SPUŠČANJE IN IZBIRA PRIMERNEGA LETEČEGA ZMAJA

SPUŠČANJE IN IZBIRA PRIMERNEGA LETEČEGA ZMAJA

Zagotovo smo vsi v otroštvu vsaj enkrat spuščali letečega zmaja ter z njim tekali po bližnjem travniku ter ga spodbujali naj visoko poleti v nebo. Pri tem smo bili bolj ali manj uspešni, kdaj tudi popolnoma razočarani in jezni zaradi neuspeha. Zakaj torej nebi bila tudi letošnja pomlad nekaj posebnega za otroke in nas odrasle, ki lahko obudimo tiste pozabljene vesele otroške spomine? Pomlad v nas prebudi razigranost, zakaj torej ne bi izkoristili sonca, cvetočih travnikov in spomladanskega ali poletnega vetra, ki je kot nalašč za spuščanje zmaja. Zmaji so odlična zabava v kateri se lahko zabava prav vsa družina.

Ker je danes je na trgu zelo veliko različnih oblik in modelov letečih zmajev, med katerimi se je prav težko odločiti katerega izbrati, smo zato za vas pripravili nekaj osnovnih nasvetov o izbiri nakupa zmaja ter nekaj osnovnih nasvetov uporabe zmaja za začetnike.

Pred prvim nakupom je dobro, da vemo kdo bo zmaja uporabljal - otrok ali odrasla oseba?

Otroški zmaji se od odraslih razlikujejo po tem, da so manjši. Zaradi svoje manjše oblike imajo otroci lažjo kontrolo nad njim. Takšni zmaji so primerni za otroke od četrtega do šestega leta starosti, na voljo pa so v različnih vzorcih, oblikah in motivih, najpogosteje pa so to eno-vrvični zmaji, diamantne oblike ali drugih nestandardnih oblik.

Za otroke starejše od 6 let ter odrasle osebe in začetnike so priporočljivi tisti leteči zmaji, ki imajo dobro stabilnost in se ga je enostavno naučiti – takšni zmaji so trikotne ali diamantne oblike, saj je s temi zmaji razmeroma enostavno upravljati. Ti zmaji dobro letijo že pri rahlem do srednjem vetru.


leteči zmaj za otroke

NA KAJ BITI POZOREN pred nakupom?

  • Nekateri zmaji uporabljajo materiale, ki so bolj trpežni kot drugi. Papirnati zmaji so praviloma najcenejši temveč krhki. Zmaji narejeni iz najlona ripstop ali poliestra ripstop so veliko močnejši in vodoodporni.
  • Zmaji, ki so lažji glede na svojo velikost letijo bolje.
  • Za nakup osnovnega in dobrega zmaja, vam ni treba zapraviti veliko denarja. Najcenejši zmaji imajo po navadi plastično jadro in ogrodje iz lesa ali plastike. Ti materiali so lahki, vendar niso tako trpežni kot najlon ali steklena vlakna.
  • Pogosto večji zmaji letijo bolje kot manjši, vendar imajo zato več sile in upora med letenjem, zaradi tega so bolj primerni za močnejše osebe.
  • Lahki zmaji po navadi letijo najbolje ob rahlem vetru, večji zmaji pa ob močnejšem vetru.

KATERE VRSTE ZMAJEV POZNAMO?

Zmaji so lahko različnih oblik in velikost, najbolj pogosto pa zmaje ločimo po tipu namena. To so:
  • Navadni zmaji, ki se upravljajo le z eno vrvico (eno-vrvični zmaji) ter
  • Akrobatski zmaji (dvo-vrvični zmaji)

leteči zmaj

Dvo-vrvični zmaji so praviloma športni ali kaskaderski zmaji, saj za uporabo potrebujejo malenkost več izkušenj. Takšni zmaji se imenujejo akrobatski zmaji ali akrobatsko padalo. Primerni so za uporabo ob rahlem, srednjem in močnem vetru. Njihova velika površina omogoča, da tovrstni zmaji ujamejo veliko vetra in zato razvijejo veliko moči in hitrosti. Za začetnike v vseh starostnih kategorijah so dvo-vrvični zmaji popoln način za spoznavanje letenja z zmaji. Nadzorujete jih lahko dokaj enostavno, hkrati pa se s takšnimi zmaji da izvajati razne trike.

KAKO UPORABLJATI ZMAJA?

Uporaba zmaja je sicer enostavna če ga le spravimo visoko na nebo. Če ste začetnik, še brez izkušenj, naj vam pri tem pomaga še nekdo.

Dvo-vrvičnega zmaja boste najhitreje spravili v zrak tako, da boste v celoti odvili vrvice. Pri tem se prepričajte, da sta obe vrvici enako dolgi in da veter piha v smeri vrvic proti zmaju. Ko pomočnik spusti zmaja, stopite dva koraka nazaj in čvrsto povlecite obe vrvici nazaj kot prikazuje spodnja slika.

osnove letenja z letečim zmajem

 
Eno-vrvičnega zmaja boste najhitreje spravili v zrak tako, da prosite prijatelja, naj se z zmajem odmakne 15 do 30 metrov od vas v smeri vetra. Naj lovi veter z zmajem in ga drži pred seboj. Takoj, ko sunek vetra zajame zmaja, naj ga prijatelj izpusti. Ko se bo zmaj vzpenjal, hitro povlecite vrvico k sebi, dokler se zmaj ne ustali v zraku. Dolžino vrvice nato prilagajajte glede na količino vetra. Če se bo zmaj začel spuščati potem ima premalo vetra, zato morate dolžino vrvice zmanjšati. V kolikor boste čutili da zmaja ob visokem vetru pretirano nese proti tlom potem dolžino vrvice še spustite toliko, da bo zmaj višje v zraku.

prilagoditev dolžine vrvice zmaja med letenjem
Primer prilagoditve dolžine vrvice glede na moč vetra

Za izvajanje osnovnih obratov z dvo-vrvičnim zmajem, morate le nežno povleci levo ročko za obračanje v levo smer oziroma povleci desno ročko za obračanje v desno smer. Če želite ustaviti obračanje, enostavno premaknite ročki v izhodiščni položaj kot prikazuje spodnja slika. Poskušajte držati roke nad pasom v širini vašega telesa.

osnove letenja, leteči zmaj, zmaj, zmaj za letenje

Zmaja boste najlažje spravili nazaj na tla tako, da počakate, da se moč vetra umiri, nato pa hitro zmanjšate dolžino vrvice ter zmaja obračate stran od smeri kamor piha veter. Pri dvo-vrvičnem zmaju peljite zmaja v naprotno smer vetra ter počasi hodite proti zmaju in vrvice potegnite proti sebi, da se zmaj spusti proti tlom kot prikazuje spodnja slika.

dfd

Zmaja vedno spuščajte na kraju kjer je čim manj ovir (drevesa, hiše) v katere bi se zmaj lahko zapletel in poškodoval.

Kot ste lahko prebrali v blogu je na voljo veliko različnih tipov letečih zmajev – ne glede na to, za katerega se boste na koncu odločili verjamemo, da bo prinesel veliko zabave in veselja. V naši ponudbi pa boste našli tudi veliko izbiro LETEČIH ZMAJEV, akrobatskih zmajev in akrobatskih padal tako za otroke kot tudi odrasle.


S klikom na »Dovoli«, se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi, ki vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo v spletni trgovini. Piškotke uporabljamo tudi za spremljanje analitike in za marketinške aktivnosti. (Nastavitve piškotkov)
Dovoli