kako izbrati kolo za skiro, rolerje, kotalke ali rolko

kako izbrati kolo za skiro, rolerje, kotalke ali rolko

Pravilna izbira koles za skiro, rolerje, kotalke ali rolko, je lahko težavna naloga. Če ne poznamo nekaterih dejstev še toliko bolj. Za lažjo izbiro vam bomo v tem članku razložili, na kaj biti pozoren pri nakupu.

Poglejmo podatke, ki jih boste srečali pri specifikacijah. Primer: PU/PVC 70 X 24 MM ABEC7, 82A, plastična/alu platišča

PU- je oznaka za poliuretanska kolesa iz polne gume, PVC pa označuje kolesa, ki so narejena iz trde plastike.
70x24mm označuje velikost koles. Večja številka označuje premer kolesa, manjša pa širino koles.
ABEC7 navaja kvaliteto ležaja. Večja kot je številka poleg oznake ABEC, bolj kvaliteten je ležaj.
82A označuje trdoto koles. Večja kot je številka poleg oznake A, bolj trda so kolesa.

Ležaji 

imajo oznake Abec1, Abec3, Abec5, Abec7 in Abec9. Višja kot je številka, bolj natančno je ležaj izdelan in hitreje se bo vrtel.
Za izdelke namenjene majhnim otrokom in čistim začetnikom se uporablja ležaje z nizko oznako 1 ali 3 saj velika hitrost pri učenju in privajanju na športni rekvizit ni zaželena. Ležaji z nižjo oznako so tudi bolj vzdržljivi. Na tržišču najdemo največ izdelkov z oznako 5 ali 7, ki so rekreativni srednji do visoki razred kvalitete. Za zahtevnejše uporabnike priporočamo ležaje z oznako 9, saj so bolj primerni za višje hitrosti.

Velikost koles 

je prav tako pomembna za hitrost vožnje saj je pri velikih kolesih potrebno manj napora, da se premaknemo od točke A do B. Večja kolesa bodo zahtevala več napora pri pospeševanju, saj so manj okretna kot mala kolesa.
Ne smemo pozabiti, da je potrebno pri izbiri velikosti upoštevati tudi samo zasnovo športnega pripomočka. Večjih koles kot so nameščeni v originalu v večini primerov ne moremo uporabiti, ker smo omejeni s prostorom. Ko se odločamo kateri model kupiti, moramo biti pozorni tudi na širino koles.

Trdota koles 

zelo vpliva na to kako hitro se bodo kolesa obrabila. Mehka kolesa se zelo hitro obrabijo vendar omogočajo udobno vožnjo, saj zelo dobro amortizirajo tresljaje. Trda kolesa pa imajo daljšo življenjsko dobo a povzročajo več tresljajev.
Mehka kolesa imajo oznake med 74A0 in 82A. Srednje trda so med 82A in 86A ter trda med 86A do 100A.

Če izbiramo kolesa za kotalke, bomo za zunanjo uporabo na asfaltu, betonu ter za zelo drsečo notranjo uporabo izbrali kolesa trdote 78A-80A. Za kombinacijo zunanje in notranje uporabe ter za začetnike izberemo kolesa trdote 84-85A, Za kotalkanje v telovadnici s spolzkim parketom ali poliranim betonom izberemo 86-89A. Za športna igrišča s srednjim oprijemom in poliran beton izberemo 90A-93A, za mehke talne površine kot je gumirana športna površina ali ringi pa izberemo med 94A in 103A

Pri izbiri kolesa za rolarje, bomo za hokej izbrali kolesa z trdoto 74A-78A in velikosti med 72-80 mm, za rekreacijo trdoto 78A-85A ter velikosti 80-100 mm, za agresive skate 88A-95A in velikost 47-59 mm, za freeskate 83A-85A ter velikost 72-84 mm in za hitrostno rolanje trdoto 83-88A ter velikost med 100-120 mm

Platišča

 so lahko plastična ali aluminijasta. Bistvena razlika med njimi je ta, da so plastična platišča lahka in prožna ter odlično absorbirajo tresljaje a so neodporna na mehanske poškodbe. Aluminijasta so malenkost težja in ne absorbirajo tresljajev, vendar so dobro odporna na mehanske poškodbe. Ponavadi se plastična platišča uporabljajo pri otroških izdelkih, za osebe katerim je pomembna hitra vožnja pa priporočamo aluminijasta platišča saj omogočajo večjo hitrost in stabilnost. Aluminijasta platišča po navadi najdemo pri kolesih za skiroje, rolarji pa imajo le plastična platišča.

Naj omenimo še to, da življenjsko dobo koles določa tudi vzdrževanje, stil vožnje, podlaga po kateri vozimo, pogostost ustavljanja ter navsezadnje tudi teža uporabnika. Za težje uporabnike je potrebno izbrati trša kolesa kot za lažjega uporabnika.
S klikom na »Dovoli«, se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi, ki vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo v spletni trgovini. Piškotke uporabljamo tudi za spremljanje analitike in za marketinške aktivnosti. (Nastavitve piškotkov)
Dovoli