Zunaj je lepo vreme, gremo na pohod?

Zunaj je lepo vreme, gremo na pohod?

Sonček in vedno bolj toplo vreme nas veselo vabita ven na svež zrak. Velikokrat se odločimo, da jo za rekreacijo mahnemo na bližnji hrib ali pohod. Vsi se zavedamo, da za pohodništvo potrebujemo primerno obutev, lahka zračna oblačila in stekleničko vode. Sigurno pa ne vedo vsi, da je lahko pohod bolj prijeten, če na pot vzamemo še pohodne palice. Če se z njimi srečujete prvič, vam bomo pomagali kako izbrati najbolj primerne pohodne oziroma treking palice. Prvo pa se bomo dotaknili dejstva zakaj sploh uporabljati palice za pohodništvo
 • Palice pripomorejo k stabilni hoji in vas podpirajo na vsakem terenu. Nastavljiva dolžina pripomore, da jih lahko uporabljate na vsakem terenu, močni materiali pa nudijo dobro oporo
 • Blažijo pritiske na sklepe ob spustih in zmanjšajo možnost zvinov, poškodb kolen in stopal. Na zelo zahtevnem terenu pa je še vedno bolje, da se zanašamo na svoje roke, kot pa na palice. Takrat je bolje, da jih zložimo in pospravimo v nahrbtnik
 • Povečajo povprečno hitrost in pomagajo pri zdrsih, saj se lahko na palice ulovimo
 • Palice vam razgibajo še zgornji del telesa, pomagajo pri vzdržljivosti ter ojačajo poleg nog tudi roke in posledično porabite še kakšno kalorijo več, kot bi jo sicer
 • Odlično se obnesejo za hojo po snegu in blatu, pripomorejo k večji stabilnosti in bolj kontroliranemu gibanju
 • Pomagajo vam pri ovirah na poti : trnje, pajčevine, preverjanje terena kot npr. za blato, živ pesek ali kače
 • Če izbiramo palice za nordijsko hojo, varnost ni tako pomembna, kot je doseganje enakomerne hoje
 • Za nordijsko hojo lahko uporabite vaše palice za pohodništvo, katerim zamenjate samo gumjasti nastavek ali pa si izberete namenske palice, saj so le te narejene ponavadi z lahkih materialov in ne predstavljajo dodatne teže ampak le pripomorejo k bolj stabilni in enakomerni hoji. 

Kako izbrati primerne palice?

pohodne palice (1)                        s l1600                              014124 000000 01
trodelne pohodne palice dvodelne pohodne palice palice za nordijsko hojo, 
z poševnim gumjastim čepkom

 • Prvo pravilo je, da morajo biti palice primerne dolžine, da dosežemo njihovo učinkovitost. To najlažje preverimo, če palice zabodemo 15 cm pred čevlji v tla, morajo biti komolci ukrivljeni pod pravim kotom tik ob telesu. 
 • Palice izberemo tako, da imamo še možnost prilagajanja +/- 5 do 10 cm, saj jih bomo ob uporabi prilagajali glede na naklon poti. 
 • Palice so praviloma sestavljene iz večih delov tako, da se lahko ob neuporabi zložijo in pospravijo v nahrbtnik. Nekateri modeli imajo vgrajene blažilce oziroma anti-shock sisteme, ki absorbirajo silo med hojo. Pri večini modelov se to funkcijo lahko izklopi, če je ne potrebujete.
 • Blažilci nam pridejo prav pri spustih, prav tako pa jih priporočamo, če imate oslabljene ali poškodovane gležnje, kolena ali boke.


S klikom na »Dovoli«, se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi, ki vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo v spletni trgovini. Piškotke uporabljamo tudi za spremljanje analitike in za marketinške aktivnosti. (Nastavitve piškotkov)
Dovoli