Kampiranje - Kaj potrebujem in kako se ga lotiti?

Kampiranje - Kaj potrebujem in kako se ga lotiti?

Kampiranje je eden izmed najbolj zabavnih načinov povezovanja z okolico in raziskovanja našega naravnega sveta. Omogoča vam, da doživite in vidite nekaj najbolj neverjetnih krajev, lahko pa vas izpostavi tudi nekaterim od nevarnejših vidikov narave.
 
Preživeti teden na prostem je lahko neverjetna dogodivščina ali nočna mora, vse pa je odvisno od nas in od tega, kako se bomo kampiranja lotili. Običajno je od vaše pripravljenosti na kampiranje odvisno, ali boste v njem uživali ali ne. Če ste s seboj vzeli bistvene predmete za kampiranje, boste dneve v naravi preživeli sproščeno in uživali med opazovanjem narave in divjih živali. 

KAJ VZETI S SEBOJ?

Predno se odpravite na počitnikovanje v naravo, pripravite vse potrebne predmete, ki jih boste vzeli s seboj. V nadaljevanju vam bomo podali priporočila, kaj vzeti s seboj in česa ne, kaj obleči med kampiranjem ter vam podali tudi nekaj koristnih nasvetov.

1. ŠOTOR 

Tudi če vam je ljubše spati pod milim nebom in opazovati zvezde, s seboj vedno vzemite šotor za zaščito pred mrazom, dežjem, roso ali morebitnimi nalivi. Če pri postavljanju šotora niste najbolj vešči, lahko na trgu kupite tudi avtomatski oziroma hitro postavljiv šotor. Šotor lahko tako hitro razstavite in ga zložite brez pomoči koga drugega.

Screenshot 1

2. SPALNA VREČA

Počitek na travniku se morda sliši zabavno, vendar vas po sončnem zahodu ne bo ogrelo. Temperature se lahko ponoči tudi močno znižajo, upoštevajte pa tudi da so žuželke najbolj aktivne ponoči. Spalna vreča vas bo zaščitila pred mrazom in vam nudila udobje. Če ste že kdaj poskusili iti kampirat s svojimi otroci, veste, da se bodo brez otroške spalne vreče premetavali celo noč. Če se odpravljate na kampiranje na območje kjer je veliko žuželk, še posebej komarjev lahko s seboj vzamete tudi mrežo proti komarjem, ki bo služila kot odlična zaščita, vi pa boste zjutraj dobro naspani.

Screenshot 2

3. STEKLENICA VODE

Voda je bistvenega pomena za preživetja in dlje ko se odpravite po uhojeni poti, hitreje se zdi, da je zmanjka. Tudi če se odpravljate nekam, kjer je voda bolj dostopna, nosite s seboj vedno steklenico vode. V primeru, da niste prepričani, če je voda iz potoka ali jezera pitna imejte pri roki vedno tudi filter za vodo ter tablete za čiščenje. Večjo količino vodo lahko zajamete v kanister, ki si ga postavite v bližini vaše nastanitve tako boste poskrbeli, da boste imeli pri sebi vedno dovolj vode. Še majhen nasvet: Če se na kampiranje odpravljate poleti, ko so temperature čez dan visoke, s seboj vzemite termo kovinsko flaško, tako bo ostala voda hladna čez cel dan.

Screenshot 3

4. PRVA POMOČ

Verjetnost da bi se med kampiranjem huje poškodovali je majhna, vseeno pa s seboj vedno vzemite tudi prvo pomoč za vsak slučaj. V primeru raznih odrgnin in ran področje razkužite. Pri roki imejte zato vedno povoje in antiseptik. Komplet za prvo pomoč pa naj vsebuje tudi škarje, gazo, milo, lepilni trak, zaščitno folijo za umetno dihanje ter aluplast za opekline. S seboj pa ne pozabite vzeti tudi sončne kreme in repelenta proti žuželkam.

Screenshot 4

5. ŽEPNI NOŽ

Multifunkcijski nož je večnamensko orodje za uporabo, ki ga boste pri kampiranju zagotovo potrebovali. S seboj vzemite takšnega, da bo zavzel čim manj prostora. 

Screenshot 5

6. ZEMLJEVID IN KOMPAS

Če načrtujete kampiranje ki zajema tudi pohodništvo na oddaljenih območjih, s seboj vzemite tudi zemljevid in kompas ali GPS. Nenehne spremembe položaja sonca lahko povzročijo, da oznake poti niso dobro vidne. Tudi če se vaši otroci želijo sprehoditi le do najbližjega potoka iz vašega kampa, poskrbite, da se bodo varno vrnili. S seboj lahko vzamejo tudi piščalko, da jih boste slišali v primeru da zatavajo iz poti.

Screenshot 6

7. DALJNOGLED

Daljnogled sicer ne spada pod obvezno opremo za kampiranje je pa lahko odličen pripomoček za vse, ki si želijo natančneje ogledati naravo in divje živali. S seboj vzemite manjši daljnogled, da vam med pohodom ne bo v napoto.

Screenshot 7

8. PRIMERNA OBLAČILA IN DEŽNI PLAŠČ 

Ko se odpravljate na kampiranje, s seboj vzamete le najnujnejše, to pa velja tudi za oblačila. Ker pogosto pri kampiranju s seboj nimamo veliko oblačil je pomembno, da ta ostanejo suha, še posebej če se na kampiranje odpravite jeseni, ko pogosteje dežuje. Hoja v mokrih ali vlažnih oblačilih je izjemno neprijetna, prav tako pa tvegate podhladitev ali prehlad. Tudi mokra oprema je zaradi dežja težja, zaradi česar je lahko tudi hoja bolj zahtevna. S seboj vzemite dežni plašč ter dodatno nepremočljivo vrečo za vaš nahrbtnik, ki bo zaščitila vašo opremo pred dežjem. Ne pozabite pa tudi na primerno obutev. S seboj vzemite dobre nepremočljive pohodniške čevlje.

Screenshot 8

9. BATERIJSKA ALI NAGLAVNA SVETILKA

Če boste med kampiranjem prižgali tudi taborni ogenj, vam bo ta sicer nudil nekaj svetlobe. V primeru, da morate sredi noči v šotoru poiskati kakšen predmet ali celo obiskati stranišče, pa vam bo prenosna baterijska svetilka ali naglavna svetilka prišla zelo prav.

Screenshot 10

10. BRISAČA IZ MIKROVLAKEN IN HLADILNA BRISAČA

S seboj vzemite tudi brisačo, ki vam bo prišla prav, ko se boste želeli osušiti po tuširanju ali kopanju v potoku ali jezeru. Vzemite brisačo iz mikrovlaken saj so te kompaktne in se hitro sušijo, prav tako pa se vanjo ne usede umazanija kot je pesek in je zato idealna za kampiranje.

Ko so temperature visoke pa vam bo prav prišla tudi hladilna brisača, katere končna temperaturna razlika je do 20 ° C in hladi med 4 do 6 ur. Vse kar morate storiti je, da brisačo namočite v vodo, jo ožamete tako da iztisnete odvečno vodo ter nato uživate. Brisačo lahko položite na glavo, vrat ali okoli rame. Ko jo boste enkrat preizkusili bo ta postala vaša najljubša oprema za ohladitev.

Screenshot 11

Priprava na kampiranje je pomemben del zabavnega in udobnega kampiranja. Vaše potrebe se lahko spremenijo, odvisno od vrste kampiranja ali pohodništva. Kampiranje ni samo spanje v šotoru vendar je doživetje, ki ga je težko opisati saj ga vsak doživlja po svoje.

 

 

 
S klikom na »Dovoli«, se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi, ki vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo v spletni trgovini. Piškotke uporabljamo tudi za spremljanje analitike in za marketinške aktivnosti. (Nastavitve piškotkov)
Dovoli