KAKO NAJ IZBEREM PRAVO KOLESARSKO ČELADO, ČELADO ZA SKATE OZIROMA DRUGE AKTIVNOSTI?

KAKO NAJ IZBEREM PRAVO KOLESARSKO ČELADO, ČELADO ZA SKATE OZIROMA DRUGE AKTIVNOSTI?

Že dolgo vemo, da šport krepi telo in duha ter prinaša bistvene koristi v naše življenje, pozitivno prispeva k zmanjševanju stresa, povečuje samozavest, vpliva na kakovost spanca, krepi imunski sistem, telesno kondicijo in pozitivno vpliva na naše zdravje. V to skupino nedvoumno sodi tudi  rolanje, rolkanje, kolesarjenje ali kot pravijo mladi »skejtanje«, vožnja na skiroju in druge kolesne aktivnosti.

Vse te  športe povezuje zdrav, okolju prijazen in poceni način prevoza. Vsakodnevna uporaba kolesa, rolke, skejta, skiroja  ali drugega zdravju koristnega prevoznega sredstva, prispeva k zmanjševanju nepotrebne poti z osebnimi avtomobili, kot je pot do šole, službe in krajših opravkih, hkrati je vsak izmed teh artiklov izvrsten šport, ki spodbuja mlade k druženju in rekreativnosti.

Čeprav vsak izmed teh športov prispeva svoje pozitivne koristi v naše življenje, se je potrebno zavedati, da je uporaba, kateregakoli od zgoraj naštetih izdelkov lahko tudi nevaren šport brez nošenja potrebne zaščitne opreme. Še posebej to velja za najmlajše udeležence v prometu, zato je potrebno paziti na varnost z uporabo KOLESARSKE ČELADE ali ČELADE ZA SKATE, ROLERJE, ROLKO, SKIRO in DRUGE ŠPORTNE AKTIVNOSTI.

V primeru nesreče čelada ublaži posledice poškodbe glave od 40 do 70%, zato velja za vsakega udeleženca v prometu, da “bistro glavo varuje čelada”.

KAKŠNA JE RAZLIKA MED KOLESARSKO ČELADO IN ČELADO ZA DRUGE AKTIVNOSTI?

ČELADE ZA SKATE, ROLANJE, ROLKANJE, SKIRO IN DRUGE ŠPORTNE AKTIVNOSTI, nudijo boljšo zaščito glave kot KLASIČNE KOLESARSKE ČELADE.  Te se nekoliko razlikujejo po svoji obliki. Uporabljajo  se lahko pri raznovrstnih športnih aktivnostih in sicer na SKIROJU, MINI ROLKI, POGANJALCU, ROLERJIH, KOTALKAH, SKATEBOARDIH, WAVEBOARDIH, LONGBOARDIH in ostalih podobnih prostočasnih aktivnostih kjer je priporočljiva zaščita glave.

V naši ponudbi imamo vse od nastavljivih čelad, katere prilagajate z mehanizmom obliki glave ter fiksne čelade, ki se nekoliko prilagodijo obliki z penasto oblogo. Nastavljive čelade so še posebej dobrodošle, ko otrok še raste, saj bo takšna čelada dlje čas v uporabi. 

Čelada za skate; ČELADA FIRE S – L in odrasla kolesarska čelada; ČELADA ZA KOLESARJENJE SULOV ALESSIA ORANŽNA

KAKO IZBRATI PRAVO ČELADO?

Najbolj pomembno vodilo pri nakupu je, da se mora čelada  prilegati glavi! Čelada mora biti primerne velikosti z notranjo peno ali blazino, ki bo dodatno varovala glavo pred poškodbo in udarcem, sistemom za uravnavanje in pritrditvijo traku z zaponko. Trak za zapenjanje bo tako ob morebitnem udarcu obdržal čelado na mestu ter preprečil gibanje čelade po glavi.

Pod čelado ne nosite kape, kapuce ali drugega pokrivala, če želite doseči optimalno prilagajanje čelade glavi. V dodatno pomoč so vam lahko tudi notranje podloge, ki jih lahko dodajate ali odstranjujete po želji.

Čelada mora ležati približno 2 centimetra nad obrvmi, ta pa se ne sme premikati po glavi več kot 2 centimetra v katero koli smer. Po vsakemu močnejšemu padcu je potrebno čelado zamenjati, četudi ni vidnih sledov poškodbe. Pri padcu lahko nastanejo  poškodbe v notranjosti zgradbe čelade in ta ob ponovnemu padcu ne bo več uspešno ščitila uporabnika.

kako pravilno namestiti čelado (2)

Prezračevalna odprtina in mrežica za zaščito

Če se ob športni aktivnosti hitro potite v glavo, vam bo večje udobje nudila ČELADA S PREZRAČEVALNIM SISTEMOM, MREŽICA pa bo poskrbela za zaščito pred piki žuželk med vožnjo v toplih in vlažnih razmerah.KAKO IZBRATI PRAVO VELIKOST ČELADE?

Da bi lahko izbrali pravo velikost čelade, moramo najprej izmeriti obseg glave, kot prikazuje spodnja slika. Obseg glave merimo z merilnim trakom približno 1 centimeter nad obrvmi. V pomoč vam je lahko tudi vrvica, trak ali kateri drugi pripomoček, ki ga nato postavimo zraven ravnila, da pridobimo pravo velikost. Velikost čelade se lahko razlikuje tudi od oblike glave.

kako izmeriti obseg glave


Pri OTROCIH je potrebno upoštevati, da glava še raste, zato je za daljšo obdobje nošenja priporočljivo kupiti  NASTAVLJIVO ČELADO ZA SKATE, ROLANJE, ROLKANJE, SKIRO ALI DRUGO KOLESNO AKTIVNOST ali NASTAVLJIVO KOLESARSKO ČELADO, odvisno od namena uporabe.
S klikom na »Dovoli«, se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi, ki vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo v spletni trgovini. Piškotke uporabljamo tudi za spremljanje analitike in za marketinške aktivnosti. (Nastavitve piškotkov)
Dovoli