Rolanje: Šport za vse generacije

Rolanje: Šport za vse generacije

Rolanje je šport, pri katerem uporabniki uporabljajo rolerje ali drsalke za premikanje po asfaltu, leseni ali kameni površini. Rolanje je zabaven in zdrav šport, ki ga lahko vsak trenira, ne glede na starost in spol.

Rolanje je zelo priljubljen šport po vsem svetu, saj omogoča prosto gibanje na svežem zraku in hkrati tudi zabavo. V zadnjih letih se je število ljudi, ki se ukvarjajo s tem športom, močno povečalo, saj je rolanje postalo ena od priljubljenih aktivnosti za rekreacijo.

Različne vrste rolanja

Rolanje lahko treniramo na različne načine:

  • Najbolj priljubljen je klasično rolanje, pri katerem se premikamo s pomočjo rolerjev ali drsalke po ravni površini.
  • Hitrostno rolanje je v Sloveniji še nerazvita oblika rolanja, ki poteka kot tekmovanje v hitrosti tekmovalcev v šprintu, ter na določeni razdalji. Rolerji ki se uporabljajo za tak stil vožnje imajo večja kolesa.
  • Freestyle rolanje je zelo popilarna oblika pri nas. Gre za rolanje prostega sloga, ki se od uličnega rolanja razlikuje po tem, da ne vsebuje raznih trikov.
  • Ulično ali akrobatsko rolanje vključuje različne trike, kjer praktično vsako stvar v običajni ulici spremenimo v oviro, klančino ali rampo. Inovativnost in kreativnost je običajno največji dejavnik uličnega rolanja, v tujinah pa so pogosto za to pripravljeni rolkarski parki. Za ta način rolanja se uporablja agressive tip rolarjev.
  • Umetnostno rolanje, ki je popularno predvsem med mladimi in združuje in temelji na osnovah umetnostnega drsanja.

Zakaj izbrati rolanje?

Rolanje je odličen šport tudi zaradi svoje dostopnosti. Rolerji in drsalke so poceni in jih lahko kupimo v večini trgovin, poleg tega pa ni potrebno posebnih igrišč ali športnih objektov. Rolanje lahko treniramo na ulicah, parkih ali celo na sprehajališčih za pse.

Vendar pa je pomembno, da upoštevamo varnostna pravila pri rolanju. To vključuje uporabo zaščitne opreme, kot čelade, ščitniki za roke in noge, ter rokavice. Prav tako je pomembno, da se držimo prometnih pravil in se ne "norimo" na lokacijah, kjer bi lahko ogrozili sebe ali druge.

Če se odločimo za rolanje kot način rekreacije, se lahko tudi hitro poveča naša kondicija in mišična moč. Rolanje spodbuja delo srca in ožilja ter izboljšuje ravnotežje in koordinacijo. Poleg tega je rolanje odličen način za sprostitev in stresni odpravljanje stresa.

Rolanje je tudi odličen način za druženje z družino in prijatelji. Lahko se odpravimo na družinski izlet ali pa organiziramo rolanje za skupino prijateljev. Obstaja tudi veliko klubov in društev, ki se ukvarjajo z rolanjem in ponujajo različne vadbe in treninge za vse stopnje znanja in sposobnosti.

Je tudi priljubljena oblika transporta v mestih, saj je hitrejše od hoje in manj onesnažujoče kot avtomobil. Več mest po vsem svetu ponuja tudi možnost najema rolerjev ali drsalke za kratek čas, kar omogoča enostaven in zabaven način za premikanje po mestu.

Sorodni članek: Kotalke ali rolerji? Kaj izbrati?

Kako izbrati pravo velikost rolarjev?

Pri izbiri rolarjev je pomembno, da izberete velikost, ki bo ustrezala vaši velikosti noge. Če vaša noga še raste ali niste prepričani o točni velikosti, je smiselno izbrati model z nastavljivo velikostjo. Tako boste tako lahko prilagajali velikost glede na rast noge in tako uporabljali čevlje dlje časa. 

Ko izbirate primeren par rolarjev, je dobro izbrati velikost, ki je pol številke do ene številke večja od vaše običajne velikosti, saj lahko noga med obremenitvijo nekoliko zateče ali pa v hladnejšem vremenu nosite debelejše nogavice. Otroški modeli imajo ponavadi plastično lupino in so bolj stabilni v gležnju kot poltrdi modeli, ki so na voljo v večjih velikostih. 

Pri nakupu bodite pozorni tudi na dolžino čevlja v centimetrih, ki je navedena v imenu izdelka ali v opisu. Občasno se zgodi, da ima določen model nekoliko manjši razpon v centimetrih, ki ni specifičen za navedeno številko velikosti.

Bolj podroben odgovor lahko najdete v našem članku "kako izbrati prave rolerje?"

Zaključek

Rolanje je zabaven in zdrav šport, ki ga lahko vsak trenira, ne glede na starost in spol. S pomočjo rolerjev ali drsalke se lahko prosto gibljemo na svežem zraku in hkrati tudi zabavamo. Prav tako je rolanje odličen način za izboljšanje kondicije, mišične moči in ravnotežja ter za sprostitev in odpravljanje stresa. Z upoštevanjem varnostnih pravil in prometnih predpisov lahko uživamo v tem športu in hkrati tudi ohranjamo svojo in druge ljudi varnost.

S klikom na »Dovoli«, se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi, ki vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo v spletni trgovini. Piškotke uporabljamo tudi za spremljanje analitike in za marketinške aktivnosti. (Nastavitve piškotkov)
Dovoli