KAKO IZBRATI PRIMERNO ČELADO ZA ŠPORTNE AKTIVNOSTI?

KAKO IZBRATI PRIMERNO ČELADO ZA ŠPORTNE AKTIVNOSTI?

Že dolgo vemo, da šport krepi telo in duha ter prinaša bistvene koristi v naše življenje, pozitivno prispeva k zmanjševanju stresa, povečuje samozavest, vpliva na kakovost spanca, krepi imunski sistem, telesno kondicijo in pozitivno vpliva na naše zdravje. V to skupino nedvoumno sodi tudi rolanje, rolkanje, kolesarjenje ali kot pravijo mladi »skejtanje«, vožnja na skiroju in druge kolesne aktivnosti.

Vse te športe povezuje zdrav, okolju prijazen in poceni način prevoza. Vsakodnevna uporaba kolesa, rolke, skejta, skiroja ali drugega zdravju koristnega prevoznega sredstva, prispeva k zmanjševanju nepotrebne poti z osebnimi avtomobili, kot je pot do šole, službe in krajših opravkih, hkrati je vsak izmed teh artiklov izvrsten šport, ki spodbuja mlade k druženju in rekreativnosti.

Čeprav vsak izmed teh športov prispeva svoje pozitivne koristi v naše življenje, se je potrebno zavedati, da je uporaba, kateregakoli od zgoraj naštetih izdelkov lahko tudi nevaren šport brez nošenja potrebne zaščitne opreme. Še posebej to velja za najmlajše udeležence v prometu, zato je potrebno paziti na varnost z uporabo primerne čelade

V primeru nesreče čelada ublaži posledice poškodbe glave od 40 do 70%, zato velja za vsakega udeleženca v prometu, da “bistro glavo varuje čelada”.

Razlike med čeladami

Skate čelade 

skate čelade
Skate čelade pokrivajo večji del glave kot kolesarske in se nekoliko razlikujejo po obliki. Skate čelada ni primerna za zelo močne udarce, zasnovana je za večkratne lažje udarce. Čelada ima tršo zunanjo lupino ki prenese več manjših udarcev. Uporablja se lahko pri raznovrstnih športnih aktivnostih in sicer na skiroju, rolki, poganjalcu, rolerjih, kotalkah ali rolkah in ostalih podobnih prostočasnih aktivnostih kjer je priporočljiva zaščita glave. V naši ponudbi imamo vse od nastavljivih čelad, katere prilagajate z mehanizmom obliki glave ter fiksne čelade, ki se nekoliko prilagodijo obliki z penasto oblogo. Nastavljive čelade so še posebej dobrodošle, ko otrok še raste, saj bo takšna čelada dlje čas v uporabi. 


Kolesarske čelade

kolearske čeladeKolesarske čelade so tudi bolj aerodinamične in imajo več lukenj za zračenje. Boljše čelade imajo v luknjah za zračenje mrežice, da se vam mrčes ne ujame v lase. Nekatere čelade imajo na zadnji strani vgrajeno led lučko za večjo varnost v prometu. Čelade za kolesarjenje ne pokrivajo spodnjega zadnjega dela glave, saj običajno ne pademo nazaj temveč naprej. Kolesarske čelade so narejene tako, da jih je potrebno po vsakem močnejšem udarcu, na primer udarec v pločnik ali trk z avtomobilom zavreči. Takšen udarec stisne peno v čeladi in le ta ni več varna za uporabo. Če vas oplazi veja drevesa ali vam čelada rahlo pade na tla, je še ni jih treba zavreči, saj ni prišlo do poškodbe notranjega materiala, ampak le do praske na zunanji lupini, ali pa še to ne. 

KAKO IZBRATI PRAVO ČELADO?

Vprašajte se za kaj boste uporabljali čelado. Če boste imeli čelado za kolo, raje izberite kolesarsko čelado. V kolikor vas moti, da ima slabšo zaščito zadnjega dela glave, izberite tak model, ki ima podaljšan zadnji del. Najbolj pomembno vodilo pri nakupu je, da se mora čelada  prilegati glavi! Čelada mora biti primerne velikosti z notranjo peno ali blazino, ki bo dodatno varovala glavo pred poškodbo in udarcem, sistemom za uravnavanje in pritrditvijo traku z zaponko. Trak za zapenjanje bo tako ob morebitnem udarcu obdržal čelado na mestu ter preprečil gibanje čelade po glavi. Čelada mora ležati približno 2 centimetra nad obrvmi, ta pa se ne sme premikati po glavi več kot 2 centimetra v katero koli smer. 

KAKO IZBRATI VELIKOST ČELADE?

Da bi lahko izbrali pravo velikost čelade, moramo najprej izmeriti obseg glave, kot prikazuje spodnja slika. Obseg glave merimo z merilnim trakom približno 1 centimeter nad obrvmi. V pomoč vam je lahko tudi vrvica, trak ali kateri drugi pripomoček, ki ga nato postavimo zraven ravnila, da pridobimo pravo velikost. Velikost čelade se lahko razlikuje tudi od oblike glave. Pri otrocih je potrebno upoštevati, da glava še raste, zato je za daljšo obdobje nošenja priporočljivo kupiti  nastavljivo skate čelado ali kolesarsko, odvisno od namena uporabe.

kako izmeriti obseg glave

Pravilna uporaba čelade

Zakon določa, da morajo otroci do 14 leta na kolesu obvezno nositi čelado. Seveda pa to ne pomeni, da kasneje čelade ni potrebno nositi. Čelada vas ščiti pred udarci, ki se največkrat zgodijo v urbanem področju. Že sam padec iz mesta na robnik, lahko pusti grozljive posledice.  Pri uporabi čelade ni dovolj, da si jo le poveznemo na glavo. Čelada mora biti primerne velikosti in pravilno pritrjena na glavo. Paščke zategnite toliko, da ne bodo ohlapni niti tesni, vi pa boste lahko z zapeto čelado še vedno normalno govorili. Pod čelado ne nosite kape, kapuce ali drugega pokrivala če želite doseči optimalno prilagajanje čelade glavi. V dodatno pomoč so vam lahko tudi notranje podloge, ki jih lahko dodajate ali odstranjujete po želji. Kakakšna je pravilna pozicija čelade na glavi, pa vam prikazuje spodnja slika. 


kako pravilno namestiti čelado (2)S klikom na »Dovoli«, se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi, ki vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo v spletni trgovini. Piškotke uporabljamo tudi za spremljanje analitike in za marketinške aktivnosti. (Nastavitve piškotkov)
Dovoli