VSE O PRAVILIH IN NAČINU IGRANJA ODBOJKE IN ODBOJKE NA MIVKI

VSE O PRAVILIH IN NAČINU IGRANJA ODBOJKE IN ODBOJKE NA MIVKI

Odbojka je danes ena najbolj razširjenih športnih iger, tako v svetu kot tudi pri nas. Med Slovenci je posebej razširjena kot prostočasna aktivnost, najraje pa jo igrajo mladi. Ker je odbojka zelo razgibana, dinamična in zabavna igra, lahko vaše domače dvorišče ali zelenico, zase ali za otroke, spremenite v pravo odbojkarsko igrišče. Za igro boste potrebovali zgolj dve pomembni opremi – mrežo in žogo ter seveda ekipo. V kolikor pa odbojke še niste igrali, vam bo ta zapis pomagal do prave igre.

S pomočjo tega bloga vam bomo podali nekaj osnovnih informacij za potek igre. Čeprav je spodnji del opisa nekoliko profesionalen, lahko igro odbojke vedno prilagodite tudi svojim znanjem in željam.

PRAVILA IGRE POSAMEZNIH VRST ODBOJKE

Danes pogosto pod imenom odbojka razumemo dvoransko odbojko, skozi čas pa so se razvile še druge vrste odbojke, kot so: mala odbojka, odbojka na mivki ter sedeča odbojka. Prvotno za vsako posamezno vrsto odbojke veljajo nekoliko drugačna pravila igre, v osnovi pa je vsem skupno, da boste za pričetek igre potrebovali dve moštveni ekipi, (pri mini odbojki so v ekipi trije igralci, pri mali štirje in pri veliki šest igralcev), ki ju loči mreža. Seveda lahko pri rekreativni obliki igranja, pravila odbojke prilagodite izkušnjam ostalih igralcev in vašim sposobnostim. Če boste odbojko igrali z otroci pa seveda prilagodite tudi višino mreže tako, da jo bodo lahko igrali tudi oni.

Dvoranska oblika odboje poteka v velikih dvoranah, praviloma pa se ta deli na veliko in malo odbojko, poznamo pa seveda tudi odbojko na mivki.

dvoranska odbojka

VELIKA DVORANSKA ODBOJKA IN OBOJKA NA MIVKI

Pravila igre se med veliko dvoransko odbojko in odbojko na mivki ne razlikujejo. Razlika se kaže le v tem, da lahko pri odbojki na mivki igrata tudi samo 2 igralca.

Cilj ekipe je, da z največ tremi dotiki žogo pošlje v nasprotnikovo polje, tako da je nasprotnik ne uspe vrniti, ali preprečiti, da bi padla na tla na njihovi strani igrišča. Vsaka ekipa ima za to na voljo tri dotike žoge. Ekipa dobi točko, če se žoga tal dotakne v nasprotnikovem polju, če po nasprotnikovem dotiku žoga pade zunaj igrišča in če nasprotna ekipa žoge ne zmore pravilno odbiti oziroma, če igralec naredi napako (istočasno dvojni dotik žoge, nošena žoga, prestop, dotik mreže, četrti dotik žoge).

Začetni servis (pošiljanje žoge v igro na nasprotnikovo polje) izvaja ekipa, ki je dobila zadnjo točko. Začetni udarec (servis) opravi igralec iz zadnje vrste, postavljen v prostor za serviranje, izven igrišča, ki udari žogo z eno dlanjo oziroma delom ene roke. V trenutku serviranja, se izvajalec servisa ne sme dotakniti notranjega igrišča, črte, ki igrišče loči, ter tal izven prostora za serviranje. Po odboju z žogo sme igralec nato stopiti v prostor igrišča. V trenutku, ko igralec, ki izvaja začetni udarec (servis), udari po žogi, morata biti ekipi vsaka znotraj svojega polja (z izjemo izvajalca servisa). Te so razporejeni v dveh vrstah s po tremi igralci. Ko je žoga s servisom poslana v igro, se smejo igralci premikati naokrog in zavzeti katerokoli pozicijo na svojem polju ekipe. Ko dobi ekipa, ki je sprejemala servis, pravico do servisa, morajo njeni igralci zakrožiti za eno pozicijo v smeri urinega kazalca.

Igralci neke ekipe naredijo napako, če niso na svoji pravi poziciji v trenutku, ko igralec, ki izvaja servis, udari po žogi. Če igralec, ki izvaja servis, naredi napako v trenutku, ko udari po žogi, njegova napaka prevlada nad morebitno pozicijsko napako in se kaznuje z odvzemom servisa.

Ko prva ekipa zbere 25 točk ob najmanj dveh točkah prednosti, dobi niz. Zmaga ekipa, ki prva dobi tri nize, pri čemer se morebitni odločilni, peti, niz igra do 15. dobljene točke, spet na dve točki razlike.

PRIPRAVA IGRIŠČA ZA ODBOJKO

Odbojkarsko igrišče mora biti pravokotne oblike, ločeno na dva dela z odbojkarsko mrežo. Velikost velikega igrišča pa mora meriti v dolžino 18 m in v širino 9 m. Pri mali ali celo mini odbojki pa je igrišče seveda precej manjše. Le ta ima pri mali odbojki velikost 14 x 7 m, pri mini pa 12 x 4,5 m. Posamezno polje pri odbojki na mivki je veliko 8 x 8 m, kar pomeni da je celotno igrišče veliko 16 x 8 m.

DCD

MALA ODBOJKA

Mala odbojka je prilagojena odbojkarska igra, s katero se ukvarjajo otroci do 13. leta starosti. Pri mali odbojki, se otrokom, ki se srečavajo z igro, igranje olajša na pet načinov:
  • z manjšimi in lažjimi žogami,
  • nižjo mrežo,
  • manjšim igriščem,
  • manjšim številom igralcev ter
  • prilagojenimi pravili.
S prilagojeno odbojkarsko igro se otrokom olajša igranje, predvsem z vidika moči. Manjše in lažje žoge, pa jim zaradi manjših dlani in manjše moči olajšajo potek igre ter jim omogočajo lažje podajanje, lovljenje ter lažji met in odboj. Mreža je praviloma postavljena nižje, zaradi nižje višine otrok ter slabših mišic v ramenih in rokah, kar omogoča lažji zamah za prehajanje žoge preko mreže. Tudi s prilagojenimi pravili igre, kot je udarec žoge za pričetek igre, - s spodnjim servisom, je z vidika moči, za otroke lažji način izvedbe kot zgornji servis. Hkrati pa je zaradi manjšega števila igralcev in manjšega igrišča potek igre za njih lažji.

Pri mali odbojki moštveno ekipo sestavlja minimalno 8 in največ 12 igralcev. Igra se na dva dobljena niza do 25 točk na dve točki razlike med ekipama. V kolikor je drugi niz neodločen se igra še tretjega po enake principu. Ekipo v polju igrišča sestavljajo 4 igralci, ki stojijo v: coni 1, coni 2, coni 3 in coni 4, kot je prikazano na sliki spodaj.

Pričetek igre – servis, otroci praviloma izvajajo s spodnjim odbojem tako, da ta prileti preko mreže na nasprotnikovo stran. Ko nasprotna ekipa servis sprejme, ta pomeni prvi dotik. Ko ekipa izvede dva dotika, lahko žogo pošlje na nasprotnikovo stran, v nasprotnem primeru se šteje za napako.

mala odbojka igrišče

OSNOVNI ELEMENTI IGRE

zgornji servis
SPODNI ODBOJ
SPODNI ODBOJ


S klikom na »Dovoli«, se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi, ki vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo v spletni trgovini. Piškotke uporabljamo tudi za spremljanje analitike in za marketinške aktivnosti. (Nastavitve piškotkov)
Dovoli