ROLANJE KOT ZDRAV, ZABAVEN IN MULTIDISCIPLINAREN ŠPORT ZA VSE STAROSTNE SKUPINE

ROLANJE KOT ZDRAV, ZABAVEN IN MULTIDISCIPLINAREN ŠPORT ZA VSE STAROSTNE SKUPINE

Rolanje je eden od športov, ki smo se ga kot otroci naučili že med prvimi. Ko smo odrasli smo na ta tako zabaven in družaben šport kar malo pozabili kajne? Čeprav je rolanje pogosteje priljubljeno med mlajšimi, pa se odrasli premalo zavedamo kako zdravo je lahko rolanje. Zakaj torej rolati?


Rolanje še zdaleč ni namenjeno samo mlajšim! - primerno je prav za vse starostne skupine.

S pomočjo rolanja kot otroci razvijamo gibljivost telesa, kot odrasli pa razvijamo ravnotežje in koordinacijo telesa. Rolanje je torej izjemno zabaven, sproščujoč in zdrav šport, ki krepi mišice in pomaga pri razvijanju vzdržljivosti in funkcionalnih sposobnosti organizma. Odlično pripomore k ravnotežju, gibčnosti telesa ter kondiciji, saj pozitivno vpliva na naš kardiorespiratorni sistem - srčno mišico, ožilje in sistem dihal.


ROLANJE KREPI TELO IN DUHA, Z NJIM PA SI LAHKO CELO IZOBLIKUJEMO TELO

Med rolanjem deluje praktično celo telo, najbolj pa trebušne, zadnjične, stegenske in hrbtne mišice. Rolanje je torej idealno za oblikovanje trebuha, nog in zadnjice, pomaga pa nam tudi pri kurjenju maščob.

NE OBREMENJUJE SKLEPOV

Rolanje je zelo priporočljivo predvsem za tiste, ki se zaradi različnih težav s koleni ne morejo ukvarjati s tekom. Pri rolanju gre za zelo mehko gibanje brez obremenjevanja kolen in gležnjev.

mother daughter skating 79405 2236

ROLANJE JE KOT MULTIDISCIPLINAREN ŠPORT, ki združuje več tehnik rolanja, kamor sodi:

  • hitrostno rolanje,
  • umetnostno rolanje,
  • freestyle rolanje,
  • akrobatsko ali ulično rolanje ter
  • in-line hokej

Hitrostno rolanje je v Sloveniji še nerazvita in nerazpoznavna oblika rolanja, ki poteka kot tekmovanje v hitrosti tekmovalcev v šprintu, ter na razdalji. Bolj poznano in priljubljeno pri nas je freestyle rolanje – gre za rolanje prostega sloga, ki se od uličnega rolanja razlikuje po tem, da ne vsebuje raznih trikov. Ulično ali akrobatsko rolanje vključuje različne trike na primer trike na stopniščnih ograjah, betonskih policah, skakanje prek stopnic, spuščanje po bankinah, kjer praktično vsako stvar v običajni ulici spremenimo v oviro, klančino ali rampo. Inovativnost in kreativnost je običajno največji dejavnik uličnega rolanja, v tujinah pa so pogosto za to pripravljeni rolkarski parki.

Priljubljeno, predvsem med mladimi pa je tudi umetnostno rolanje, ki združuje in temelji na osnovah umetnostnega drsanja ter in-line hokej – hokej kjer zabava poteka na rolerjih namesto drsalkah.


Ne glede na vrsto rolanja pa je nekaj zelo pomembno – to je OBVEZNA VARNA ZAŠČITA. Ne glede na to ali se bomo zgolj ukvarjali s preprostim slogom rolanja, moramo vedno poskrbeti na zaščito glave in celotnega telesa. Velika ponudba čelad in ščitnikov te čaka tudi v naš ponudbi TUKAJ. Ne spreglej pa tudi velike ponudbe FREESTAYLE ROLERJEV za vso družino.


Za konec pa te vabim, da si na našem BLOGU prebereš tudi nekaj več koristnih napotkov pred nakupom rolerjev.
  

 

S klikom na »Dovoli«, se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi, ki vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo v spletni trgovini. Piškotke uporabljamo tudi za spremljanje analitike in za marketinške aktivnosti. (Nastavitve piškotkov)
Dovoli