OMOGOČAMO ODSTOP OD NAKUPA V ROKU 50 DNI, PREVERI POGOJE ZA VRAČILO

Za zahtevnejšo uporabo je primeren kompas na osnovni plošči z merilom, vrvico, povečevalnim steklom ali ogledalom, itd...

Kompas je naprava, ki nam pomaga določiti strani neba. Prvi so ga izumili Kitajci, Arabci so mu nadeli ime busola, ki se še danes uporablja za poimenovanje naprednejših kompasov. V Evropo so ga prinesli Italijani, od koder se je njegova uporaba hitro razširila po svetu. Največjo uporabno vrednost je kompas sprva dobil v pomorstvu, kjer je bil za razliko od orientiranja po soncu in zvezdah zanesljivejši in bolj praktičen.

 
Preden je kompas postal dostopen ljudem so se le-ti orientirali predvsem po naravnih značilnostih okolice. Svoje poti so s pomočjo zemljevidov določali glede na položaj sonca, zvezd, rek, mostov, obliko in položaj hribov in gričev, spremembo vegetacije in poraslost z mahom ter po pomembnejših naravnih in družbenih znamenitostih. Tudi danes, ko se lahko orientiramo s pomočjo kompasa, GPS-a in imamo navigacijo na dosegu roke je aktivno opazovanje okolja in pomnjenje orientacijskih točk pri hoji v hribe odločilnega pomena, da se ne izgubimo.


Poleg pomorstva in letalstva se kompasi redno uporabljajo pri orientacijskih tekih tabornikov, skavtov, vojakov in gasilcev. Profesionalni okrogel kompas s trpežnim kovinskim ohišjem pa je idealen za gozdarje in lovce. Ne glede na to v katero skupino raziskovalcev narave spadate, boste med pestro izbiro kompasov in busol zagotovo našli primernega zase.

Vrste kompasov

-magnetni kompas (suhi ali tekočinski)
-električni kompas
-optični kompas
-polarni kompas


V ponudbi kompasov lahko izbirate med večjimi in manjšimi magnetnimi kompasi, v obliki zapestne ure ali obeska za ključe. Za zahtevnejšo uporabo je primeren kompas na osnovni plošči z merilom, vrvico, povečevalnim steklom ali ogledalom, itd...

Sestavni deli kompasa

Vsi kompasi v naši ponudbi imajo v osnovi enake sestavne dele. Glede na zahtevnost uporabe, pa kompas ob osnovni vetrovnici ponujajo še dodatna merila, vrvico, ogledalo, povečevalno steklo, zaščito stekla in trpežno kovinsko ohišje, ki bo kompas varovalo pri uporabi na najzahtevnejših terenih in na vseh vremenskih razmerah.

kompas sestavni deli, G sport

Kako uporabljati kompas in na kaj morate biti pozorni

1. Pri orientiranju s pomočjo kompasa najprej poskrbite, da v okolici ni motilcev magnetnega polja. Daljnovodi, železnice in večje kovinske konstrukcije bi lahko vplivale na točnost kompasa.
2. Kompas postavite na ravno podlago, da se bo igla lahko pravilno vrtela. Kompasi ki imajo v vetrovnici tekočino in zračni mehurček jasno pokažejo kdaj je kompas v ravnini. Mehurček bo točno nad osjo magnetne igle.
3. Pri večini kompasov morate kompas med merjenjem držati pri miru (izjema je kompas, ki vzdržuje smer kljub premikanju, to je girokompas, ki ga uporabljajo v pomorstvu in letalstvu)
4. Ko berete iz kompasa bodite posebej pozorni na oznake strani neba. Ker je večina kompasov opremljena z angleškim poimenovanjem strani neba; North (N), South (S), East (E), West (W), oznaka S na vetrovnici pomeni South (jug) in ne Sever. Severno stran neba tako označuje črka N (North).
5. Če vizirate (merite) s pomočjo vrvice, naj bo le-ta popolnoma iztegnjena, kompas v dlani iztegnjene roke pa naj bo v liniji z očmi. Tudi če vizirate brez vrvice, iztegnite roko in z enim očesom določite odčitek na vetrovnici.
6. Za orientacijo in merjenje s pomočjo zemljevida uporabite kompas z ravnilom in povečevalnim steklom. Zgornja stran zemljevida je vedno sever, spodnja jug, desna vzhod in leva zahod.

Še več napotkov kako pravilno uporabljati kompas, si oglejte na našem blogu, kjer najdete koristne informacije tudi o drugih športnih pripomočkih.

Poglejmo si razlago nekaj osnovnih pojmov s katerimi se boste srečali pri uporabi kompasa

Ali kompas kaže na sever?

Da in ne. Magnetna igla kompasa kaže proti magnetnemu severu, ki ni povsem poravnan z geografskim severom, ki je severna os vrtenja zemlje. Razlika med magnetnim severom in geografskim severom se imenuje magnetna deklinacija.

Magnetna deklinacija

magnetna deklinacija, G sport

Če je magnetni sever (sever na kompasu) desno od geografskega severa (severni pol) je magnetna deklinacija pozitivna, če je magnetni sever levo od geografskega, dejanskega severa pa negativna. Magnetno deklinacijo prištejemo ali odštejemo od smeri potovanja, da dobimo najbolj pravilno usmeritev poti. Magnetna deklinacija je na različnih delih sveta različna in se z leti tudi spreminja, zato jo je potrebno upoštevati in spremljati.

Kaj je azimut?

azimut, kompas, G sport

Azimut oziroma smerni kot je kot med magnetnim severom in izbrano smerjo potovanja. Merimo ga v stopinjah, ki jih odčitamo na vetrovnici kompasa. Kot vedno merimo od severa v smeri urinega kazalca do smeri potovanja. Če je smer azimuta 40 °, je azimut, ko se vračamo po isti poti 220 ° (dodamo 180 °).

Zakaj imajo nekateri kompasi ogledalo?

Kompas z ogledalom v pokrovu je priročen iz večih razlogov. Pri viziranju in določanju azimuta je ogledalo odlično, saj lahko bolje vidite vetrovnico in nastavite kot. Priročen je za dajanje svetlobnih signalov, osebno higieno, lahko pa vam služi tudi kot orodje za netenje ognja.

6 stvari, ki jih morate storiti če se izgubite

1. Ustavite se, zadihajte in poskusite ohraniti trezno glavo
2. Ozrite se naokoli, poglejte v daljavo, morda opazite kaj kar vam je znano
3. Prisluhnite okolici, morda zaslišite šumenje vode, ceste, ki vas lahko pripelje domov
4. Izberite si točko, od katere boste v ravni liniji hodili nekaj časa in na poti opazovali ali se poti spomnite. Vsakič, ko pot ni prava, se vrnite na izhodiščno točko in enako ponovite na različne strani
5. SOS žvižg. Če se izgubite, vam bo prav prišla piščalka. Nekateri pohodniški nahrbtniki imajo piščalke že integrirane, ter je tako vedno pri roki ko jo potrebujete. Najprej poskusite na pomoč poklicati s tremi dolgimi žvižgi, počakajte na odziv. V kolikor se nihče ne odzove poskusite še z SOS žvižgom; 3 kratki, 3 dolgi, 3 kratki žvižgi
6. V kolikor nič od naštetega ne deluje se počasi odpravite v eno od smeri (v hribih hodite navzdol), ves čas bodite pozorni na okolico. Sledite zvoku ceste ali reke če ju le slišite, vsake toliko nase opozorite z žvižgi


Da se na svojih poteh ne boste več izgubili, vam bodo v pomoč pri orientaciji naši pohodni kompasi. Mini kompas , ki je priročen obesek za ključe bo tako vedno pri roki.

Naredite svoj domači kompas

Z le nekaj pripomočki in malo ročnih spretnosti lahko izdelate domači kompas. Navodila so tako preprosta, da vam bodo z veseljem pomagali tudi otroci.
Potrebujete sledeče :
Magnet (lahko tudi magnetek iz hladilnika)
Šivanka
Posodica z vodo (dovolj velika, da se lahko šivanka v njej enostavno obrača)
Plavajoč material na katerem bo šivanka (odrezan tanek kolut plutastega zamaška ali plastičen zamašek ali majhen drevesni list ali košček stiropora)

diy kompas, G sport

Navodila za sestavljanje izvirnega kompasa:

1. V posodico natočite nekaj vode, približno 2 cm.
2. Namagnetite šivanko. To storite tako, da jo držite pri njenem ušesu in z magnetom potujete od sredine proti konici, vse potege z magnetom delajte samo v tej smeri (vsaj 15 krat).
3. Namagneteno šivanko sedaj prebodite skozi celoten premer plutastega koluta. Na vsakem koncu naj šivanka gleda čez rob plavajoče podlage.

Primerno za najmlajše:
plastičen pokrovček kot čolniček položite v posodico z vodo tako, da bo plaval na njeni gladini, namagneteno šivanko samo položite čez oba roba plastičnega pokrovčka. Ko se pokrovček neha vrteti, bo konica šivanke kazala na sever
Košček stiropora položite na vodno gladino. Namagneteno šivanko položite čez stiropor, da njeno uho in konica gledata čezenj. Ko se stiropor neha obračati bo konica kazala proti severu

Drevesni list s spodnjo stranjo položite na gladino vode. Namagneteno šivanko položite vzdolž listne žile. Ko se list neha premikati bo konica šivanke obrnjena na sever

4. Šivanko na plavajočem podstavku položite v posodo z vodo. Počakajte, da se šivanka neha premikati oziroma vrteti. Ko se umiri bo konica kazala proti severu, njeno uho pa proti jugu.
5. V kolikor šivanka v vodi ne »išče« severne strani neba se je morda pri prebadanju razmagnetila. Ponovno jo namagnetite in ponovite.S klikom na »Dovoli«, se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi, ki vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo v spletni trgovini. Piškotke uporabljamo tudi za spremljanje analitike in za marketinške aktivnosti. (Nastavitve piškotkov)
Dovoli