KAM NA SKEJT IN PUMPTRACK PROGO

KAM NA SKEJT IN PUMPTRACK PROGO

Skejt parki in pumptrack proge so med mladimi v zadnjih letih postali izjemno priljubljeni. Gre za izrazito urban ulični šport, pri katerem uporabniki rolk, freestyle skirojev in koles izvajajo različne trike in skoke. Zaradi svoje priljubljenosti so v Sloveniji v zadnjih letih zrasli namenski poligoni oziroma skejt parki ter koloparki. 

Ker je vožnja in izvajanje skokov in trikov lahko nevarno je pomembno, da se pred udeležbo primerno zaščitimo. Čelada je obvezna oprema če se namenimo v skejt park ali kolopark, zaželena pa je tudi druga zaščitna oprema, kot so ščitniki za komolce, kolena in nadlahti. Vsaka proga je zasnovana različno, zato je izjemno pomembno da ne precenjujete lastnih zmožnosti. Če ste na progi prvič, se po njen nekajkrat umirjeno zapeljite, da dobite občutek in se šele, ko dobro spoznate progo preizkusite v svojih zmožnostih.  

Če se boste vozili s skirojem za trike po rampah se prej pozanimate ali je vaš skiro dovolj vzdržljiv za tak način vožnje. Nekateri modeli skirojev za prosti slog imajo namreč slabšo zlitino in zato niso primerni za U-rampe ter skakanje na desko (obvezno skakanje na kolesa skiroja). Ali je skiro primeren za ta tip vožnje, se lahko pozanimate pri svojem prodajalcu. Odlični skiroji za U-rampe ter skakanje na spodnjo desko so skiroji znamke SLAMM ter nekateri modeli skirojev RAVEN EVOLUTION

NASVET ZA UPORABNIKE KOLES: Na padala pritisnite le ob vstopu na progo, pravilna vožnja s kolesom po pump track progi poteka brez poganjanja pedal. Hitrost ohranjate in jo povečujete le z pravilnim gibanjem telesa.

1. Skejt in BMX parki v Ljubljani in okolici

V Ljubljani je v zadnjih letih nastalo kar nekaj skejt parkov in Koloparkov, med njimi se nahaja pumptrack poligon ali KoloPark v Spodnji Šiški. Ta je sestavljen iz 22 različnih asfaltiranih grbin in 7 zavojev, proga pa je primerna za gorska ali BMX kolesa, rolke, rolerje in skiroje. Park se nahaja na Celovški cesti v Ljubljani, ob robu parka Tivoli. V parku so postavili klopce ima pa tudi parkirna stojala za kolesa ter servisno stojalo z orodjem za popravilo kolesa ter celo tlačilko. Avto je mogoče parkirati na parkirišču Tivoli. 

SLika 1

Priljubljena izletniška točka v občini Brezovica je konec leta 2020 dobila svoj pumptrack poligon oziroma Kolopark. Poligon je umeščen v središče naselja, v neposredni bližini osnovne šole in športnega igrišča na Rakitni. Proga se razteza na 600 kvadratnih metrih površine in je zaradi centralne lokacije v bližini osnovne šole ter otroških igral in fitnesa na prostem še toliko bolj obiskan. 

Slika 2

Na nekdanjem kotalkališču v Tivoliju so na pobudo rolkarjev uredili nov skejt park, ki je velik 800 m2. Park je idealen za družine z majhnimi otroci. Park je namenjen predvsem rolkarjem se pa na njem preizkušajo tudi uporabniki freestyle skirojev. 


Slika 3

KoloPark Bežigrad se nahaja na Linhartovi, ob robu Zupančičeve jame in se odlično dopolnjuje z BMX Parkom Ljubljana, ki je oddaljen le nekaj deset metrov. V primerjavi s KoloParkom v Spodnji Šiški ima ta višje in bolj strme klančine in zavoje, te pa zahtevajo nekoliko več zbranosti in znanja. 

Slika 4

BMX Park Ljubljana je namenjen izključno kolesarjem. Proga je sestavljena iz asfaltno-peščeno vozno površino in hidravličnimi štartnimi vrati ter iz poligona za skoke (dirt). Park je odprt vse dni v letu razen ob deževnih dneh ter v primeru sneženja, ko vozna površina ni suha. Park se nahaja na križišču Linhartove ceste in Stolpniške ulice v Ljubljani – športni Park Savsko naselje. 

Slika 5

Skejt park Urban Roof je eden izmed pokritih parkov, ki se nahaja v Ljubljani na ulici Pod ježami, v bližini picerije in gostilne Halo Pinki. V centru potekajo tudi redni programi Urbane Šole, kamor lahko vpišete svojega otroka v šolo učenja izvajanja trikov s kolesom, skirojem, rolanjem ali rolko. 

Slika 6

V Novih Fužinah, pod fužinskim gričem na Rusjanovem trgu poleg Osnovne šole Nove Fužine, se nahaja KoloPark z kar 200 metrov dolgo progo. Park je namenjen uporabnikom koles ( BMX ter MTB koles ), skirojev, rolk in rolerjev. S svojimi nakloni in razmiki med objekti je primeren tako za začetnike kot tudi bolj izkušene uporabnike. V bližini proge so na voljo tudi parkirišča, ta se nahajajo iz smeri Fužinskega gradu. 

Slika 7

Aleja pump track – kolesarski poligon se nahaja tik ob nakupovalnem središču v Šiški. Pumptrack proga se nahaja na strehi podzemne garažne hiše, v neposredni bližini glavnega vhoda v nakupovalni center. Proga je sestavljena iz dveh delov. Za začetnike in najmlajše so uredili manjšo pump track progo, večja pa je namenjena izkušenejšim uporabnikom. Po progi se lahko vozite s kolesi, rolerji, skiroji in rolkami. 

Slika 8

2. GO SKEJT park v Novi Gorici

V Novi Gorici za Hotelom Perla se nahaja skejt proga primerna za BMX kolesa, rolke, skiroje in rolerje. Park je eden izmed bolj priljubljenih, na katerem se pogosto preizkušajo starejši in bolj izkušeni uporabniki. 

Slika 9

VirSkatemap 

3. Skejt park v Kopru

Na zelenici pred olimpijskim bazenom na Bonifiki se v Kopru nahaja atraktiven in adrenalinski skate park. Park se razprostira na skoraj 900 kvadratnih metrih površine, razdeljen pa je na tri sekcije z različnimi elementi. Park je namenjen rolkarjem, akrobatskim rolarjem in kotalkarjem ter kolesarjem BMX koles. 

Slika 10

Vir: Primorske novice

4. Pump track v Medvodah

V Medvodah se nahajata dve pumptrack progi. Ena se nahaja v sklopu šolskega igrišča osnovne šole Pirniče, druga pa v bližini osnovne šole Medvode. Progi sta namenjeni tako izkušenim in tudi manj izkušenim uporabnikom koles, rolk, rolerjev in skirojev. 

Slika 11

5. Pump track Škofja Loka

Na degradiranem območju nekdanje vojašnice v Škofiji Loki se nahaja proga na katero se lahko podate s poganjalci, rolkami, rolerji, kolesa in skiroji. V bližini se nahaja tudi gostinski lokal, kjer lahko starši v sproščenem vzdušju spremljate svoje nadobudne otroke, v bližini pa se nahaja tudi košarkarsko igrišče za vse ljubitelje tega športa. 

Slika 12

6. Pump track Ruše

V Rušah se nahaja kolesarska steza, ki je sestavljena iz zaobljenih grbin in zavojev, ki so med seboj povezani v krožno zanko. Steza omogoča pestro in zabavno vožnjo in je primerna za vse velikosti koles, rolerjev, rolk in skirojev. Vozna površina je dolga 500 kvadratnih metrov, 260 metrov dolžine vozne proge je sestavljenih iz 14 zavojev in 42 valov. Če ste v bližini, vsekakor priporočamo da se ustavite v Športnem parku Ruše. 

Slika 13

7. Pump track Naklo

Pumptrack proga v Naklem je namenjena uporabnikom vseh starosti. Proga omogoča vožnjo s kolesom, rolko, rolerji in skirojem ter izboljšuje ravnotežje in koordinacijo skozi pestro in zabavno gibalno avanturo. Poligon boste našli ob avtocesti A2 v Naklem. 

Slika 14

8. Skejt park in pump track v Ajdovščini

V Palah v občini Ajdovščina se nahaja betonski poligon z objekti za izvajanje različnih trikov in skokov primernih za začetnike in zahtevnejše uporabnike in bolj vešče rolkarje, rolarje in kotalkarje. V parku je postavljena tudi skate rampa. Park je sestavljen iz več sekcij.

Slika 15

9. Pumptrack Vir pri Domžalah

V bližini Kamniške Bistrice, ob atraktivni pešpoti boste opazili največji kolesarski poligon v Sloveniji. Proga ne nahaja na območju Športnega parka ob Robovi ulici na Viru pri Domžalah. Proga je sestavljena iz treh delov, kolesarski poligon sestavljajo grbine in zavoji, primerna je za kolesa vseh velikosti, rolke, rolerje in skiroje. Poleg največje stojita še otroški in napredni poligon, ta je namensko razdeljen, da se otroci in izkušeni uporabniki med seboj ne motijo. V bližini se nahajajo različna otroška igrišča, lokali in kar nekaj fitnesov na prostem. 

Slika 16

10. Pump Track & Bike Park Izola

Bike Park v Izoli vsebuje proge različnih težavnostnih stopenj od ''mini pump track'' proge, na katerem lahko začetniki varno prekolesarijo prve metre ter ''skill track'' proge, ki so namenjene od začetniških do bolj izkušenih in naprednih kolesarjev. Proga se razprostira na cca 2500 kvadratnih metrih. Proga je namenjena kolesarjem. 

Slika 17

11. Pump track Novo Mesto

V Kolesarskem parku Novo Mesto se nahaja kolesarki poligon oziroma pump track proga. Uporabljajo ga vsi ljubitelji rekreacije na prostem: kolesarji, skejterji, malčki na poganjalcih,… Proga je velika 800 kvadratnih metrov od tega pa je 300 kvadratnih metrov vozne površine. Proga se nahaja na zelenici pod nakupovalnim centrom Tuš. 

Slika 18

12. Pumptrack v Brežicah

Konec leta 2020 so v Brežicah pridobili svojo pumptrack progo. Poligon se nahaja v bližini Ekonomske in trgovke šole Brežice in se razteza na skoraj 1000 kvadratnih metrih in tako predstavlja enega največjih poligonov na Dolenjskem. V bližini se nahaja športni park, obiskovalci pa imajo na razpolago veliko parkirišče ter dostop preko mreže kolesarskih stez. 

Slika 19

13. Pumptrack na Bledu

V novo nastalem kampu River Camping Bled je nastala pumptrack proga, ki je namenjena tako najmlajšim uporabnikom kot tudi starejšim in izkušenim uporabnikom na kolesih, skirojih, rolkah in rolerjih. Kamp se nahaja v bližini Blejskeg a jezera na zelenem polotoku, ki ga obkroža reka Sava.

Slika 20

V Sloveniji je v zadnjih letih nastalo veliko pump trackprog oziroma Koloparkov in skejt parkov. V blogu smo zajeli le nekaj bolj poznanih. Medtem ko so skate parki bolj namenjeni uporabnikom rolk in rolerjev, so Koloparki namenjeni tako kolesarjem, rolkarjem, kotalkarjem in rolerjem kot tudi uporabnikom skirojev. Ne glede na to na katero progo se boste podali ne pozabite na čelado in drugo zaščitno opremo. S klikom na »Dovoli«, se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi, ki vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo v spletni trgovini. Piškotke uporabljamo tudi za spremljanje analitike in za marketinške aktivnosti. (Nastavitve piškotkov)
Dovoli