V NOVO SEZONO Z NOVIM SUPOM – KAKŠEN SUP JE PRAVI ZAME?

V NOVO SEZONO Z NOVIM SUPOM – KAKŠEN SUP JE PRAVI ZAME?

Se tudi vi sprašujete kakšen sup kupiti? Že nekaj časa razmišljate o nakupu supa pa ne veste kaj kupiti saj je na trgu ponudba res velika, poleg tega pa se tukaj pojavlja tudi vprašanje kakšen sup bo najustreznejši in najboljši. Do sezone supanja je še kar nekaj časa, dovolj da se med tem pripravite, da boste naslednjo sezono že v elementu in polno pripravljeni. 

Supanje velja za zabaven in enostaven šport a vodni gladini. Kakšen sup kupiti pa je v veliki meri odvisen od naših izkušenj in stabilnosti ter tudi od zgradbe in specifikacij supa. Pri supu velja tudi da bolj kot ga napihnemo, bolj je ta trden, s trdnostjo pa omogočimo boljšo stabilnost na vodi. Večji pritisk kot lahko sup prenese, boljša je njegova zgradba in takšen sup je tudi bolj stabilen. 

Ker se cene supov lahko zelo razlikujejo, bomo v nadaljevanju predstavili kakšni tipi supov so primerni za izkušnje posameznikov in interese.

SUP ZA ZAČETNIKA

Začetniki potrebujejo sup, ki ima dobro stabilno desko na kateri se bodo počutili dobro. Stabilnost pri supu pogojujemo z njegovo širino in maksimalnim pritiskom (bari). In sicer ko kupujemo sup za začetnika, izberimo takšnega, ki je širok med 30” ter 32” (inch) oziroma nekje med 75 in 81 cm. Izberete lahko tudi širši sup, ta bo bolj stabilen vendar pa bo zavijanje bolj poudarjeno, prav tako pa je takšen sup bolj počasen. Supe se napihuje med 15 psi (1 bar) ter 25 psi (1,8 bara). Torej več pritiska kot sup prenese, bolj stabilen bo sup.

Sup PERUVIAN


Aqua Cruiser set

SUP ZA DRUŽINE

Družinski sup mora imeti večjo nosilnost, saj na njem nismo sami. Poleg tega pa mora biti tudi dovolj velik. Pri izbiri optimalne sup deske moramo sešteti težo uporabnikov, ki bodo supali na deski. Nosilnost supa mora biti večja kot je skupna teža uporabnikov na njem. Idealno bi bilo, da je deska za 1x večja kot teža suparjev. 

Sup Monzune

SUP ZA DALJŠE RAZDALJE

Bolj izkušeni suparji, ki supajo na daljše razdalje, potrebujejo več hitrosti kot stabilnosti. Sicer so pravi touring supi praviloma daljši od 335 cm in so široki med 71 in 81 cm, se večinoma za nekoliko daljše vožnje poslužujemo danes supov do dolžine 320 cm in več, ki so široki 75 cm +. Pri touring supi velja pravilo, da daljši in ožji kot je sup, hitrejši je. Žal pa s tem zgubi na okretnosti in stabilnosti. 

Sup Leeuwin

SUP ZA OTROKE

Sup, ki ga bodo uporabljali otroci naj bo manjših dimenzij, saj ne želimo, da bi se med vožnjo otroci preveč naprezali s premikanje prevelike sup deske. Enako pomembno je tudi, da sup nima prevelikega volumna. 

Aqua Cruiser set 2

Kakšna je torej dobra sup deska? 

Kot smo spoznali supe lahko sodimo v skupine glede na njihove lastnosti in uporabo. Oblika in velikost deske določa hitrost, stabilnost in nosilnost supa . Če pa za konec povzamemo, kakšna sup deska je dobra, pa moramo biti pozorni na dve lastnosti, in sicer na trdnost supa ter njegovo vzdržljivost. 

Trden sup ima dve ali več plasti. Dobra trdnost supa pride v poštev še posebej v primerih, ko želimo sup, ki ga bomo uporabljali za vožnjo na dolge razdalje oziroma si želimo boljše kvalitete, kar pa vpliva tudi na vzdržljivost supa. Dobre sup deske, so narejene iz materialov, ki trajajo. Pred nakupom se moramo vprašati, kako pogosto bomo sup uporabljali. Več kot bomo supali, bolj bo sup izpostavljen soncu, soli ter drugim vplivom, verjetnost poškodb in degeneracije materiala pa bo večja. Če boste sup bolj pogosto uporabljali je zato smiselno, da izberete sup z dvoplastno tehnologijo ali MSL tehnologijo. 

Tokrat smo vam predstavili le nekaj supov in lastnosti, po katerih se lahko orientirate pri nakupu pravega supa. Vso ponudbo supov, pa si lahko ogledate tukaj.  
S klikom na »Dovoli«, se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi, ki vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo v spletni trgovini. Piškotke uporabljamo tudi za spremljanje analitike in za marketinške aktivnosti. (Nastavitve piškotkov)
Dovoli