Vzdrževanje skiroja z integriranimi ležaji

Vzdrževanje skiroja z integriranimi ležaji

Vzdrževanje krmilnega ležaja

Ključni sestavni del skiroja za trike so krmilni ležaji. Skiroji za trike višjega ranga imajo zaprte ali delno zaprte tipe krmilnih ležajev, ki so enostavni za vzdrževanje. Redno vzdrževane in pravilno nastavljeni ležaji pomagajo, da se vilice prosto vrtijo znotraj cevne glave. Z tem odpravite »zrak« v krmilu, ki je zelo pogosta težava, ki nastane ob redni uporabi skiroja. Če krmilo niha, je preveč ohlapno ali je pretesno in se ne vrti, vam priporočamo, da prilagodite sistem tako, da ustreza vašim željam.
Screenshot 1   
1. S 5-milimetrskim imbus ključem popustite pritrdilne vijake in odstranite krmilo tako, da ga povlečete z vilic.

2. Vstavite 5 mm imbus ključ v vijak, na vrhu vilic. Držite podložko in zategnite imbus ključ ali po potrebi popustite toliko, da se bodo vilice še vrtele gladko brez trenja , zategnete v smeri urinega kazalca in popustite v nasprotni smeri urnega kazalca.


Vilice se morajo enostavno vrteti z roko, brez pritrjenega krmila. Če čutite upor ali čutite, kot da bi v ležaju škrtalo, popustite vijak. Če menite, da se vilice zazibajo znotraj cevi ležaj nekoliko zategnite. V kolikor niste prepričani na skiro namestite krmilo in ga pritegnite z vijaki. Če v krmilu sedaj ni zraka, in se gladko vrti ste svoje delo opravili uspešno. Vzemite si nekaj časa, in z malo potrpežljivosti da poiščete kaj je za vas primerno. Z časom bo to opravijo postalo enostavno.


Nameščanje krmila

Screenshot 2

1. krmilo namestite na vilice. Če je pretesno zategnjena objemka jo s 5 mm imbus ključem popustite .

2. potisnite krmilo navzdol, čisto do pokrova na krmilnem ležaju. Pomembno je, da je zadnji del objemke v liniji z režo na zadnji strani krmila, kar omogoča, da se enakomerno stisne. Preverite če je vilica obrnjena v pravo smer.

Screenshot 3
3. Prepričajte se, da je sprednje kolo poravnano glede na pohodno površino. Kolo držite mirno, obrnite krmilo tako, da je pod pravim kotom glede na pohodno površino. Da ostane vse naravnost, rahlo zategnite spodnji del objemke.

4. Ko se prepričate da so vsi deli poravnani privijte preostale vijake, Zategnite vsak vijak delno, da ohranite enakomeren pritisk. Ponovite ta postopek in vijake še bolj zategnite, ponavljajte dokler vijaki niso popolnoma priviti.
Končni pregledi in splošni nasveti za vzdrževanje

Screenshot 4
Preden začnete vožnjo, imamo nekaj nasvetov, za vzdržeavnje in varno vožnjo! Prepričajte, da so vse matice in vijaki zategnjeni, da zavora deluje pravilno in da so kolesa pritrjena. Svoj skiro morate redno vzdrževati, saj lahko sčasoma vijaki popustijo, kolesa in ležaji, pa se lahko obrabijo ali poškodujejo. Da bodo vaša kolesa trajala čim dlje, priporočamo menjanje sprednjih in zadnjih koles ter nežno zaviranje, da se izognete ravnim točkam.


Ležaji, ki se uporabljajo v skirojih in so opremljeni z zatesnjenim pokrovom ne potrebujejo mazanja, vendar jim bo koristilo, če jih vsake toliko obrišite, da odstranite morebitni pesek ali umazanijo, ki se je prilepila nanje.

Screenshot 6
Za zaviranje poskusite uporabiti peto stopala, ne prste. Skiro hranite na suhem mestu in ga po uporabi obrišite z mehko vlažno krpo, da ostane čist in se prepreči rjavenje. Priporočamo uporabo vode, saj lahko topila in belila poškodujejo vaš skiro. Nazadnje, če morate zamenjati poškodovane ali dotrajane komponente, se prepričajte, da uporabljate prave nadomestne komponente.
S klikom na »Dovoli«, se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi, ki vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo v spletni trgovini. Piškotke uporabljamo tudi za spremljanje analitike in za marketinške aktivnosti. (Nastavitve piškotkov)
Dovoli