kakšen je dober skiro za trike?

kakšen je dober skiro za trike?

Kaj je stunt skiro in zakaj se ga uporablja?


Stunt skiroji so namenjeni skakanju in izvajanju trikov. Nimajo prilagodljivega krmila in se jih ne da zložiti. Izdelani so iz močnih in lahkih materialov npr. jeklena zlitina in titan, ki so odporni na udarce in prenesejo veliko pritiska. So nekoliko drugačne oblika kot navadni skiroji, kar omogoča lažje upravljanje in izvajanje trikov. Uporaba navadnega skiroja za skakanje in izvajanje trikov je lahko nevarna, prav tako pa bo povzročila poškodbe na skiroju.

Kaj je potrebno vedeti pred nakupom skiroja?

Višina

Za lažje izvajanje trikov je pomembno, da izberemo pravilno višino skiroja. Krmilo mora segati med pasom in boki. Za tiste, ki so že bolj izkušeni in se udeležujejo voženj po skate park-u, pa je bolj primerna nižja višina krmila. Da bi določili priporočeno višino krmila, morate najprej premeriti vašo višino, od tal pa do boka, nato pa še višino krmila, merjeno od tal. Višina med krmilom in boki je za vas priporočena višina.


Ležaji

Eden izmed pomembnih dejavnikov izbire skirojev pa so tudi ležaji. Le te so označeni z ABEC ter številkami 1, 3, 5, 7 in 9. Višja kot je številka abec-a oziroma ležaja, višja je natančnost izdelave in lažje ter hitrejše je vrtenje kolesa. Večja kolesa kot ima skiro, večjo hitrost lahko skiro doseže, vendar pa pri skirojih za trike ta poslabšajo stabilnost. Skiroji z veliki kolesi za skakanje, so primerni predvsem za izvajanja nekaj osnovnih trikov.


Platišča

Platišča na katera so pritrjena kolesa in ležaji so običajno izdelani iz polipropilena (PP) ali aluminija. Kolesa iz polipropilena so lažja, prožna in udobna ampak manj odporna na mehanske poškodbe. Platišča iz aluminija pa so lahka in neprožna, zato uporabniku omogočajo hitrost in stabilnost. Odporna so na deformacije in mehanske poškodbe in so namenjena uporabnikom, ki jim je pomembna hitrost.

Tip ležaja v krmilu

Na videz nepomemna stvar ima zelo velik vpliv na vzdrževanje skiroja. 

Skiroji ki imajo na vilicah navojno glavo in matice so nekoliko bolj komplicirani za vzdrževanje in če niste vešči zna redno vzdrževanje biti zelo problematično. Za popravilo takega skiroja potrebujete 2 velika ključa ter znanje zategovanja kontra matic. Če bo vaš otrok veliko skakal s skirojem se bo krmilo zelo pogosto razrahljalo, neglede na to koliko boste za skiro odšteli. Če pa bo otrok imel skiro le za vožnjo to nebo predstavljalo takega problema. 

navojna vilica


Boljši skiroji imajo HIC sistem, ki je veliko lažji za vzdrževanje saj boste potrebovali le inbus ključ. Vse kar morate pri takem skiroju narediti je da odstranite krmilo in zategnete vijak na vrhu vilic ter nazaj namestite krmilo. 

 

hic sistem

Katero znamko skiroja izbrati?


Pri izbiri ustrezne znamke kot tudi modela skiroja, moramo upoštevati zahtevnost uporabe, stil vožnje ter vožnjo po skate parku.

Skiroji, ki jih priporočamo za začetnike 
Skiroji blagovne znamke SPARTAN, CROXER, NJIDAM, RAVEN in BLACK DRAGON

Skiroji za nadaljevalce:
Skiroji višjega cenovnega ranga znamke Raven ali vsi skiroji Slamm

Skiroji, ki jih priporočamo za vse izkušene uporabnike ter tiste, ki se vozijo po skate parku: 
Skiroji blagovne znamke SLAMM


 

    

 
S klikom na »Dovoli«, se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi, ki vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo v spletni trgovini. Piškotke uporabljamo tudi za spremljanje analitike in za marketinške aktivnosti. (Nastavitve piškotkov)
Dovoli