KAKŠNE KOTALKE IZBRATI?

KAKŠNE KOTALKE IZBRATI?

Veliko staršev otrok in najstnikov se je po tem, ko je na televizijske ekrane prišla popularna nadaljevanka Soy Luna odločilo po nakupu kotalk. Kotalke so tako obnorele svet, da bi si skoraj mislili, da je to neka čisto »nova modna muha«. No, pa ni tako. Kotalke poznamo že zelo dolgo, le način uporabe in izgled le-teh, pa se je skozi čas bolj moderniziral.

Kotalke so postale popularne že okoli leta 1863, ko je James Plimpton izumil kotalke, s katerimi so lahko kotalkarji spreminjali trend uporabe, ki se je iz umetniškega sloga v začetku dvajsetih letih prevesil v priljubljeno rekreacijo oziroma šport. V Sloveniji smo prve začetke kotalkanja zabeležili v petdesetih letih, ko se je v Tivoliju odprla prva betonska kotalkarska plošča. Nekaj let po odprtju kotalkarskega parka v Tvoliju, pa je trend kotalkanja upadel vse do leta 2017, ko je na ekrane televizij prišla popularna nadaljevanka Soy Luna. Vse od takrat v trendu ostajajo kotalke med zelo zaželjenimi kosi poletnega in pomladnega rekreacijskega športa.

Na trgu je v zadnjih letih mogoče opaziti ogromno izbiro različnih vrst kotalk – nastavljive ali fiksne, kotalke s petko ali brez. V tokratnem zapisu se bomo torej posvetili kotalkam in njihovemu načinu in namenu uporabe. Podali bomo tudi nekaj kratkih informacij, ki vam bodo pomagale pri odločitvi nakupa kotalk.

KAKŠNE kotalke izbrati  g sport

PO ČEM SE KOTALKE RAZLIKUJEJO OD ROLERJEV? 

Že oblika kotalk se močno razlikuje od rolerjev. Rolerji imajo kolesa razporejena po sredini, kotalke pa po celotnem podvozju - dve vzporedno spredaj in dva zadaj. Kolesca pri kotalkah so vedno štiri medtem, ko so pri rolerjih lahko tudi samo tri (pogosto imajo tri kolesa otroški rolerji ter rolerji za hitrostno vožnjo, ki imajo večja kolesa). Kotalke imajo na obeh parih kotalk zavoro spredaj medtem, ko ima en par rolerjev zavoro zadaj.

Običajno velja, da se je lažje naučiti in preiti iz kotalk na rolerje kot obratno, saj je mnogo težje pridobiti občutek zaviranja oziroma ustavljanja pri kotalkah, pri katerih je bremza spredaj.

KAKŠNE KOTALKE POZNAMO?

Na trgu lahko najdemo tako nastavlljive kot fiksne kotalke ter kotalke z in brez petke.

Nastavljive kotalke so primerne za najmlajše otroke, saj so narejene s plastičnega čevlja, ki daje nogi stabilnejšo oporo, hkrati pa je plastika odpornejša na padce. Otroški rolerji so opremljeni s trdimi kolesi in v večini slabšimi ležaji (takšni rolerji imajo po navadi ABEC 1 do ABEC 5 ležaje), saj je privajanje na kotalkanje lažje če vožnja ni tako zelo hitra. Ko otrok kotalkanje že obvlada lahko ležaje v kolesih ali pa celotna kolesa, preprosto zamenjate z boljšimi ležaji. Več o izbiri koles in ležajev smo se že razpisali na našem prejšnjem blogu, ki si ga lahko prebereš  TUKAJ.

Nastavljive kotalke so primerne tudi za vse tiste, katerim noga še raste. Takšne nastavljive kotalke lahko izgledajo kot povsem navaden fiksen čevelj, ki pa ima v spodnjemu podvozju čevlja preprost pritisni gumb, s katerim lahko drsnik čevlja povečate ali zmanjšate. Nastavljive kotalke so lahko opremljene tudi s petko.

Tako kot pri drsanju se modeli s peto uporabljajo bolj profesionalno, kot na primer pri umetnostnem drsanju, kjer se prav tako uporablja modele s petko. Pri peti se težišče premakne na sprednji del, kar zagotovi večjo stabilnost in elegantnejše gibe.

Kotalke brez petke so odlična izbira za vse starejše otroke in odrasle ter tiste, ki jim petke na kotalkah vizualno ne ustrezajo.

VRSTE KOTALK
Nastavlji kotalke, kotalke z ravnim podplatom ter kotalke s petko

KAKŠNE KOTALKE IZBRATI? 

Pri izbiri kotalk moramo upoštevati sposobnost ter znanje vsakega posameznika. Za začetnike so praktično primerne vse vrste kotalk, res pa je, da se z boljšimi lahko prej in bolje naučimo kotalkati. Tako kot pri drsanju je tudi pri kotalkanju, za različne discipline in podlage na voljo več tipov in modelov čevljev in podvozij. Za vse tiste, ki si želijo svoje znanje nadgraditi v umetnostni slog kotalkanja ali se z njim ukvarjati, potem so zanje priporočljive kotalke, ki imajo aluminijasto podvozje. Aluminijasto podvozje sicer ni tako prožno in lahko kot plastično, vendar je dobro odporno na mehanske poškodbe.

Pri umetnostnem kotalkanju je pomembno tudi, da so kolesa gumijasta in ne plastična. Mehka kolesa se sicer zelo hitro obrabijo, vendar omogočajo udobno vožnjo, saj zelo dobro amortizirajo tresljaje. Trda kolesa imajo daljšo življenjsko dobo, a povzročajo več tresljajev in slabšo ravnotežje pri vožnji. Ker samo umetnostno drsanje v osnovi poteka v telovadnici s spolzkim parketom ali poliranim betonom je strah pred tresljaji in poškodbami koles odveč. Spolzka tla za dobro vožnjo torej potrebujejo tudi dober oprijem, zaradi česar so gumirana kolesa pri umetnostnem drsanju obvezna. S kotalkami, ki so namenjeni kotalkanju na trdih zunanjih podlagah tudi ni dovoljeno kotalkati v dvoranah zaradi poškodovanja talne površine.

KAJ PA OBVEZNA ZAŠČITNA OPREMA?

Tako kot vsak drug šport je lahko tudi kotalkanje nevarno, predvsem kadar smo iz različnih razlogov vpleteni v cestem prometu. Ker nesreča nikoli ne počiva, se je tudi v tem primeru dobro opremiti s ščitniki in čelado. Kotalkanje v Sloveniji še vedno bolj kot ne velja kot rekreacijski šport, ki poteka na zunanjih površinah, zato se poškodbam že skoraj ne moremo izogniti.

IN ŠE ZA KONEC....

Kot ste lahko prebrali v blogu je na voljo veliko različnih modelov kotalk – ne glede na to, za kateri par kotalk se boste na koncu odločili verjamemo, da bo ta prinesel veliko zabave in veselja. V naši ponudbi pa boste našli tudi veliko izbiro KOTALK, tako za rekreacijske kot profesionalne namene kotalkanja. Ker pa brez primerne zaščite glave in telesa ne gre si lahko v naši ponudbi izberete tudi primerno zaščitno opremo – ŠČITNIKE IN ČELADO.S klikom na »Dovoli«, se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi, ki vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo v spletni trgovini. Piškotke uporabljamo tudi za spremljanje analitike in za marketinške aktivnosti. (Nastavitve piškotkov)
Dovoli