hitreje kot vsi ostali tekmeci.

Vrste SUP desk

različne vrste sup desk

Odločite se kaj želite od supa, kakšna bo namembnost, kakšno nosilnost mora imeti sup deska, kakšno stabilnost si želite glede na vaše zmogljivosti, Razmislite tudi za kaj bi sup radi uporabljali ter koliko imate prostora za shranjevanje.

S napihljivim SUP-om lahko prihranite prostor in se izognete skrbi, kako boste pritrdili vašo najljubšo desko na avto ali kam shraniti vse stvari v kleti, da bo prostor za SUP. Ker so napihljivi SUP-i zložljivi, jih lahko enostavno pospravite v priloženo nahrbtnik ali torbo. Širši sup, bolj je stabilen in bolj nosilen, zato boste med večjimi in širšimi našli veliko družinskih supov, supov za jogo, brzice ipd. Tekmovalne supe oziroma touring pa boste videli le v ožjih različicah, saj imajo manj upora, spredaj pa zašiljeni, da bolj drsijo po vodi.


Poudarek na pomembnosti izbire pravega supa, ki se ujema z vašimi potrebami in željami

Če želite poiskati pravo desko za veslanje stoje, razmislite, kako jo boste uporabljali, kako se bo prilegala vašemu telesu in kako želite, da se obnese v vodi. Ključne točke odločitve bodo oblika deske, pravilna prostornina in zmogljivost ter pravilna dolžina, širina in debelina. Vsak tip supa je primeren za začetnike, vendar obstajajo razlike, zaradi katerih so za nekatere določene lastnosti boljše od drugih. Zaradi tega je modro izbrati vrsto supa glede na to, kako nameravate uporabljati desko.

-> Touring oziroma tekmovalna oblika je najboljša izbira, če želite svojo desko veslati na dolge razdalje. Deska nudi več zmogljivosti. Če ste resen veslač, ki želi učinkoviteje priti od točke A do točke B, je touring oblika prava za vas.

-> Daljša deska bo zmogla večjo težo in prostornino kot krajša deska. Posledično je lahko daljša deska za veslanje bolj stabilna kot krajša deska, ker bo teža razporejena naprej in za osebo ki supa.

-> Vsestranske deske imajo zaobljen nos in široko površino. Njihova oblika jim omogoča, da večinoma potujejo po vodi, namesto da jo režejo. Zaradi tega so bolj prizanesljive in stabilne kot SUP-i, ki so posebej zasnovani za tekmovanja in potovanja.

-> Deska za SUP jogo ima široko ploščo - Zaradi te širine je deska neverjetno stabilna, kar si želite, ko poskušate zavzeti zahtevne položaje. Večina yoga SUP-ov ima bolj zaobljen, ali celo kvadraten nos, saj zaobljena oblika daje malo več prostora za izvajanje vaj.

Kako prepoznati kakovosten sup?

Razlika med poceni in dragimi deskami za veslanje je kakovost izdelave. Kaj je to? Medtem ko so cenejše plošče običajno izdelane z manj plastmi, so dražje dvoslojne ali celo dvoslojne fuzijske plošče. Te deske za veslanje so trše, zagotavljajo več stabilnosti in imajo večjo vzdržljivost.

Ko se ljudje vprašajo, ali so deske za veslanje vredne svojega denarja, je odgovor jasen – da, so. Deska za veslanje je naložba, ki jo lahko uporabljate leta! Če je veslanje na deski nekaj, kar nameravate pogosto početi, je vredno dodatnega denarja, da dobite nekaj res dobrega.

close up woman paddleboarding

Oprema in dodatki za SUP-anje

Le nekaj osnovnih pripomočkov za veslanje na deski lahko močno vpliva na vašo varnost, udobje in užitek med veslanjem. In ko gre za SUP opremo, obstaja nekaj stvari, ki jih mora imeti vsak deskar na deski. Sem spadajo:

  • Hladilna torba ter nepremočljiva torba v katero boste pospravili pijačo, prigrizek in osebne stvari.
  • Sidro
  • Trakovi za nošenje deske
  • Električna tlačilka
  • Prenosna baterija za električno tlačilko.
  • Varnostna vrvica
  • Vodoodporen Bluetooth zvočnik za popestritev uric na deski

Kako izbrati pravo dolžino sup deske?

Kratke deske (pod 10') so odlične za deskanje in/ali otroke. Kratke deske so bolj okretne kot dolge, zato so odlične za deskanje na valovih. Deske, zasnovane posebej za otroke, so običajno dolge okoli 8'.

Srednje deske (10' do 12') so idealne za vsestransko uporabo in za SUP jogo. Večina teh desk ima planirne trupe, včasih pa boste našli SUP z izpodrivnim trupom te dolžine.

Dolge deske (12'6” in več) so odlične za hitro veslanje in potovanja na dolge razdalje. Večina desk v tem razponu velikosti je SUP z izpodrivnim trupom. So hitrejše od kratkih in srednjih desk in so ponavadi bolj ravne. Če vas zanima hitro veslanje ali potovanje na dolge razdalje, boste potrebovali dolgo desko.

Ko izbirate dolžino, je koristno razumeti, kako je povezana s prostornino in težo. Daljša deska lahko poveča prostornino in zmogljivost, zaradi česar je lahko bolj stabilna in vam omogoča, da na deski nosite več (širina in debelina sta prav tako dejavnika prostornine in zmogljivosti

Zaključne misli

Upamo, da vam je ta članek dal koristne nasvete in informacije o tem, kako izbrati pravi SUP. Ne glede na to, ali ste začetnik ali že izkušen uporabnik, je pomembno, da izberete desko, ki ustreza vašim sposobnostim, ciljem in stilu veslanja. 

Pri izbiri SUP-a upoštevajte obliko, velikost, material in značilnosti deske ter se posvetujte s strokovnjaki v trgovini ali na spletu. Ko enkrat najdete pravo desko, vam SUP-anje lahko prinese veliko veselja, sprostitve in vadbe na prostem. Srečno veslanje!

S klikom na »Dovoli«, se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi, ki vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo v spletni trgovini. Piškotke uporabljamo tudi za spremljanje analitike in za marketinške aktivnosti. (Nastavitve piškotkov)
Dovoli