Vadba na trampolinu - da ali ne? Razkrivamo prednosti in slabosti!

Vadba na trampolinu - da ali ne? Razkrivamo prednosti in slabosti!

Ste se tudi vi znašli v situaciji, ko ne veste ali bi kupili svojemu otroku trampolin? V nadaljevanju vam bomo predstavili pozitivne lastnosti vadbe na trampolinu in pa tudi njegove pomanjkljivosti.
 
Trampolin je športna in zabavna naprava, ki je namenjena skakanju in zabavi. Vadba na trampolinu lahko pripomore h krepitvi sklepov, kit okoli sklepov, izboljšanju mišične moči, izboljšanju koncentracije, motorike in ravnotežja, hkrati pa vadba na trampolinu pripomore k pridobivanju koordinacije ter vsesplošni sprostitvi telesa. Trampolin je odlično vadbeno orodje, primerno za zunanjo in notranjo uporabo. S skakanjem po trampolinu povečujemo lastno fizično zmogljivost telesa. Uporaba trampolina pa ima lahko tudi negativne posledice za telo saj lahko povzroči fizične poškodbe. Dobro je vedeti, da je varnost na trampolinu velikokrat povezana s primernim vzdrževanjem trampolina in pravilni uporabi le-tega. 

Trampoline fun

PREDNOSTI UPORABE TRAMPOLINA

  • Trampolin lahko predstavlja ODLIČNO vadbo. Študije so pokazale, da skakanje na trampolinu nima samo enake pozitivne lastnosti na telo kot če bi se odpravili na dolgi tek, temveč ima lahko celo boljše učinke na izboljšanje srčno-žilnega sistema. 19-minutna vadba na trampolinu se je izkazala za eno izmed odličnih metod za porabo odvečnih kalorij, ta naj bi imela enake fizične učinke na telo, kot če bi pretekli slabih 10 km/h, kolesarili ali igrali katerega od timskih športov (nogomet, košarka, odbojka, itd.,). 
  • Uporaba trampoline ima pozitiven vpliv tudi na psihično počutje. Skakanje po trampolinu manj obremenjuje sklepe kot tek. Uporaba trampolina pa lahko predstavlja tudi odlično sproščanje. Vsi vemo, da vadba, ne glede na to kakšna, pozitivno vpliva na sprostitev in zmanjšuje stres. Na trampolinu lahko tudi berete, gledate zvede in utrinke, taborite,...z malo ideje boste ugotovili, da lahko na trampolinu počnete vrsto zabavnih stvari.

Kampiranje na trampolinu

  • Vadba na trampolinu ima pozitiven vpliv na celotno telo. Vadba na trampolinu povečuje kostno maso in okrepi skeletni sistem, redna uporaba pa izboljšuje držo telesa ter pozitivno vpliva na limfni sistem. Uporaba trampolina pomaga pri boju proti depresiji, tesnobi in stresu, povečuje endorfine, ki jih sproščajo naši možgani. Pomaga pa tudi pri bolj rednem vzorcu spanja, saj sebe in otroke spodbudite, da greste ven in vadite na svežem zraku. 


SLABOSTI UPORABE TRAMPOLINE

  • Vadba na trampolinu je lahko nevarna. Skakanje na trampolinu ima lahko tudi negativne posledice kot so izvin gležnja ali zlom kosti zato, moramo biti pri vadbi na trampolinu tudi pazljivi še posebej če ste na trampolinu prvič. Vzmeti, ki obkrožajo ponjavo trampolina, ustvarjajo tudi več majhnih odprtin, ki lahko povzročijo poškodbo, zato je izjemno pomembno, da zunanje ogrodje trampoline ter njegove vzmeti vedno zaščitite z obrobo. Na ta način boste bistveno zmanjšali možnost poškodbe v primeru, da pristanete preblizu roba trampolina. 
  • Stres pri nakupov rezervnih delov ter stroški vzdrževanja. Če želimo poskrbeti za dobro varnost, moramo trampolin redno vzdrževati. Pred nakupom novega trampolina se velikokrat ne pozanimamo ali prodajalec zagotavlja rezervne dele za kupljeni trampolin. Težava se pogosto pojavi, ko kupujemo rezervne vzmeti, ponjavo ali celo mrežo. Na trgu obstaja vrsta različnih proizvajalec trampolinov in ker izdelava iste mere trampolina ni standardna (razlike v dolžini in številu vzmeti, velikosti samega dela ponjave in številu nog oziroma palic na trampolinu), nam lahko to kasneje povzroči veliko skrbi. 
  • Obvezna je redna menjava ponjave, vzmeti ter varnostne mreže. Če na trampolinu opazite, da so ponjava po kateri se skače, vzmeti ter varnostna mreža poškodovani te čimprej zamenjate. Če poškodovanega dela ne boste zamenjali in boste trampolin še naprej uporabljali lahko to privede do resnih poškodb. Ponjavo naj bi po navodilih proizvajalca zamenjali na vsaki dve leti. 

Za konec pa vam predstavljamo še splošni nasveti za vzdrževanje trampolina: Vzdrževanje trampolina se prične že prvi dan, ko namestite trampolin. Pred vsako uporabo ga je priporočljivo preverjati ali vse komponente delujejo pravilno. Za začetek je priporočljivo najti pravo mesto, kamor boste postavili trampolin. Ko nameščate trampolin, se prepričajte, da ste vso opremo med seboj pravilno povezali. Če obstaja možnost močnih vetrov ne pozabite na sidra. Precej pomembna je tudi površina, saj mora biti trampolin postavljen na izravnano območje. S tem boste podaljšali njegovo življenjsko dobo. Nadvse pomembno za dolgotrajno uporabo je tudi njegovo vzdrževanje, ki mora biti redno. Za čiščenje odsvetujemo uporabo detergenta, saj lahko povzroči erozijo okvirja. 

Pred uporabo zmeraj preglejte trampolin, da je v brezhibnem stanju, saj se nesreče pogosto zgodijo ravno zaradi napak, ki smo jih na njem spregledali.

Nega in vzdrževanje trampolina ni zahtevno delo, ki vam vsakodnevno nebo vzelo veliko časa. Če želite popolnoma izkoristiti življenjsko dobo trampolina je redno vzdrževanje nadvse pomembni. Če boste lepo vzdrževali trampolin, boste v zameno dobili dolgotrajno zabavo, sproščene ure skakanja na svežem zraku in hkrati tudi okrepitev vašega telesa. 

vzdrževanje trampolina

OSKRBA TRAMPOLINA POZIMI

V času zime, ko ste prepričani, da trampolina ne boste uporabljali, ga razstavite in shranite na varno. Predvsem pomembno je, da odstranite mrežo, ponjavo, vzmeti ter obrobo, medtem ko lahko preostale jeklene dele pustite na dvorišču in jih prekrijete z zaščitnim pokrivalom. Zaradi nizkih temperatur, vlage in snega se deli trampolina bistveno hitreje obrabijo. V primeru, da se je na trampolinu nabral sneg, ga je potrebno očistiti s primerno krtačo ali metlo z mehkimi ščetinami, da preprečimo rjavenje ogrodja.

OSKRBA TRAMPOLINA POMLADI

V času otoplitve je ponovno primeren čas za uporabo trampolina. Zaradi predhodne zime je potrebno preveriti ali so vsi deli celi in ni poškodb na delih trampolina. Palice in okvirji morajo biti brez rje in vzmeti tesno navite. Prepričati se je potrebno tudi, da ponjava, mreža in obroba ne vsebujejo razpok ali lukenj. V primeru, da opazite poškodbe na trampolinu in njegovih delih je potrebno poškodovani del zamenjati. 

OSKRBA TRAMPOLINA POLETI

V poletnem času se temperature lahko povzpnejo zelo visoko in tako je trampolin izpostavljen UV žarkom, ki lahko poškodujejo ponjavo, mrežo ter obrobo. Ponjavo se prav tako lahko zaradi visokih temperatur posuši in otrdi, zato je trampolin pred uporabo priporočljivo poškropiti z vodo. Da bi se poleti izognili morebitnim nevšečnostim je priporočljivo postaviti trampolin pod drevo, saj bo tako dostop žarkov otežen. Ne namestite ga naravnost pod veje drevesa, saj se med skakanjem lahko poškodujete. Dobra ideja v poletnih mesecih je prav tako tudi zaščitna prevleka za senčilo, ki jo namestite na trampolin po uporabi. 

OSKRBA TRAMPOLINA JESENI

Jeseni nastopijo spremenljive vremenske razmere, tako lahko dež in pihanje vetra poškoduje trampolin. Za zaščito pred dežjem lahko ponovno uporabite zaščitno pokrivalo za trampolin, ki bo preprečil vodi dostop do trampolina. Uporaba po dežju ni priporočljiva, saj lahko ob mokri ponjavi pride do zdrsa in resnejših poškodb. Kadar pa začne močno pihati, je dobro uporabiti sidra za trampolin ter odstraniti ponjavo, da bo trampolin ostal stabilen. 
S klikom na »Dovoli«, se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi, ki vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo v spletni trgovini. Piškotke uporabljamo tudi za spremljanje analitike in za marketinške aktivnosti. (Nastavitve piškotkov)
Dovoli