Poletne aktivnosti za otroke

Poletne aktivnosti za otroke

Poletje je čaroben čas in vsako leto se otroci veselijo toplih, sončnih in dolgih poletnih dni. Starši po drugi strani pa se vsako poletje sprašujemo, kaj bodo naši otroci brez šole, taborov ali drugih obšolskih dejavnosti cele počitnice počeli. Čudovito je, če se lahko kot družina skupaj igrate, obiščete nove kraje, počitnikujete,..itd., kaj pa ko ste v službi? Kaj bodo otroci počeli takrat? No, da ne boste izgubili živcev, vam bomo tokrat predstavili nekaj odličnih poletnih aktivnosti za otroke s katerimi se bodo lahko zamotili. 

1. ZABAVA V VODI

Da bi se otroci zabavali v vodi ne potrebujete iti daleč od doma. Na vrtu lahko postavite bazen in ga napolnite z različnimi vodnimi igračami kot so potopljivčki, žogice za pihanje na vodi, vodne blazine in druge zabavne vodne pripomočke. Če imate majhnega otroka lahko kupite manjši bazen in ga napolnite s peskom. 

Zabava v vodi

2. KAMPIRANJE NA DOMAČEM VRTU

Tudi sami ste verjetno kot otroci oboževali kampiranje, nočne pogovore s prijatelji ali sorodniki, pripovedovanje zgodb o duhovih, pečenje hrane ob ognju…Otrokom postavite šotor na vrtu, kampiranje pa je lahko zabavno tudi podnevi. Pazite le, da šotor postavite v senco. Okolico lahko okrasite tako, da okoli šotora obesite svetilke ali lučke. 

Eden najboljših delov kampiranja je tudi peka okoli ognja! Doma pripravite taborni ogenj, otroci pa naj pečejo hrenovke in marshemllow-e. Če nimate časa z nadzorom ognja pa jim lahko pripravite okusne sendviče. 

Kampiranje na vrtu

3. IGRA PIKADA

Odlična ideja za otroke je lahko tudi igra pikada. Otroci lahko med seboj tekmujejo in se hkrati zabavajo. Pikado postavite zunaj, otrokom razložite pravila igre ter jih prepustite zabavi. Če boste uporabili elektronski pikado pazite, da ga v primeru dežja ne pozabite zunaj. Med zabavo bodo otroci izboljšali svoje ''fine'' motorične sposobnosti kot je sinhronizacija rok in prstov. 

pikado

4. SKAKANJE S KOLEBNICO 

Verjetno se tudi sami spomnite da ste tudi sami radi preskakovali s kolebnico in vmes poskusili izvesti kakšen trik? No zakaj pa nebi kolebnice predstavili tudi svojim otrokom? Preskakovanje vrvi je odlična oblika vadbe in zabaven način za ustvarjalnost s preizkušanjem novih trikov in iger. Otroci lahko preskakujejo vrv sami, še bolj zabavno pa je če skačejo s skupino prijateljev. 

Kolebnica ne zavzame veliko prostora in je tudi cenovno ugodna. Še nasvet o primerni dolžini kolebnice – da se prepričate ali je kolebnica prave dolžine, naj naj otrok stopi na sredino vrvi. Oba konca vrvi (brez ročajev) morata otroku segati do pazduhe. V primeru, da niste prepričani kakšno dolžino vzeti, preprosto kupite nastavljivo kolebnico. Z nastavljivo kolebnico si bo lahko otrok sam prilagodil dolžino vrvi tako da mu bo najbolj ustrezala. 

skakanje s kolebnico

5. GUMITVIST

Podobno kot pri kolebnici tudi pri gumitvistu otroci preskakujejo vrv. Igra gumitvista pri otrocih spodbuja gibanje, razvoj spretnosti in hkrati razvija tudi možgane saj morajo otroci ob skakanju ohranjati ravnotežje, uporabljati fino motoriko in miselno klasifikacijo. 

gumitvist

6. TRAMPOLIN

Izjemno priljubljen med otroci je tudi trampolin. Ne le, da ima skakanje po trampolinu veliko pozitivnih vplivov na otrokovo telo, temveč se lahko otroci na njem tudi učijo, berejo knjige, taborijo, igrajo, gledajo zvezde, itd., Z malo domišljije se lahko otroci na trampolinu zamotijo tudi po več ur.

Skakanje po trampolinu poveča srčni utrip ter krepi mišice, ki so potrebne za zdrav srčno-žilni sistem. Mnogi se tega ne zavedajo, temveč skakanje po trampolinu zahteva določeno stopnjo usklajenosti in lovljenje stabilnosti kar pripomore k boljšemu ravnotežju. Skakanje na trampolinu namreč ustvarja nenehno spreminjajoče se težišče, na katerega se morajo otroci hitro odzvati s prilagajanjem položaja telesa. To pomeni, da kombinacija skakanja, ohranjanja ravnotežja in koncentracije pomaga otrokom pri učenju in izboljšanju motoričnih sposobnosti, ravnotežja in koordinacije hkrati.

trampolin

7. VOŽNJA S SKIROJEM, ROLKO ALI LONGBOARDOM

Tudi vožnja s skirojem, rolko ali longboardom je lahko izredno zabavna. Vožnja s skirojem, rolko ali longboardom že vrsto let sodijo med priljubljeno obliko rekreacije in športa. Rolka, longboard ali skiro pa niso le priljubljeno sredstvo zabave in transporta med mladimi, temveč ima uporaba le teh tudi izjemno veliko blagodejnih učinkov na telo. S skirojem, rolko ali longboardom pripomoremo k dodatnemu izgorevanju kalorij in ohranjanju dobre fizične kondicije, ob tem, pa se lahko otroci med seboj družijo in zabavajo ter se hkrati učijo izvedbe novih trikov. V Sloveniji je v zadnjih letih nastalo tudi veliko pump-stez, skate-parkov in kolo parkov, svojega otroka pa lahko vpišete tudi v poletni tečaj. 

Skiro rolka

8. ROLANJE IN KOTALKANJE

Rolanje in kotalkanje je lahko odlična zabavna poletna aktivnost! Otroke vpišite v tečaj rolanja ali kotalkanje, kjer se bodo lahko družili s prijatelji in se zabavali ob odlični glasbi. Rolanje in kotalkanje je zdrava dejavnost za otroke, ki izboljša mišično moč, vzdržljivost in ravnotežje. Kaj od zgornjega pa je torej boljše – rolanje ali kotalkanje? Mnogim se zdi, da se je kotalkanja veliko lažje naučiti kot rolanja, velika večina ljudi se namreč hitreje navadi na rolerje kot kotalke. Skrivnost je v tem, da se v primerno izbranih rolerjih počutimo bolj ''varni'', saj je noga bolj stabilna zaradi zunanje plastične opore okoli gležnjev. Rolanje je idealno za vožnjo po gladki površini, kot je asfalt, medtem ko se kotalke odlično obnesejo na negladkih površinah, saj nudijo boljše ravnotežje zaradi postavitve koles. Ne glede na to ali se boste odločili za rolerje ali kotalke poskrbite tudi za zaščito

rolanje in kotalkanje

9. KOLESARJENJE

Otroci se lahko zamotijo tudi s kolesarjenjem. Peljite jih v kolopark- otroci obožujejo vožnjo s kolesom ali pa se odpravite na družinski izlet po urejenih kolesarskih poteh po Sloveniji. Pomembno je, da za družinsko kolesarjenje z otroci izberete varno kolesarsko pot, ki pa ne sme biti predolga (med 5 in 15 km).

Otroci se s kolesom lahko odpravijo tudi na kampiranje na bližnji travnik, do prijatelja ali bližnjega sorodnika, če pa imate v bližini doma kakšno jezero ali reko, se lahko s kolesom odpravite skupaj z otroci na družinski dan ob vodi.  

kolesarjenje

Otroci se lahko med poletnimi počitnicami zamotijo tudi z vrsto drugih iger kot je risanje, tek, igra skrivalnic, slepih miši in drugih iger. Starši smo tisti, ki moramo otroke čim bolj spodbuditi h gibanju in druženju s sovrstniki brez uporabe računalnika, telefona ali televizorja. Med poletnimi počitnicami naj doživijo poletje v naravi - na svežem zraku z vami ali prijatelji. 


S klikom na »Dovoli«, se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi, ki vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo v spletni trgovini. Piškotke uporabljamo tudi za spremljanje analitike in za marketinške aktivnosti. (Nastavitve piškotkov)
Dovoli