Kam se odpraviti z otroki na sankanje?

Kam se odpraviti z otroki na sankanje?

Sankanje je zabavna zimska dejavnost tako za otroke kot tudi starše. :) Sankanje je adrenalinska zabava za otroke, hkrati pa je lahko zabavna vadba za odrasle. Uživajte z družino v igrivem teku po zasneženem hribu. Ta dokaj preprosta izkušnja na svežem zimskem zraku bo otrokom na obraz prinesla velik nasmeh, še posebej, če se jim odločite pridružiti. Sankate se lahko na posebnih delih smučišč in na urejenih sankališčih.

Ko govorimo o sankanju mislimo o zabavni vožnji na saneh, bobih in krožnikih, snežnih tubah ter lopatkah za sankanje. 

Otroci se lahko sankajo sami pod nadzorom pri starosti 6 let in več. Otroci, mlajši od 5 let, se lahko sankajo v primeru da je zraven prisotna tudi odrasla oseba. Vsi otroci pa morajo v idealnih razmerah nositi čelado. Priporočljivo je namreč, da vsi otroci, stari 12 let ali manj, med sankanjem nosijo čelado. Ta jih bo zaščitila v primeru naleta ali udarca. 

Primerna oblačila in obutev med sankanjem vključuje tudi topla nepremočljiva oblačila ter ustrezne snežne škornje. Otroci naj nosijo več slojev oblačil. Zunanja plast naj bo iz nepremočljivih materialov, medtem ko naj bodo notranje plasti iz tankega in zračnega materiala, ki bo odvajal vlago. Zaželene so tudi dolge smučarske nepremočljive hlače ter kapa in rokavice. Šali in druga ohlapna oblačila med sankanjem niso priporočljiva, saj se lahko ujamejo pod sani. Otroci naj nosijo debele nogavice in vodo-tesne škornje z dobrim profilom, da jim ne bo drselo, ko bodo hodili po hribu navzgor. 

Kakšno opremo izbrati za sankanje? 


Pomembno je, da otroci uporabljajo sani, ki imajo krmilne mehanizme, zavore in ročaje. Tovrstne sani so najvarnejše, saj otrokom omogočajo, da se upočasnijo ter izognejo oviram. Za sankanje vedno uporabljajte za to namenjene izdelke.
Za najmanjše otroke priporočamo, da jim na lesene sani namestite ograjico. Ograjica bo omogočila, da se lahko otroci naslonijo in oprejo nanjo. 


Plastične sani

Kam se z otroki odpraviti na sankanje?


Otroke odpeljite na varno mesto za sankanje. Varne lokacije za sankanja za sankanje je hrib, ki ni preveč strm, na dnu hriba pa je ravno območje, tako da se lahko otroci varno ustavijo. Pazite, da hrib za sankanje ni blizu prometnih ulic, ograj, ribnikov ali parkirišč. Sankanje mora biti gladko in brez ovir. Prepričajte se, da ni ničesar nevarnega, v kar bi otroci lahko trčili, kot so drevesa, skale ali drugi nevarni predmeti. Otroci se ne bi smeli sankati na izjemno prometnih hribih. Več ljudi na hribu, večja je možnost nesreče. Prav tako pa naj bo na sankaškem hribu vsaj nekaj centimetrov snega.  

  • Sankanje na Rogli – Priljubljeno družinsko smučišče, kjer se boste resnično zabavali, tudi klancev zagotovo ne bo premalo. 
  • Sankanje v BohinjuEna izmed najbolj priljubljenih lokacij za sankanje je Pokljuka, ki je zaradi odlične dostopnosti z avtomobilom in zaradi nadmorske višine odlična izbira tudi takrat, ko v dolini primanjkuje snega. Odpravite pa se lahko tudi na Vogel, kjer je urejena proga za sankanje v otroškem parku. Tam si lahko sani tudi izposodite.
Sankanje

  • Sankanje v okolici Kranjske Gore – v Kranjski Gori je naokoli veliko hribov za spust. Ob lepih in primernih vremenskih razmerah, se lahko sankate v Gozdu Martuljek – tam preizkusite tudi nočno sankanje v soju bakel. Sankanje je v idealnih razmerah mogoče tudi v Krnici pod prelazom Vršič, še eno odlično lokacijo za sankanje pa najdete v bližini smučišča v Mojstrani ali pa se podate v dolino Tamar. 
  • Sankanje na Krvavcu – Le nekaj kilometrov stran od Ljubljane se nahaja smučišče Krvavec, kjer omogočajo tudi nočno sankanje po urejeni in osvetljeni progi. Tam si lahko sani tudi izposodite, na vrh strmine pa vas bo zapeljala štirisedežnica. 
  • Sankanje na Veliki Planini – še ena izvrstna lokacija za nočno sankanje. Ob koncih tedna se lahko sankate na urejenem in osvetljenem sankališču, tudi tukaj pa vas do začetka proge popelje sedežnica. 
  • Sankanje na Škofjeloškem – na Škofjeloškem boste našli odlične hribe za sankanje z različnimi sanmi. Na Stari vrh se lahko odpravite na sankaško progo ali celo na bob stezo. Malo višje nad Starim vrhom pa se nahaja Soriška planina s smučarskim centrom. Za sankanje pa je priljubljeno tudi sankališče Mišouh, kjer lahko uživate v spuščanju s sanmi tako podnevi kot ponoči. 
  • Sankanje s sanmi ali pležuhi na Mariborskem Pohorju – nad Mariborom se lahko sneženih dogodivščin naužijete v smučarskem centru Mariborsko Pohorje. Tam se lahko preizkusite celo v vožnji s prav posebno vrsto sani – pležuhi. Zabavno kajne? 


S klikom na »Dovoli«, se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi, ki vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo v spletni trgovini. Piškotke uporabljamo tudi za spremljanje analitike in za marketinške aktivnosti. (Nastavitve piškotkov)
Dovoli