PREDNOSTI POHODNIŠTVA S POHODNIMI PALICAMI

PREDNOSTI POHODNIŠTVA S POHODNIMI PALICAMI

Ne glede na to ali se odpravljate na zahtevnejši teren ali le na kratek vikend pohod, vam bodo pohodniške palice pri pohodu dodale veliko stabilnosti in udobja. Treking palic sicer ne bi smeli šteti za bistveno nujen pripomoček pohodništva, a mnogi pohodniki jih imajo radi iz različnih razlogov. Pohodne palice ne poskrbijo samo za stabilnost pohodnika in pripomorejo k lažjemu spustu v dolino, temveč zagotavljajo tudi podporo celotnemu telesu na vseh vrstah terena.

V tem članku vam bomo predstavili, kaj vse morate vedeti o prednostih pohodništva s pohodnimi palicami in kaj morate upoštevati, preden kupite svoj par pohodnih palic. Če si že ogledujete treking palice v naši spletni trgovini Gsport, potem vam bomo s tem zapisom pomagali do prave izbire!.

PREDNOST POHODNIH PALIC

Prva prednost pohodnih palic je, da absorbirajo nekaj pritiska, ki ga vaši sklepi utrpijo, ko hodite - zlasti pri vzponih in spustih. Ste že kdaj začutili bolečine v kolenih, medtem ko ste hodili po strmi poti navzdol? Poskusite s pohodnimi palicami!. Treking palice bistveno pripomorejo k lažjemu spustu v dolino, saj je opor in pritisk na kolena takrat izjemno močan.

S pomočjo pohodnih palic bodo delale tudi vaše mišice v rokah. Treking palice dajejo rokam nekaj vadbe in lahko pomagajo, da vam te ne otekajo. Med vzpenjanjem imate roke pogosto spuščene ob straneh trupa, kar lahko povzroči slabo cirkulacijo in otekanje prstov, rok in zapestja. Gibanje in držanje rok dvignjeno v višini trupa, spodbuja boljšo prekrvavitev telesa in preprečuje otekanje rok.

Treking palice vam zagotavljajo tudi večjo stabilnost pri zapletenih terenih. S pomočjo palic boste lažje ohranili ravnotežje na različnih terenih kot je pohodu na ledenih in zasneženih površinah, ob močnem vetru, ob trekingu po ozkih grebenih in pri spuščanju navzgor po pesku ali melišču.

Treking palice vam lahko pomagajo tudi pri ohranjanju dobrega pohodniškega tempa, pohod pa bo običajno nekoliko lažji in hitrejši.

pohodne palice

VRSTE POHODNIH PALIC

Na trgu obstaja veliko različnih pohodnih palic, zato je težko prepoznati tiste majhne razlike predvsem, ko se prvič srečujete z njimi. Pohodne palice se med seboj najbolj razlikujejo po svoji teži, materialih, značilnostih, velikosti, nastavljivosti, zložljivosti in pohodnih nastavkih.

MATERIALI POHODNIH PALIC

Pohodne palice so lahko izdelane iz različnih materialov, najbolj pogosto pa so izdelane iz ogljikovih vlaken in aluminija. OGLJIKOVA VLAKNA  so izdelana iz lahke in trpežne plastike, ojačane z vlakni. Ker so ogljikova vlakna izjemno lahka in za izdelavo zahtevajo bolj zahteven postopek, so bistveno dražja od aluminija. Palice iz ogljikovih vlaken so priljubljena izbira med pohodniki, ki imajo palice pospravljene ali pripete na nahrbtnik, dokler ne naletijo na bolj zapleten teren. Ogljikova vlakna so sicer zelo močna, vendar so manj trpežna kot aluminij, zato so priporočljiva za uporabo na krajšem terenu.

ALUMINIJ je izjemno trpežna in lahka kovina, ki lahko prenese veliko pritiska. Pohodne palice iz aluminija so po navadi cenovno dostopnejše. Aluminij je nekoliko težji od ogljikovih vlaken in primeren za daljše razdalje pohodništva.

MATERIAL ROČAJEV

Ročaji pohodnih palic so lahko izdelani iz plute, pene ali gume.
PLUTA je zelo udobna, trpežna, ter preprečuje nastanjanje žuljev, tresljajev in se upira vlagi prepotenih rok. Pohodne palice iz plute so predvsem priporočljive v poletnih mesecih, saj boste tako preprečili potenje rok. Edina resnična pomanjkljivost plute je, da je po navadi dražja od drugih oprijemljivih materialov.

ROČAJI IZ PENE so na splošno cenovno ugodnejši, nudijo dober oprijem ter udobje uporabe. Edina slabost pene ja ta, da material absorbira vlago iz prepotenih rok, zato se ročaji hitreje obrabijo.

GUMIJASTI ROČAJI so zelo trpežni in na splošno cenejši, vendar so po navadi najmanj udobni. Težko jih je prijeti, če se vaše roke prepotijo in je verjetneje, da na vaših rokah povzročijo žulje. Običajno ne priporočamo treking palic v poletnih mesecih, medtem ko so ta priporočljivejša v zimskem času.

MATERIAL ROČAJEV POHODNIH PALIC

ZNAČILNOSTI POHODNIH PALIC

Pohodne palice se med seboj razlikujejo tudi po tem, da so nekatere zložljive in po dolžini prilagodljive. TELESKOPSKE PALICE imajo največ prilagodljivosti, zaradi česar so primerne za tiste, ki radi prilagajajo višino svojih treking palic glede na teren. Večina pohodniških palic ima funkcijo nastavljivosti po dolžini zato, da izboljšajo ravnotežje na različnih terenih. Pri vzponu je priporočljivo, da palice nekoliko skrajšate in pri spustu podaljšate.

FIKSNE POHODNE PALICE - Nekatere palice pa vendar le nimajo možnosti prilagoditve dolžine. Če se odločite za takšen tip palic vedite, da so odlična izbira za aktivnosti pri katerih potrebujete le določeno dolžino.

Za nas je največja pomanjkljivost treking palic ta, da so v nekaterih situacijah lahko omejujoče – predvsem na poteh, po katerih morate preplezati steno gore s pomočjo uporabe rok ali vrvi. S pomočjo ZLOŽLJIVIH POHODNIH PALIC bo to enostavnejše, saj jih lahko preprosto pospravite ali zapnete na nahrbtnik. Te palice so na splošno najlažje in najbolj kompaktne oblike. Sestavljene so iz treh delov, ki jih skupaj drži notranji napenjalni kabel. Palice se s pomočjo mehanizma preprosto razstavi ali zloži s preprostim gumbom za zaklepanje.

ZLOŽLJIVE POHODNE PALICE

DOLŽINA POHODNE PALICE

Številne palice so nastavljive dolžine in omogočajo enostavno ponastavitev velikosti. Poskrbite, da bodo palice pravilno nastavljene, saj neprilagojena dolžina lahko povzroči bolečine v rokah, hrbtu, ramenih in vratu. Pohodne palice morajo uporabniku segati tako visoko, da bodo vaši komolci postavljeni pod kotom 90 stopinj.

DOLŽINA POHODNIH PALIC

POHODNI NASTAVKI TER OSTALA OPREMA

Številne pohodne palice imajo ZAMENLJIVE KONICE, ki jih je mogoče zamenjati z različnimi nastavki za različne vrste terena. Karbidne konice so standardni nastavki, ki jih ima večina palic in so namenjeni pohodništvu po vseh terenih. Posebej so dobri za dober oprijem na kamnitem in ledenem terenu. Z lahkoto pa lahko konico palice zamenjate na večini treking palic tako, da odvijete stare in nato privijete nove.

GUMIJASTI NASTAVEK ZA POHODNE PALICE je odlična dodatna oprema za vse, ki uporabljajo pohodniške palice po mestu ali na tlakovanih pohodniških poteh. Standardne karbidne konice se na pločniku hitro obrabijo, zato je dobro, da jih zaščitite z gumijastimi konicami.

KRPLICE ZA POHODNE PALICE so odlična oprema na zasneženih površinah, po pesku ali melišču, saj pomagajo, da se te ne »pogreznejo« v pesek ali sneg.

VREČKA ZA SHRANJEVANJE IN PRENAŠANJE POHODNIH PALIC je odlična izbira za zaščito, prenašanje ali za shranjevanje palic v omari.

SNEG

Čeprav treking palice niso nujno potrebna oprema, se mnogi pohodniki odločijo za pohod z njimi, saj jim nudijo veliko prednosti. Palice vam med pohodom močno razbremenijo sklepe in vam pomagajo ohranjati ravnotežje na različnih vrstah zapletenega terena. Pohodi z uporabo pohodnih palic potekajo hitreje in lažje, gibanje in držanje rok dvignjeno v višini trupa pa spodbuja boljšo prekrvavitev telesa in preprečuje otekanje rok. Če se odločite za pohod s pohodniškimi palicami, je pomembno, da si palice izberete glede na teren, vašo željeno dolžino ter vaše preference. Na koncu pa ne pozabite tudi na POHODNE NASTAVKE, ki jih boste pri različnih terenih potrebovali!

S klikom na »Dovoli«, se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi, ki vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo v spletni trgovini. Piškotke uporabljamo tudi za spremljanje analitike in za marketinške aktivnosti. (Nastavitve piškotkov)
Dovoli