varnost na trampolinu

varnost na trampolinu

Trampolin je rekvizit za šport, ki otroku in tudi odraslim nudi obilo zabave, pa vendar je zelo pomembno, da poskrbimo tudi za varnost. Izredno pomembno je, da se zavedamo, da trampolin ni igrača in smo med uporabo otrok vedno prisotni. Predvsem pa moramo poskrbeti, da se iztrošene dele zamenja pravočasno, še preden so dokončno uničeni. 


Pravila obnašanja na trampolinu


Ker se mnogi ne zavedajo, kaj vse se lahko zgodi medtem, ko otrok in najstnikov ne opazujemo, saj otroška domišljija nima meja ali pa če je trampolin nekvaliteten ali iztrošen, vas vabimo da otrokom že v štartu postavite jasna pravila. Pri varnosti igra veliko vlogo tudi to, da je trampolin namenjen eni osebi, v praksi pa vemo, da se po navadi na njemu igra več otrok, kar lahko ob pomanjkanju nadzora odrasle osebe pripelje do zlomov, ko pade en otrok preko drugega. 


Otrokom že v začetku postavite jasna pravila:


Prepovejte uporabo brez nadzora odrasle osebe.
Preden pričnete z uporabo preverite ali je trampolin suh
Trampolin lahko uporablja le ena oseba
Prepovejte uporabo vseh rekvizitov, igrač, očal, ur nakita in drugih trdih predmetov
Skakanje po trampolinu naj bo brez obutve oziroma z nogavicami ki imajo proti zdrsne čepke
prepovejte zadrževanje pod trampolinom
vstopanje in izstopanje iz trampolina naj bo le preko lestve ali stopničk
Vhod na trampolin se mora dosledno zapirati
predstavite jim pravilne oblike skakanja
preprečite sočasno uporabo večih otrok hkrati

Menjava ponjave za trampolin

Dejansko bi ponjavo, če se nebi zgodilo nič hujšega lahko uporabljali leta in leta, kar pa še nikakor ne pomeni, da je to pametno. Proizvajalci trampolinov in delov za trampoline priporočajo menjavo ponjave na 2-3 leta, odvisno od vremenskih pogojev ter uporabe trampolina. Bolj ko je ponjava izpostavljena temperaturnim nihanjem, ali pa je dolgo na žgočem soncu hitreje bo začela propadati. Prav tako na življenjsko dobo ponjave vpliva sama uporaba trampolina. Trampolin bi morali uporabljati bosi ali pa v nogavicah, nikakor pa ne obuti. Na trampolin se ne nosi ostrih predmetov, igrač in podobnih rekvizitov. 

Potrebno je biti pozoren na spremembe na materialu in redno pregledovati stanje ponjave. Če se pojavijo spremembe kot so razpadanje materiala, trganje nitk, pokanje členov za pritrjevanje vzmeti je potrebno ponjavo nemudoma zamenjati.
Pripenjamo še nekaj slik kdaj je ponjavo sigurno potrebno menjati. Prva slika prikazuje kako zgleda tekstura materiala ki je že začel propadati, vendar mogoče na zunaj še nima vidnih sledov poškodb.

stara ponjava za trampolin    Trampolin Sprungtuch gerissen    


Menjava mreže za trampolin

Prav tako kot ponjava ima velik vpliv na varnost tudi mreža trampolina. Za mrežo ni tako striktnih priporočil kot za ponjavo, tako da je tu dobro, da vsake toliko pregledate stanje in če opazite propadanje/trganje mreže ali pa da šivi na mreži propadajo je čas za menjavo. Nekatere mreže na trampolinih so v originalu tako slabe kvalitete, da material zelo hitro preperi. Take mreže je včasih potrebno menjati že po prvi sezoni, vendar je načeloma tako, da bo na mreži hitreje popustil šiv okoli zadrge kot pa sama mreža. Po naših izkušnjah je življenjska doba mreže nekje 4-5 sezon. 


V tujini je zelo "modno" imeti trampolin brez zaščitne mreže, po možnosti celo brez obrobe kar vam nikakor ne priporočamo. Mreža vas lahko reši pred hudimi poškodbami ob padcih, ki se lahko končajo tudi tragično. Pri mrežah, iz naše ponudbe se lahko pri najbolj popularni dimenziji 305cm odločate med zunanjo in notranjo, dočim pri ostalih dimenzijah imate na voljo le zunanje mreže. Bistvene razlike pri varnosti ni, čeprav se nekateri starši boljše počutijo če imajo notranjo mrežo ker otroci ne morejo pasti med vzmeti. Če je vaš stari trampolin predhodno imel notranjo mrežo je možna montaža tudi zunanje mreže. Pri notranji mreži za montažo potrebujete še čepe za napenjanje  pri zunanjih pa peno za palice.

Menjava obrobe za trampolin

Obroba trampolina je del, ki se pri trampolinih obrabi najhitreje. Obrabljen material ne vpliva na samo varnost tako močno kot mreža in ponjava. Če se odločate za nakup obrobe preverite našo ponudbo. če pa še nimate namena menjati obrobe priporočamo, da staro kljub grdem izgledu pustite na trampolinu saj lahko reši pred grobimi udarci ob pristankih med vzmeti.  Obrobe obstajajo take z zaščito proti UV sončnim žarkom in take ki te zaščite nimajo. Obrobe brez UV zaščite čisto preperijo v eni sezoni, dočim obrobe z UV zaščito lahko zdržijo nekje 2-3 sezone odvisno od vremenskih vplivov, načina uporabe, shranjevanja... 


Če se bo veliko skakalo in hodilo po sami obrobi, bo le ta veliko hitreje propadla. Manjšim otrokom je dobro razložiti, da je obroba tam za varnost in ne za skakanje in tekanje po obrobi. 

Skrb za trampolin

Trampolin ni priporočljivo puščati pozimi zunaj. Če nimate prostora za shranjevanje celega trampolina priporočamo, da pospravite vsaj mrežo, obrobo in ponjavo. Če trampolina dlje časa ne boste uporabljali ga prekrijte z prekrivalom  za trampoline in kot smo že omenili na trampolin ne nosite ostrih predmetov in igrač ter ne uporabljajte ga obuti v čevlje. 

S klikom na »Dovoli«, se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi, ki vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo v spletni trgovini. Piškotke uporabljamo tudi za spremljanje analitike in za marketinške aktivnosti. (Nastavitve piškotkov)
Dovoli