Kako zamenjati grip trak na skiroju?

Kako zamenjati grip trak na skiroju?

Ste kupili nov skiro kateremu je potrebno namestiti grip tape (grob trak na pohodni površini) ali pa ste se odločili da boste svojemu staremu skiroju povrnili izgled in ga nekoliko izboljšali? Če se z montažo ali menjavo srečujete prvič ste se mogoče znašli v zagati kako to pravilno narediti. V obeh primerih vam bo naš vodič prišel prav saj vam bomo razložili nekaj trikov za hitro in enostavno menjavo traku. Grip je še posebej na skirojih za trike zelo pomemben za natančno izvajanje trikov in manevrov in ima ključno vlogo pri zagotavljanju oprijema in nadzora med vožnjo.

KAJ BOSTE POTREBOVALI

Najlažje je da pred menjavo zberete vse potrebne pripomočke za menjavo, naš seznam je sledeč:

  • Nov grip trak katerega lahko kupiš pri nas :)
  • škarje- take, ki jih ni škoda saj se bodo uničile- lahko jih shranite in uporabljate le za rezanje grip traku
  • ravnilo
  • pisalo
  • nož/olfanož
  • Ploščati izvijač
  • Alkohol ali odstranjevalec lepila
  • papirnate brisačke
  • Sušilec za lase ali toplotna pištolaPred namestitvijo novega oprijemnega traku očistite skiro prahu. Skiro položite na delavno površino s pohodno ploščo obrnjeno navzgor.

ODSTRANJEVANJE STAREGA TRAKU

Stari grip trak segrejte z fenom ali toplotno pištolo in z pomočjo ploščatega izvijača privzdignite star trak ter ga počasi odlepite in pazite, da ne poškodujete površine.


ČIŠČENJE OSTANKOV LEPILA
Ko odstranite star trak, uporabite čistilni alkohol ali odstranjevalec lepila ter brisačke in površino temeljito očistite saj z tem zagotovite pravilni oprijem novega traku. Po naših izkušnjah se najbolje obnese kombinacija obeh, odstranjevalec lepo površino očisti, alkohol pa jo razmasti, da se nov trak bolje oprime. Odstranjevalec lepila boste našli v bolje založenih tehničnih trgovinah. Odstranjevalec pošpricajte ali nanesite na lepilo ki je ostal na površini po odstranjevanju traku, počakajte nekaj trenutkov, da se lepilo omehča, nato pa ga obrišite z papirnato brisačko. Po potrebi postopek večkrat ponovite. Ko odstranite vso lepilo, lahko površino obrišete še z alkoholom.

NANAŠANJE NOVEGA TRAKU
Če je vaš nov trak že oblikovan mu le previdno odvijte zadnjo stran in ga poravnajte z robovi. postopoma ga potiskajte z roko proti plošči, da preprečite nastanek mehurčkov. 

V kolikor imate trak brez oblike je zelo priročno, če star trak odstranite z skiroja v enem kosu, saj boste na ta način zelo enostavno obrisali in izrezali obliko novemu traku. V kolikor se vam je trak pri odstranjevanju preveč rastrgal predlagamo, da si na velik list izrišete obliko pohodne površine in nato z narejeno šablono obrišete in izrežete nov trak.

1Screenshot 10Screenshot 14Screenshot 11

GLAJENJE TRAKU
Za brezhibno namestitev traku ponovno uporabite sušilec za lase ali toplotno pištolo na nizki temperaturi. Nežno segrejte oprijemalni trak in ga pritisnite z rokami da odstranite mehurčke. Če določenih mehurčkov ne morete zgladiti jih lahko prebodete z šivanko in zrak iztisnete skozi luknjico. Za konec podrgnite z inbus ključem pod kotom vse robove da določite kje je potrebno odvečen trak porezati

Screenshot 12

OBREZOVANJE ODVEČNEGA TRAKU

Ko je nov trak nameščen lahko na določenih delih nekoliko štrli čez površino, zato odvečen trak porežite z olfa nožkom. Pri delu bodite previdni da se ne porežete in da naredite ler praven rez. Za konec lahko robove še rahlo pobrusite z ostankom odvečnega traku.

Screenshot 13

NASVETI ZA VZDRŽEVANJE

Redno pregledujte znake obrabe. Po potrebi trak zamenjajte, da ohranite dober oprijem.
Skiro hranite na hladnem in suhem mestu, da podaljšate življenjsko dobo traku.
Izogibajte se izpostavljanju oprijemnega traku vlagi in umazaniji ali ekstremnim temperaturam, saj lahko to vpliva na njegove lepilne lastnosti.
V kolikor se trak močno umaže ga lahko očistite z ščetko za nohte ali visokotlačnim vodnim čistilcem ter ga dobro osušite.

POGOSTA VPRAŠANJA
Ali je grip trak potreben za skiroje? Da, grip trak je ključnega pomena za skiroje, saj zagotavlja dober oprijem in nadzor, kar zagotavlja varnejšo in prijetnejšo vožnjo.

Kako pogosto naj zamenjam trak? Pogostost menjave oprijemnega traku je odvisna od stanja obrabe in pogostosti rabe skiroja. Redno ga preverjajte in zamenjajte, ko kaže znake obrabe.

Ali lahko nalepim lepilni trak na mokro ploščo skiroja? Ne, nujno je, da lepilni trak nalepite na suho in čisto ploščo za pravilen oprijem.

Ali lahko za čiščenje površine uporabim vodo in milo, preden nalepim lepilni trak? Ne, uporaba mila in vode lahko pusti ostanke, ki vplivajo na oprijem oprijemnega traku. Za boljše rezultate raje uporabljajte čistilni alkohol ali čistilo za lepilo.


S klikom na »Dovoli«, se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi, ki vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo v spletni trgovini. Piškotke uporabljamo tudi za spremljanje analitike in za marketinške aktivnosti. (Nastavitve piškotkov)
Dovoli