Kako si enostavno dvignemo imunski sisitem

Kako si enostavno dvignemo imunski sisitem

Zdrav imunski sistem bistveno pripomore k temu, da ostanete zdravi ko bodo napadli virusi.

Z upoštevanjem naštetega, boste bistveno pripomogli k izboljšanju imunskega sistema, ter ostali zdravi v poplavi virusov, kot so gripa ali korona virus.

Ste se kdaj vprašali zakaj nekdo v družini ne zboli, medtem ko so vsi ostali podlegli virusom? Ali pa zakaj nekateri zbolijo bolj pogosto kot drugi? Odgovor na zastavljena vprašanja je vaš imunski sistem.

Imunski sistem je prva linija obrambe našega telesa v boju z virusi ter mikroorganizmi…  Seveda močan imunski sistem še ne pomeni, da ne boste zboleli. Mogoče boste, vendar je okrevanje potem bistveno hitrejše, saj se lažje borite proti bolezni.

Torej kaj lahko sami naredimo, da izboljšamo imunski sistem? Če naredimo zelo hiter povzetek bi na prvo mesto postavili zadosten spanec, odrasla oseba potrebuje vsaj 7-8h spanca dnevno. Hoja in izpostavljanje soncu, saj ravno sonce povzroča da naše telo proizvaja vitamin D. Poleg naštetega ne smemo pozabiti na vnos kakovostne hrane polne vitaminov v naše telo.  Kot lahko hitro opazimo so stvari, ki jih lahko sami naredimo zelo enostavne in če jih izvajamo dolgoročno, se nam lahko zelo dobro obrestujejo.


Zlata pravila za dvig imunskega sistema:

 

 

Zmanjšajte raven stresa

Stres močno poslabšuje stanje s sproščanjem hormona kortizola v naše telo, ta hormon pa posega v delovanje celic. Zmanjšuje tudi protitelesa IgA in poslabša delovanje prebavil ter dihal, kar pa je naša prva obramba v boju proti patogenom.  Za znižanje stresa se priporoča Joga, meditacija, globoko dihanje. Za izvajanje joge ne potrebujete veliko: 2 kvadratna metra prostora, podlogo za vadbo in kakšen manjši pripomoček, za katerega ne boste odšteli celega premoženja. Dobre primere vaj pa se najde na youtube in vadba doma se lahko prične.

 

Zmanjšajte vnos alkohola ter prenehajte kaditi

Dokazano je, da lahko prekomerni vnos alkohola posega v imunski sistem, vendar lahko zmerno uživanje celo koristi. Za splošno zdravje telesa vam zato priporočamo, da dobro presodite kje je prava mera. V kolikor ste kadilec prenehajte z  kajenjem, ker ne samo, da poveča tveganje za raka, ampak tudi poslabša imunski sistem.

 

Zagotovite dneven vnos vseh vitaminov

Pregovor "jabolko na dan odžene zdravnika stran" je prav zares resničen, saj uživanje vitaminov poveča vaš imunski sistem. Za vaše telo je pomembno, da poskrbite za dneven vnos vseh vitaminov kot so  A, B6, C, D in E. Vitamin C je najpomembnejši, pomanjkanje le-tega pa lahko povzroči več bolezni. Vitamin C lahko dobite iz citrusov, kot so pomaranča, limona, grenivka. Večje količine vitanima c pa najdete tudi v špinači in jagodah. Multivitaminske dodatke lahko tudi kupite , vendar je naravni vnos skozi hrano bistveno boljši način .

 

Zelenjava je pomembna

Zelenjava, sadje, semena in oreški so shramba hranil, ki so ključnega pomena za dober imunski sistem. Če jih uživate vsakodnevno, vam bo telo hvaležno.  Za dober imunski sistem so pomembna tudi zdrava jetra, saj so organ, ki skrbi za razstrupljanje. Hrana ki bo pozitivno pripomogla vašim jetrom je Kale, brokoli in zelje. 

 

Poskrbite za redno vadbo in zadosten počitek

Razgibavanje dokazano krepi imunski sistem . Redna razumna vadba okrepi vaše telo in imunski sistem, vendar pa neprekinjena stroga naporna vadba lahko tudi imunski sistem oslabi. Priporočamo vam sprehode v naravi. Izpostavljanje soncu telesu pomaga proizvajati vitamin D, ki pomaga pri proizvajanju protiteles. Nizka raven vitamina D v telesu je eden glavnih razlogov za težave z dihali.  10–15 minutni sprehod po soncu bo zagotovil, da se v telesu proizvede dovolj vitamina D. Priporočamo izvajanje joge, pilatesa, nordijske hoje, teka. Poleg gibanja pa telesu privoščite tudi kvaliteten počitek. Odrasla oseba potrebuje minimalno 7-8h spanca dnevno.

 

 

Če boste upoštevali naše nasvete in spremenili dnevno rutino, boste zagotovili vašemu telesu dober imunski sistem. Zdravo telo se prične od znotraj, zato poskrbite za izvajanje naših nasvetov, ki bodo pripomogli k splošnemu dobremu počutju in počasnejšemu staranju.

 

 

S klikom na »Dovoli«, se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi, ki vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo v spletni trgovini. Piškotke uporabljamo tudi za spremljanje analitike in za marketinške aktivnosti. (Nastavitve piškotkov)
Dovoli