Naučite se trikov s skirojem!

Naučite se trikov s skirojem!

V zadnjih letih so med mladimi postali izjemno priljubljeni freestyle skiroji. Stunt, freestyle skiroji ali kar skiroji za trike so namenjeni izvedbi skokov, trikov in akrobacij. Z njimi se lahko odpravite v skate-park, na U-rampe ali kolesarske pump proge. Te skiroji so izjemno priljubljeni med fanti a se ga poslužujejo tudi dekleta saj je vožnja in izvedba trikov z njim izjemno zabavna, mladim pa omogoča med-vrstniško druženje zunaj šole.

Skiroje za trike večinoma razdeljujemo na osnovne (začetniške modele), nadaljevalne in napredne skiroje (skiroji, ki so namenjeni uporabi na U-rampah in skate-parkih).

Nasvet: Trike osvajajte počasi, v začetni faze pa se držite osnov izvedb trikov. 

V nadaljevanju smo predstavili nekaj začetniških trikov in pojasnili njihovo pravilno izvedbo ter predstavili nekaj tehnik, ki vam bodo hitro pomagale osvojiti trike. Nekateri triki zahtevajo več prakse kot drugi. Vedno uporabljajte vsaj čelado in spoštujte pravila v skate-parkih, pump trak progi in drugih javnih površinah, kjer se nahaja večje število oseb!

TAIL GRAB 

Eden izmed najlažjih trikov za začetnike je tail grab, za izvedbo pa boste potrebovali nekaj spretnosti. Za izvedbo trika se boste morali odpraviti v skejt park.

Izvedba trika: s skirojem se spustite po klancu (U oblike) da pridobite na hitrosti, na vrhu skočite tako, da kolena upognete nazaj in se tudi s telesom rahlo nagnete nazaj. Sedaj z eno roko spustite krmilo in se za sekundo primite zadnjega dela deske skiroja. Dlje kot boste z roko držali desko, boljši bo vaš oprijem in bolj impresiven bo videti trik. Postopek izvedbe trika, si lahko ogledaš tukaj.

Screenshot 11

TAIL WHIP

Pri temu triku boste desko v zraku zavrteli za 360 stopinj. Precej kul, kajne? Ta trik bo morda zahteval malo več vaje a z močno voljo ga lahko hitro osvojite! Za izvedbo tega trika boste morali skočiti čim višje.

Izvedba trika: Z ravne površine skočite s skirojem tako, da pokrčite kolena, da pridobite dovolj sile. Ko ste v zraku z eno nogo odrinite desko skiroja v levo ali desno stran, tako da se ta zavrti za 360 stopinj. Ko se deska vrne nazaj pod vas, pokrčite kolena, da zmanjšate udarec od pristanku ter s skirojem pristanite tako, da se zapeljete z njem rahlo naprej. Video pravilne izvedbe trika.

Za začetnike priporočamo, da začnete vaditi trik pri manjši hitrosti in manjšem skoku (trik bunny hop). Trik izvedete tako, da skočite v zrak in potisnete desko skiroja, da se ta vrti. Če na skiroju stojite tako, da imate levo nogo spredaj in desno na njo, boste pohodno površino skiroja zavrteli v smeri urinega kazalca.

Med omenjenima trikoma, premikate le zapestja in podlakti in ne celega telesa!

Screenshot 12 

TRIK 180

Trik 180 je zelo preprost za izvedbo. Pri tem triku poskušajte skočiti čim višje in držati zadnje kolo dvignjeno.

Izvedba trika: S pomočjo ramen in glave se poskusite zavrteti za 180 stopinj. Skočite lahko tudi dvakrat tako da krmilo vsakič obrnete za 90 stopinj. Pazite, da bodo stopala ostala v stiku s pohodno površino, da zagotovite oporo. Pravilno oizvedbo tega trika si lahko ogledate tukaj.

VOŽNJA PO ZADNJEM KOLESU

Vožnja po zadnjem kolesu se lahko zdi začetnikom težka, v resnici pa je precej enostavna. Za izvedbo trika boste potrebovali ravno površino.

Izvedba trika: Trik izvedete tako, da se najprej začnite voziti tako, da pridobite na hitrosti. Ko se vam bo zazdelo, da ste dovolj hitri, se z nogami premaknite čim dlje nazaj, proti zavori skiroja. Sedaj povlecite za krmilo in se s telesom potegnite nazaj, pri tem pa pazite da ne ustvarite preveč sile. Ko se sprednji del skiroja dvigne, rahlo popusti silo vlečenja. Za pristanek se počasi s sprednjim kolesom spustite nazaj na ravno površino. Postopek izvedbe trika si oglej tukaj.

Screenshot 8

ONE-HANDER

Začetniki po navadi oklevajo pri izvajanju tega trika, a verjemite da je to eden izmed najboljših začetniških trikov! Če želite izvesti ta trik, skočite čim višje. Trik lahko izvedete v skejt parku.

Izvedba trika: Ko skočite, poskušajte eno roko spustiti iz krmila ter jo stegnite čim dlje nazaj. Prepričajte se, da medtem z drugo roko trdno držite krmilo. Preden pristanete morate imeti obe roka na krmilu! Naslednji video ti je lahko v pomoč pri izvedbi trika.


NO FOOTER

Ta trik je eden najlažjih za učenje.
 
Izvedba trika: Vse kar morate storiti je, da skočite čim višje, da ohranite ravnotežje. Zdaj odstranite obe nogi s pohodne površine skiroja in jih poskusite čim bolj raztegniti. Ob pristanku pazite da se ne boste udarili in boste noge položili nazaj v pravi položaj, pri tem pa ohranili ravnotežje. Precej preprosto kajne? Za še lažjo izvedbo trika, si oglej video posnetek tukaj.

Screenshot 7

AIR TRICK

Kot pove že samo ime trika, gre za izvedbo trika v zraku. Za ta trik se boste morali odpraviti na U-rampo. Trik zahteva, da se zavrtite za 180 stopinj medtem ko ste v zraku. Trik sicer ni najlažji a z malo volje, ga boste hitro osvojili!

Izvedba trika: Za pravilno izvedbo tega trika predlagamo, da si pogledate kar naslednji video.

Screenshot 6

BAR SPIN

Trik pri katerem v zraku zavrtite krmilo za 360 stopinj, je eden izmed najbolj ''kul'' trikov. Za izvedbo trika se odpravite v skate-park.

Izvedba trika: Za začetek poskušajte skočiti čim višje. Ko ste v zraku, začnite z eno roko vrteti krmilo, ter nato spustite krmilo, ko ste približno ¼ v zraku. Pustite, da se krmilo vrti, nato pa se ga ponovno oprimite, približno takrat, ko ste ¾ v zraku. Ob pristanku ne pozabite trdno prijeti za obe ročki. Za lažjo izvedbo si oglej video tukaj.

HALF CAB

Half Cab je tudi eden izmed preprostejših trikov, ki zahteva ravno površino. Tik pred skokom malenkost zavrtite krmilo v nasprotno smer, v katero se želite obrniti.

Izvedba trika: Zapeljite se na skiroju tako, da se peljete ''kontra'', sedaj se dvignite v zrak in se v zraku zasukajte skupaj s skirojem za 180 stopinj tako. Pri pristajanju pazite, da bo vaša teža nad skirojem. Izvedbo tika si lahko ogledaš tudi tukaj.

Sedaj pa hitro vadit! Triki, ki smo jih zapisali zgoraj sodijo med začetnike trike in ne pozabite, da noben trik ni pretežak če imate le dovolj volje in vaje! Za začetek začnite z izvedbo tistih trikov, ki se vam zdijo najlažji. 
S klikom na »Dovoli«, se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi, ki vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo v spletni trgovini. Piškotke uporabljamo tudi za spremljanje analitike in za marketinške aktivnosti. (Nastavitve piškotkov)
Dovoli