Kotalke ali rolerji? Kakšne so prednosti in slabosti?

Kotalke ali rolerji? Kakšne so prednosti in slabosti?

Izbira med rolerji in kotalkami je lahko izredno težka. Katere torej izbrati? Da bo izbira nekoliko lažja smo v nadaljevanju odgovorili na nekaj najpogostejših vprašanj, ki si jih zastavimo, ko se odločamo za nakup. Če se na koncu bloga še vedno ne boš mogel/la odločiti, pa ti predlagamo da se preizkusiš tako na rolerjih kot kotalkah. Mogoče pa te bodo navdušile celo oboje. 

Mnogi se sprašujejo kaj je boljše, rolanje ali kotalkanje? Kaj pa za začetnike? 

Zanimivo je namreč, da se rolanje veliko hitreje naučijo tako odrasli kot mladi. Skrivnost je v tem, da veliko rekreativnih modelov rolerjev danes omogočajo dobro oporo stopalu in gležnju, če so le te prave velikosti in pravilno pripete. Tudi položaj koles na rolerjih omogoča dobro ravnotežje. Kolesa pri rolerjih so postavljena v liniji in zato segajo veliko bolj naprej in nazaj, kar omogoča uravnotežiti telo med gibanjem. Kolesa na rolerjih so tudi tanjša in tako se občuti veliko manj tresljajev on vožnji. Torej, v kolikor si želite premagovati razdalje in s tem kuriti maščobe, priporočamo nakup rolerjev, saj boste z njimi bistveno hitreje, udobneje in predvsem lažje premagovali razdalje. 

Hmm okej, kaj pa kotalke? Zakaj bi se torej sploh odločili za nakup kotalk?

Kotalke predstavljajo začetnikom nekoliko večji izziv hkrati pa tudi neskončno zabavo. Kotalke so izjemno priljubljene med mladimi, saj omogočajo da na njih izvajajo različne trike, poleg tega pa mladim daje izziv. Kotalke nudijo manj hitrosti a boljše ravnotežje kot rolerji vendar pa je izjemno pomembno, da pri nakupu izberemo tiste, v katerih se bomo počutili najbolje. Kotalke so lahko pravzaprav odlične za male otroke, saj se v njih otroci po navadi počutijo bolje. Pri kotalkah se kolesa počasneje obračajo in zato dajejo otrokom možnost, da se navadijo stati v njih.  

Kotalke


Kaj pa če kupujemo za darilo? Kaj kupiti?

Če kupujete rolerje ali kotalke za obdarovanje, pa vam svetujemo, da se prepričate kaj je trenutno ''in'' pri mladih. Otrokom je namreč pomembno, kaj njihovi prijatelji počnejo. Torej nikar ne vsiljujte svojega okusa otrokom, saj jih bo to popolnoma odvrnilo od kotalkanja ali rolanje, namesto tega jih raje omogočite veselje in poskrbite za varnost tako, da jih priskrbite ščitnike in čelado, ki se bodo barvno ujemali z novimi kotalkami ali rolerji.

Kaj pa je lažje? Rolati ali kotalkati? 

Če ste se v mladosti naučili tako rolarji kot tudi kotalkati, boste imeli lažjo izbiro. Z rolerji lahko dosežete boljšo hitrost. Dizajn in velikost koles pripomorejo k hitrosti in so velikokrat prva izbira. Če pa ste čisti začetnik in se bojite da bi velikokrat pristali na tleh, vas moramo žal razočarati. Padete lahko tako na rolerjih kot kotalkah. Na kotalkah je verjetnost, da boste padli nazaj, saj so kolesa postavljena vzporedno in ne v liniji. Prav tako pa je na rolerjih težje loviti ravnotežje zaradi ožjih koles in slabše podpore pri gležnjih. 

RAZLIKE MED KOTALKAMI IN ROLERJI

Rolerji imajo običajno višji čevelj za večjo podporo gležnju. Rolerji iz pol-trde zunanje lupine so v primerjavi z rolerji v obliki ''pancerja'' bolj udobni. Večina rekreacijskih rolerjev ima zato pol-trdo lupino. Boljši kot je roler bolj je vzdržljiv a je tudi manj udoben, nudi pa veliko več stabilnosti. 

Rolerji so na voljo v različnih številih koles. Če ste začetnik si priskrbite manjša kolesa, teh pa naj bo v vrsti 4 ali 3. Rolerji z večjimi kolesi so sicer zelo dobro vodljivi in dosegajo višje hitrosti, vendar pa so dvignjeni višje od tal in so lahko za začetnika nekoliko zahtevnejši. 

Za tiste, ki se boste odločili za rolerje z večjimi kolesi, naj še omenimo, da večja kolesa omogočajo, da je srednje kolo vrtilna točka in zato omogoča, da se peljete tudi po bolj grobih površinah in se zato tudi odlično obnesejo pri hitrem pospeševanju. 

Rolerji

V kotalkah gleženj nima toliko opore, saj ta ni podprt z daljšim in trdnejšim čevljem (to velja predvsem pri kotalkah iz mehkega čevlja), a se zaradi široke medosne razdalje lahko počutite stabilnejše in lažje boste lovili ravnotežje. Na kotalkah lahko namreč z lahkoto stojite pokonci saj omogočajo boljšo stabilnost kot rolerji. Za najmlajše, ki se želijo naučiti kotalkanja, bodo odlična izbira kotalke ki imajo pol-trdo lupino, saj bodo nudili stabilnost tudi v gležnjih. 

Tudi zavora, ki je pri kotalkah spredaj in ne zadaj, tako kot pri rolerjih je idealna za začetnike. Zavora pravzaprav omogoča, da lahko na kotalkah ''hodimo'' oziroma si pomagamo z zavoro, da se naučimo prvih korakov na kotalkah. 

Poznamo tudi kotalke z ravnim podplatom in tiste s petko. Zanimivo je pravzaprav to, da kotalke s petko (posebej tiste, ki nimajo trde zunanje lupine), omogočajo uporabniku, da se s telesom nagne malenkost naprej, kar pomaga da ne padete nazaj. Kotalke s petko omogočajo, da lažje ohranite ravnotežje v primeru, da se sklonite. Poskusite počepniti in opazili boste, da ob počepu rahlo dvignete pete, še posebej če imate napete mišice.

kotalke otroške

Ali obstajajo razlike v obliki čevlja in kateri čevelj bo boljši?

Na trgu je izredno veliko različnih modelov rolerjev in kotalk. Katere pa bodo vam najbolj ustrezale, je zelo težko reči, saj imamo ljudje različno obliko stopal, velikost noge,…pri izbiri kotalk ali rolerjev vedno izberite takšne, ki vam bodo po velikosti najbolj prav. Seveda pa jih lahko pred nakupom tudi probate in se tako sami odločite. V primeru, da vam noga še raste, kupite nastavljivi model kotalk, saj jih boste lahko tako sprosti prilagajali vaši nogi, poleg tega pa jih boste imeli dlje časa. 

Kaj pa če želim delati trike? 

Trike lahko izvajate tako na rolerjih kot kotalkah. Rolanje je priljubljena izbira rolanja v prostem slogu, ki vključuje vrsto različnih umetniških manevrov in ustvarjalnega pridiha. Odlične manevre pa lahko izvedete tudi s kotalkami. 

Upamo, da ti je blog pomagal izbrati med rolerji in kotalkami. Vabimo te, da si prebereš bloga, kjer smo opisali kakšne kotalke izbrati ter kako izbrati ustrezne rolerje . 

S klikom na »Dovoli«, se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi, ki vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo v spletni trgovini. Piškotke uporabljamo tudi za spremljanje analitike in za marketinške aktivnosti. (Nastavitve piškotkov)
Dovoli