KAKŠNO VADBENO PODLOGO IZBRATI

KAKŠNO VADBENO PODLOGO IZBRATI

Blazina za vadbo je fantastičen pripomoček za izvajanje joge, aerobike ali pilatesa. Čeprav so si podloge za vadbo na prvi pogled zelo podobne, se med seboj precej razlikujejo. Različni tipi vadbe lahko zahtevajo različno vadbeno podlogo.

Določena domača vadba, vadba v studiih ali vadbenih skupinah vsebuje številne vaje, ki jih je treba izvajati v sedečem, klečečem ali ležečem položaju. Ker vaje potekajo v glavnem na tleh, se lahko hitro znajdemo pred težavo, saj trda tla predstavljajo izjemno neudobno površino za izvedbo določenih vaj. Prav zaradi tega so podloge za vadbo pripomoček, na katerem bomo na mehkem, vadba pa bo v trenutku postala udobna. Različni vadbeni studii, vodene skupne in individualne vadbe potekajo na različnih površinah – od gladkih do hrapavih površin, zaradi česar ti pogosto svetujejo uporabo določenih vrst podlog.

Seveda je na trgu izjemno velika ponudba najrazličnejših vadbenih podlog, ki se razlikujejo glede na namembnost in način vadbe. Največje razlike v vadbenih podlogah se kažejo v debelini in površini pa tudi v strukturi vadbene površine.

VRSTA MATERIALA 

PVC podloge so najpogostejše in najcenejše podloge. Takšne podloge dobro obdržijo svojo obliko, zaradi česar so zelo vzdržljive. PVC blazine so priporočljive za drseča tla, saj imajo spodnjo površino dobro »lepljivo« kar pomaga, da se blazina trdno oprime tal in zagotavlja nedrseč oprijem tudi med vadbo. PVC blazine so izredno lahke zaradi česar so odlične za potovanja. So tudi izredno gladke in seveda bolj drseče, kar zna biti zoprno predvsem če se nam pretirano potijo roke in stopala. V ta namen se da kupiti rokavice in nogavičke za vadbo, ki so prav primerne za dober in nedrseč oprijem med vadbo.

podloga iz PVC pene
Podloga iz PVC pene

NBR je vrsta sintetične gume, ki je vodoodporna in je po navadi debelejša in zato manj stabilna v stoječih položajih. Zaradi visoke gostote je zelo oblazinjenja zaradi česar nudi zelo udobno vadbo. Zaradi nekaterih vaj se lahko nekoliko raztegne ali začasno pusti odtise v blazini, vendar se pozneje vrne v svojo obliko.

NBR pena podloga
Podloga iz NBR sintetične gume

Podloga iz EVA pena je lahka in prožna. Zanjo je značilna tudi odlična odpornost na nizke temperature in nadpovprečna vzdržljivost. Struktura majhnih zaprtih celic zagotavlja dobre izolacijske lastnosti, blazina ne absorbira vode in s tem ne poveča svoje teže. Pravilno izbrana debelina zagotavlja udobje vadbe ali počitka. Poleg tega se blazina ne deformira pod pritiskom.

TPE podloga
Podloga iz EVA pene

TPE je zemeljsko bolj prijazna guma, ker je material, ki ga je mogoče reciklirati. Izdelana je iz termoplastičnega elastomera (TPE), in je zaradi tega visoko odporna proti obrabi in trajni deformaciji. TPE se pogosto uporablja v joga podlogah, saj se jih odlično kombinira s drugimi materiali. Lahko služi kot spodnja plast podloge medtem, ko je na primer zgornja izdelana predvsem iz plute ali bombažne tkanine. Podloge iz TPE so običajno zelo ugodne in enostavne za čiščenje.

podloga iz TPE
Podloga iz TPE gume

Podloge iz plute so bolj grobe zaradi česar imajo boljši oprijem. Vse podloge, ki imajo zgornjo površino izdelano iz bombaža ali plute so na spodnjem delu prevlečene z TPE materialom za dosego trdnega oprijema tal.

podloga iz plute
Podloga iz plute

VELIKOST PODLOGE

Velikost blazine, sicer ključnega pomena nima. Če ste večji potem si boste izbrali večjo blazino, če pa ste manjši pa manjšo blazino. Na velikost bodite pozorni predvsem pri tistih vajah, ki pretežno potekajo v ležečem položaju.

DEBELINA IN TRDOTA PODLOGE

Mehkejše blazine so priporočljivejše za poškodbe kolen, medtem ko so trše blazine odlične pri izvajanju vaj, kjer je potrebno loviti ravnotežje. Kaj torej izbrati? Za izbiro prave podloge moramo vedeti za kakšen namen vaje jo bomo uporabljali ter koliko smo občutljivi na tršo površino. Na to vprašanje si bomo odgovorili v nadaljevanju.

PODLOGE, KI SE PRIPOROČAJO ZA RAZLIČNE VADBE:

PODLOGA ZA PILATES ALI AEROBIKO

Za pilates vadbo se priporočajo nekoliko debelejše blazine. Njihova debelina naj se giblje nekje med 1,2 in 1,9 centimetra. Če želimo izbrati pravo podlogo za pilates potem moramo upoštevati tudi našo višino teles. Ko bomo tako izvajali vadbo v povsem ležečem položaju ne želimo, da bi imeli glavo ali noge povsem na trdih tleh. Podloga za pilates naj bo dolga nekje med 140 in 216 centimetrov, široka pa okoli 58 in 100 centimetrov. Spodnja površina se mora dobro prilagati tlom.

kakšna je dobra blazina za vadbo g sport

PODLOGA ZA JOGO

Joga je vadba, ki jo lahko izvajamo pravzaprav kjer koli, z ali brez pripomočkov. Pripomoček, ki ga pri jogi daleč največkrat uporabljamo je joga podloga. Podlage za jogo se razlikujejo glede na tip joge, ki jo izvajamo. Tipu vadbe mora biti namreč prilagojena zgornja površina. Največkrat se začetniki spopadajo z vprašanjem, kako debelo joga podlogo izbrati. To je odvisno predvsem od vrste joge, ki jo izvajamo in od naše občutljivosti. Vsekakor bi morali upoštevati obe lastnosti – debelino joga blazine skupaj z trdoto. Po drugi strani pa se je potrebno zavedati, da bomo na debelejši in zelo penasti podlogi pri nekaterih vajah morda izgubljali ravnotežje.

Tisti, nekoliko višji navadno posegajo po podaljšanih verzijah joga podlog, ostali pa se lahko odločite za standardne dimenzije podlog. Za jogo so sicer primernejše tanjše podloge, katerih debelina znaša med 0,3 in 0,9 centimetra. Standardna dolžina joga podlog pa merijo med 55 in 80 centimetrov, v dolžino pa med 120 in 190 centimetrov. Večina podlog za jogo je iz PVC-ja, nekatere pa so izdelane tudi iz naravnih materialov.

joga blazina   g sport

Čeprav so si torej podloge za vadbo na oko zelo podobne, pa lahko tako opazimo, da ima vsak material določene prednosti in slabosti. Izbirate lahko tako med številnimi podlogami iz umetnih in naravnih materialov. Višja cena podloge morda ne bo izpolnila takšnih pričakovanj kot bo cenejša, saj moramo podlogo vedno izbirati glede na tip vadbe in naše preference (mehkoba, debelina in material podloge). Večinoma imajo dražje vadbene podloge daljšo življenjsko dobo, so bolj trpežne in udobnejše za vadbo.

Tudi v naši ponudbi vam ponujamo številne podloge za vadbo, izbirate pa lahko med umetnimi in naravnimi materiali. Večina posameznikov pri nakupu pogosteje posega po materialih izdelanih iz gume (NBR, TPE), iz bombažne prevleke ter plute. Tudi ostali pripomočki za vadbo lahko popestrijo vašo vadbo. Celotno ponudbo opreme si lahko tako ogledate na naši spletni strani, kjer lahko do pripomočkov za jogo dostopate že samo z nekaj kliki.S klikom na »Dovoli«, se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi, ki vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo v spletni trgovini. Piškotke uporabljamo tudi za spremljanje analitike in za marketinške aktivnosti. (Nastavitve piškotkov)
Dovoli