NAPOTKI ZA IZBIRO PRAVE SNOWBOARD DESKE

NAPOTKI ZA IZBIRO PRAVE SNOWBOARD DESKE

Že veste na kaj biti pozorni pri izbiri prave snowboard deske, glede na vašo telesno velikost in slog vožnje? Izbira prave deske je pomemben prvi korak, ki bo vplival vašo snowboard izkušnjo. Napačna izbira snowboarda vam lahko oteži stabilizacijo, zavijanje in vam onemogoči izvedbo najrazličnejših trikov.  

Recimo samo, da profesionalci, kot je Chris Corning, ne uporabljajo kar vsake snowboard deske – izberejo namreč tisto, ki je narejena za njihov slog vožnje. 

PRI IZBIRI DESKE RABITE VEDETI NASLEDNJE:
 • Kakšno vrsto snowboard deske kupiti
 • Najboljša oblika deske in upogib deske (flex) glede na vaš slog
 • Dolžina in širina deske, ki je značilna za vašo višino in težo,
 • Lastnosti snowboard deske, ki vplivajo na uporabo in zmogljivost deske

Izbira prave snowboard deske

KAKŠEN TIP SNOWBORDA NAJ IZBEREM?

Na izbiro deske naj vplivajo vaše izkušnje, stil vožnje ter teren po katerem se boste vozili. Poznamo 6 tipov snowboardov in v nadaljevanju bomo predstavili vseh šest. Glede na specifikacije posameznih desk, izberite vam najbolj primeren tip deske. 

#1: Freestyle deska

Freestyle deske so namenjene uporabi v snowboard parkih, deskanju na snegu in izvedbi najrazličnejših trikov. Ta tip deske se lahko uporablja tudi za urbano deskanje in prosti slog, saj je deska zasnovana tudi za hitro manevriranje, ki je posebej zaželeno med izvedbo trikov. Freestyle deska je posebej zaželena za začetnike, saj je bolj upogljiva in je z njo lahko manevrirati.

#2: All-Mountain deska

All-mountain deska je narejena za ''križarjenje'' oziroma ostra zavijanja po snegu ter skoke po zasneženih strminah. Ta tip deske je odličen za začetnike in poznavalce, ki si želijo pridobiti novih izkušenj za bolj napredno bordanje. 

#3: Freeride deska

Freerider deska je namenjena za vožnjo po strminah, globinah in vožnjo med drevesi. Ta tip borda je narejen za vožnjo po usmerjeni stezi ter spustu po gorah in strminah. Deska naj ne bi se uporabljala predvsem za deskanje v eno smer. Takšna deska ima po navadi tudi različno obliko nosa deske od repa. Pri Freeride deski je običajno rep deske ožji, krajši in volj raven kot nos. Kljub temu pa se z njo lahko vozite v obe smeri. Običajno imajo takšne deske firm flex (trdno upogibanje deske), odlično absorpcijo tresljajev ter dobro stabilnost pri višjih hitrostih. Freeride deske so pri nas popularne, primerne so za vse deskarje, ki obožujejo sveže urejena pobočja, vožnjo po mehkem in neutrjenem snegu. 

RAVEN SNOWBOARD

#4: Freecarve Board

Ta tip snowboard deske je ožja kot Freeride ter Freestyle deska. Dolga in trda konstrukcija deske je izdelana za večje hitrosti in za čistejše zavoje. Ker imajo carving robnike, deska omogoča hitro zavijanje, obračanje in odličen oprijem robnikov tudi na trden in poledenelem snegu. Deska ima odlično stabilnost tudi pri visoki hitrosti. Kot Freeride deske so tudi Carving deske namenjene za vožnjo le v eno smer. 

Ker Freecarve deske ponujajo visoko hitrost in odlične zmogljivosti, niso primerne za začetnike ter so odlične za poznavalce deskanja na snegu. Odlične so tudi za hitro spuščanje po ostrih strminah, niso pa primerne za izvajanje trikov na snegu. 

#5: Powder deska

Powder deske so zanosvane tako, da se najbolje odražajo pri večjih količinah snega, saj imajo odlične sposobnosti drsenja na globokem snegu. So deske, ki so namenjene vsem tipom deskarjev, od začetnikov pa do izkušenih. Omogočajo najboljšo zmogljivost na neurejenem terenu. 

#6: Splitboard deska

Splitboardi se razpolovijo in spremenijo v smuči, kar omogoča tako spust po strminah, kot tudi vožnjo po ravnem. Od drugih desk se razlikujejo, ker imajo zmožnost vzpenjanja in uporabljajo kože, sponke, kljuke in posebne vezi za desko.

Zdaj, ko veste, katera vrsta deske je najbolj primerna za vas, pa izberimo še pravo dolžino in širino deske glede na vašo velikost, težo, sposobnost in slog deskanja. 

IZBIRA OBLIKE IN UPOGLJIVOSTI SNOWBOARDA

OBLIKE in FLEX (UPOGLJIVOST) DESKE:

Obstaja več različnih oblik snežnih desk in 4 stopnje prožnosti. Vsaka vam bo dala drugačno izkušnjo, ki je odvisna od tega, kaj želite početi s svojo desko. Najprej si oglejmo oblike snežne deske, da boste lahko dobili idejo, katera je najboljša za vas.

#1: True Twin

 • konica deske in rep sta enake oblike,
 • ima centrirano montažne vložke - vezi je mogoče namestiti na sredini tako, da imate enako količino nosu in repa,
 • omogoča enak upogib v nosu in repu. 

#2: Directional Twin (Specifično za Shaper):

 • konica deske in rep sta enake oblike,
 • centrirana drža,
 • konica deske je širša od repa,
 • fusion profil: pod sprednjo vezjo je deska širša in krajša pod zadnjo. Tudi oblika deske je med vezema malenkost različna, 
 • omogoča enak upogib v nosu in repu. 

#3: Asymmetrical Twin:

 • konica deske in rep sta enake oblike,
 • centrirano montažne vložke, vezi je mogoče namestiti tako, da imate enako količino nosu in repa,
 • enak upogib v nosu in repu,
 • na robu pete je globlji stranski izrez za boljši oprijem roba

#4: Directional:

 • zamaknjena drža,
 • daljši nos snowboarda,
 • trši upogib v repu in mehkejši upogib v nosu.

 

Snowboard deske z obliko Twin predstavljajo bolj gladko vožnjo pri zavijanjih in vožnji nazaj. Ta tip deske ima centralno držo, uravnotežen flex (upogib). Takšna oblika je značilna za Freestyle ali All-Mountain deske. 

Oblike snowboard desk z rahlim odmaknjenim položajem so lahko oblik Twin ali Directional in imajo večinoma rahlo usmerjen flex (upogib). Te deske so primerne za vse gorske in snežne razmere. 

Več o oblikah in upogibu snowboard desk, pa si lahko preberete »tuka

Dolžina in širina snowboarda

KAKŠNO DOLŽINO IN ŠIRINO DESKE NAJ IZBEREM?

Korak #1: Primerjajte svojo višino, težo in velikost noge 

Da bi ugotovili, kakšna velikost deske bo najbolj primerna za vas, potrebujete vedeti naslednje podatke: svojo telesno višino, težo, velikost čevlja in slog vožnje, ki vas zanima.

Na primer, pri vožnji v prostem slogu – freestyle vožnji, krajša deska pomaga pri lažjem izvajanju vrtljivih trikov, skoku na tire ali vrtenju v zraku. Če ste začetnik, raje izberite malenkost krajšo desko, saj se je na krajši deski nekoliko lažje učiti. 

Daljši tipi desk (Freeride oblika) imajo večjo stabilnost in hitrost a niso tako primerne za začetnike.

Splošno pravilo pri izbiri snowboard deske je, da ta ne sme biti enake višine kot ste visoki sami, prav tako pa naj vam deska ne sega pod prsmi. Deska naj bo takšne dolžine, da vam bo segala med prsmi in brado.  

Tudi teža lahko igra pomembno vlogo pri izbiri prave deske. Na primer če ste težji, raje izberite tip deske ki ima trdnejši upogib (flex), da se deska pod vašo težo ne bo preveč upogibala. Če ste lažji, pa raje uporabite mehkejši tip upogiba deske (flex), saj boste z desko lažje upravljali. 

Za lažjo izbiro dolžine snowboard deske, lahko uporabite spodnjo tabelo:
Tabela izbira dolžine snowboard deske

Velikost snowboard čevljev, vam pove kako široka mora biti deska. Idealna deska je sorazmerna z velikostjo vašega čevlja. Večja kot so vaša stopala, širšo desko potrebujete, pri manjši velikosti stopal, pa je ožja deska bolj koristna. Širše deske zagotavljajo večjo površino in boljše lebdenje na snegu, kar blaži upor na prste in pete ter pomaga doseči hitrost in hkrati omogoča stabilnost. Ožja deska ima lažji začetek zavijanja in manevriranje.

Za lažjo izbiro prave širine deske, glede na velikost čevljev, uporabite spodnjo tabelo:
Izbira širine deske

Če ste začetnik ali vmesni deskar, ki boste izvajali z bordom trike ter hkrati vozili po strminah, potem razmislite o nakupu ožje deske, da boste imeli dober občutek za manevriranje. 

Korak #2: Upoštevajte svojo raven sposobnosti in slog vožnje

Za začetnike in vmesne deskarje, bo najboljša izbira nekoliko krajša deska saj je krajši tip deske lažje obračati in z njo manevrirati. Izberite desko, ki je najkrajša možnost glede na vašo višino, težo in velikost vašega čevlja. Za pomoč naj vam bosta zgornji tabeli. 

Vmesni in napredni deskarji, se lahko odločite za nekoliko daljši tip snowboarda, ki so trši in manj upogljivi, zaradi česar so veliko bolj stabilni, ko lovite hitrost po gori in strmini. Daljše deske so kot nalašč za freeriding, saj lahko ''lebdite'' nad večjo količino mehkega snegu. Nudijo boljšo stabilnost pri večji hitrosti in neurejeni progi, ki jih krajše deske ne. 

Če sodite v kategorijo vmesnega deskarja, se vprašajte, kaj boste na progi počeli s snowboard desko. 
 • Če se boste prosto spuščali in ''križarili'' in si želeli hitro vožnjo tudi po neurejenem delu proge – potem izberite daljši tip deske. 
 • Če boste snowboard uporabljali pretežno na urejenih delih smučišč in za freestyle vožnjo ter slalom med drevesi – izberite krajšo desko.

Sedaj, ko veste, kakšna je vaša idealna snowboard deska, pa se morate lotiti drugega dela -> NAKUP SNOWBOARDA :) 
 

 

S klikom na »Dovoli«, se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi, ki vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo v spletni trgovini. Piškotke uporabljamo tudi za spremljanje analitike in za marketinške aktivnosti. (Nastavitve piškotkov)
Dovoli