Viseča mreža poskrbi za sproščeno preživljanje prostega časa, ne glede na to ali jo boste uporabljali na kampiranju, domači terasi ali vrtu.

Veste, da so se sprva viseče mreže uporabljaje predvsem za spanje? V Srednji in Južni Ameriki, od koder izvirajo si niti danes ne predstavljajo življenja brez njih. Viseča mreža je prvič obnorela Evropejce skupaj z ostalimi dobrinami, ki jih je k nam prinesel Kolumb z odkritjem Amerike. Na začetku so jih za udobnejše spanje uporabljali predvsem mornarji, saj je bilo spanje na viseči mreži zaradi zibanja prijetnejše, prav tako pa so se izognili umazanim in mokrim ladijskim tlem.


Prve viseče mreže so bil narejene iz naravnih materialov; lesa, listov in povezane z vrvjo. Danes lahko v ponudbi ležalnih mrež izbirate med naravnimi materiali, kot sta bombaž ali lan oziroma platno, na voljo pa so tudi umetni materiali, kot je na primer poliester, ki bo poskrbel za večjo trpežnost, enostavno vzdrževanje in daljšo življenjsko dobo vaše viseče mreže.


Pri nas so se viseče mreže dolgo časa uporabljale zgolj za poletno poležavanje v senci na domačem vrtu ali na kampiranju. V zadnjem času pa v ospredje stopajo tudi viseče mreže za spanje na prostem z zaščito pred komarji. Poliestrska viseča mreža s komarnikom lahko z nekaj dodatki hitro postane udobno prenočišče.

Lahko viseča mreža zamenja šotor?

Predstavljajte si, temni se, hladno je in vetrovno, vonjate približujoči se dež. V hitrici postavljate šotor, najprej ponjavo, da med postavljanjem šotora ne boste mokri in, da šotor zaščitite pred dežjem. Med tem ko iz vreče želite potegniti ponjavo, se vam klini raztresejo po tleh in stežka jih po občutku ločite od vejic. Potem sledi iskanje in sestavljanje palic, zabijanje klinov, napihovanje blazine za spanje in še kaj. Zdaj pa pomislite, kako hitro lahko pritrdite visečo mrežo. Ja prav ste prebrali, zdaj res lahko izbirate kje boste spali na kampiranju!

Predstavljamo 6 prednosti spanja v viseči mreži:

1. Postavljanje in pospravljanje

Viseča mreža se na vsakem koncu na drevesi zapenja z dvema vrvema ali jermenoma. S pomočjo karabinov je njena postavitev še lažja in hitrejša. Pospravljanje viseče mreže je enako hitro in enostavno.

2. Teža

Ja, če se na počitnice odpravljate peš ali s kolesom res ne potrebujete dodatne teže. Viseča mreža je lažja za prenašanje kot kamp šotor, zasedla pa bo tudi manj prostora v vašem pohodniškem nahrbtniku.

3. Boljše spanje

Verjetno ste že prestari, da bi vas starši zazibali v miren spanec, zato pa lahko to namesto njih opravi viseča mreža. Zaradi zibanja boste hitreje zaspali in si privoščili več regeneracijskega spanca za vse vaše podvige. Z ležanjem nad tlemi boste razbremenili tudi hrbet in sklepe.

4. Izbira terena ni več problem

Če boste za svoje prenočišče izbrali visečo mrežo, vas teren pod vami ne bo več zanimal. Pobočje, neravnine, korenine, kamenje, grmičevje ali potok, vas ne bodo več odvrnili od postavitve prenočišča.

5. Varovanje narave

Vsem, ki jim je mar za naravo na svojih popotovanjih poskrbijo, da za sabo pustijo čim manj sledi. Viseča mreža je pri tem odlična, saj z njeno postavitvijo ne poškodujete tal in podrastja, ob pravilni namestitvi pa ne poškodujete niti dreves.

6. Žuželkeee

S spanjem v viseči mreži se lahko poslovite od nadležnih plazečih obiskovalcev. Izberite visečo mrežo z mrežo proti komarjem in si zagotovite miren spanec brez pikov.


Načini pritrjevanja viseče mreže

Viseča mreža je lahko pritrjena na več načinov. Če dopustujemo v naravi jo navežemo okoli dveh dreves, na domači terasi ali v dnevni sobi pa jo lahko pritrdimo na stojalo, stebre ali stenske nosilce. Ne glede na to, kje bo pritrjena vaša viseča mreža poskrbite, da bo pritrditev trdna in viseča mreža varna za uporabo.

Viseča mreža med drevesi, kako in kje jo pritrditi:

Nameščanje viseče mreže, G sport

• Ker se boste na viseči mreži verjetno tudi zibali, poskrbite, da bo okoli nje dovolj praznega prostora

Razdalja med drevesi naj bo primerna. Vsaj 3-4,5m, oziroma nekoliko več od dolžine vaše viseče mreže. Če so drevesa bolj narazen in so trakovi ali vrvi za pritrditev viseče mreže prekratki jih podaljšajte z dodatnimi trakovi ali vrvmi

Višina na katero boste vrvi privezali na drevo je prav tako pomembna. Višina naj bo približno polovična razdalji med drevesi. Na primer, če je med drevesi 4 metre, vrvi na drevo pritrdite 2m od tal

Viseča mreža za sedenje mora biti ob vašem sedenju v njej vsaj 30-40 cm nad tlemi. Za lažjo predstavo, ko boste sedeli v viseči mreži mora biti razdalja med vami in tlemi nekoliko manjša kot je višina stola na katerem udobno sedite

Kot pod katerim bo viseča mreža pritrjena na drevo, naj bo čim bližje kotu 30°. Tak kot bo zagotovil najboljši prenos sile. Ko je viseča mreža pravilno nameščena, njena oblika spominja na banano

• Pred uporabo preverite, da so vsi vozli dobro zategnjeni, da jermena ravno objemajo drevo in da so karabini dobro nameščeni

Viseča mreža kot modni dodatek vašemu domu

Čas karantene nas je prisilil, da smo bili večino časa samo doma. Zakaj si svoje dnevne sobe ali mladinske sobe nebi popestrili z visečo mrežo in dodali pridih brezskrbnih počitnic? Viseča mreža za dve osebi iz čistega bombaža, bo pričarala sanjsko razvajanje dveh oseb kar v objemu lastnega doma. Lep in naraven dizajn se bo popolnoma prilagodil dnevni sobi v rustikalnem, skandinavskem ali tradicionalnem slogu. Za udobno poležavanje cele družine pa bo poskrbela družinska viseča mreža.


Viseča mreža stol je manjša a zato nič manj udobna različica viseče mreže. Pritrjevanje viseče mreže v obliki stola je enostavnejše, zasede pa tudi manj prostora. V naravi ga pritrdite na primerno čvrsto in močno vejo, uživanje na terasi pa bo popestril pritrjen na prečni tram. Viseča mreža stol se odlično poda tudi stanovanjem v boemskem stilu, ob enem pa v dom prinese ščepec igrivosti in sprostitve.

Viseča mreža poskrbi za sproščeno preživljanje prostega časa, ne glede na to ali jo boste uporabljali na kampiranju, domači terasi ali vrtu. Uporabljate jo lahko za sedenje, spanje in relaksacijo po napornem dnevu.

Tudi za najmlajše

Viseča mreža je ob pravilni uporabi varna tudi za najmlajše. izberite tako, ki v tkanini nima lukenj (ni tkana iz mreže), kamor bi se lahko ujela rokica ali nogica. Zibanje na svežem zraku bo vašega malčka sprostilo in še hitreje zazibalo v sanje.


Ker v naši spletni trgovini verjamemo, da bo viseča mreža razveselila vse člane družine, lahko izbirate med različnimi visečimi mrežami: viseča mreža za eno osebo, viseča mreža za dve osebi, morda pa je za vas najboljša izbira družinska viseča mreža. Vse, ki ste se opogumili in bo letos na počitnice z vami namesto šotora odšla viseča mreža s komarnikom, pa opozarjamo, da boste zagotovo največja ˇfacaˇ, vaš dopust pa prava avanturistična dogodivščina z minimalno prtljago. Ste pripravljeni?


Zazibajte se v prijetno sprostitev.S klikom na »Dovoli«, se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi, ki vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo v spletni trgovini. Piškotke uporabljamo tudi za spremljanje analitike in za marketinške aktivnosti. (Nastavitve piškotkov)
Dovoli