Znesek nakupa za brezplačno pošiljanje smo iz 100€ znižali na 50€.  Uporabite lahko tudi kodo za 15% popusta na izdelke, ki niso v akciji: bozicek15 in do konca tedna nakupujete ceneje.

V primeru plačila ob prevzemu plačate le provizijo za odkupnino

Pohodniški nahrbtnik je nujna pohodniška oprema na dolgih in kratkih izletih v naravo.

Je velikost nahrbtnika pomembna?

Pohodniški nahrbtnik je nujna pohodniška oprema na dolgih in kratkih izletih v naravo. Ko se odločate o velikosti pohodniškega nahrbtnika si morate odgovoriti na par vprašanj.

Bom v večini hodil na enodnevne ali krajše ture ali me zanima bolj večdnevno planinarjenje?

Bom v gore hodil samo poleti oziroma ob lepem vremenu ali se hribom ne želim odpovedati niti pozimi ali v dežju?

Velikost oziroma prostornost pohodniškega nahrbtnika ni toliko odvisna od velikosti pohodnika ampak bolj od namena uporabe. Če boste večinoma hodili na krajše, enodnevne izlete izberite manjši nahrbtnik, ki bo zadoščal za rezervna oblačila, malico in pijačo. Za krajše izlete bo zadostoval tudi športni nahrbtnik z integrirano dežno prevleko ter priročno odprtino za slušalke ali vodni meh.

Če pa ste strastni navdušenec hribolazenja in si kakšen teden počitnic privoščite tudi v gorah so za vas bolj primerni pohodniški nahrbtniki večje litraže. V njem bo prostor za vse običajne potrebščine, dovolj pa ga bo tudi za dodaten par čevljev, toplejša oblačila in gorilnik. Večji pohodniški nahrbtniki vas bodo navdušili tudi z mnogimi predali, paščki in jermeni, ki bodo med planinarjenjem nosili bidon, pohodne palice, čelado, cepin ali pa spalno vrečo, če se vam bo zahotelo prespati pod zvezdnim nebom.

Za bolj avanturistične pohodnike, ki jim slabo vreme in mraz ne prideta do živega, je pohodniški nahrbtnik večjega volumna z integrirano dežno prevleko nujna izbira.


Kakšna je pravilna dolžina hrbtišča pohodniškega nahrbtnika?

Pri izbiri velikosti hrbtišča (S.M,L,XL) vam konfekcijska številka ki jo nosite ne bo koristila, saj gre tu za dolžino vašega trupa, ki jo izmerite takole:

merjenje hrbtišča,g sport1

1. Sklonite glavo naprej- 7 vretence, to je tisto, ki je pri sklonjeni glavi najbolj izbočeno, bo vaša začetna točka merjenja

2. Postavite roke na vrh medeničnih kosti s palcema zadaj. Vrh palcev bo vaša druga točka merjenja

3. Izmerite razdaljo med obema točkama, enostavno kajne.


V kolikor bo pohodniški nahrbtnik uporabljalo več oseb, priporočamo izbiro takega z nastavljivo dolžino hrbtišča. Za prilagajanje hrbtišča se običajno uporabljajo velcro trakovi obstajajo pa tudi drugi sistemi za prilagajanje. Nastavljanje hrbtišča nahrbtnika je zato hitro in enostavno.


Kako napolniti pohodniški nahrbtnik?

Za kar najboljšo pohodniško izkušnjo je pomembno, da pravilno napolnite nahrbtnik. Poenostavljeno lahko rečemo, da najtežje predmete in opremo zložite v obliki črke L. To pomeni, da boste težke predmete zložili na dno in ob hrbtišče nahrbtnika, ostalo opremo pa lahko dokaj poljubno razporedite po notranjosti. Osredotočite se na nujnost določene opreme, ki jo boste morda med pohodom večkrat potrebovali in jemali iz nahrbtnika. Ta oprema, majice z dolgimi rokavi ali palerina naj bodo zaradi priročnosti zložene višje v nahrbtniku. Vsa oprema, ki bo pritrjena na zunanjosti pohodnega nahrbtnika naj bo čvrsto nameščena, da ne bo ovirala vašega gibanja. V primeru, da je v nahrbtniku ostalo še kaj prostora in bi se lahko njegova vsebina med hojo premetavala, učvrstite elastične trakove na sprednji strani nahrbtnika. Primerno naložen pohodniški nahrbtnik bo najbolje sodeloval z vašim težiščem in omogočal neovirano gibanje.


Nameščanje nahrbtnika


1. Preden si namestite nahrbtnik, zrahljajte vse trakove naramnic, bočnega in prsnega pasu ter morebitne ostale pasove.

2. Oprtajte si pohodni nahrbtnik in najprej zapnite bočni pas, ki bo nosil od 60-80% teže nahrbtnika. Podložen bočni pas zategnite, naj udobno sedi na vaših medeničnih kosteh.

3. Naramnice nastavite tako, da zategnete trakova naramnic tik ob telesu. Ko je naramnica nameščena vas ne sme tiščati, prilegati pa se mora obliki vaših ramen.

4. Zapnite prsni pašček. Prsni pašček ni namenjen nošenju teže ampak zgolj za stabilizacijo naramnic in večjo gibljivost ramenskega obroča. Praviloma naj bo nameščen dva prsta pod ključnico.

5. Stabilizacijski paščki so paščki, ki potekajo od naramnice do nahrbtnika. Njihov namen je prenašanje težišča. Če jih bolj zategnete prenesete težišče nahrbtnika bližje k sebi in če jih zrahljate ga oddaljite od sebe. Najbolj optimalen položaj težiščnih paščkov je pod kotom 45 stopinj glede na vaša ramena.


Je Poliester ripstop material iz katerega bo narejen vaš pohodniški nahrbtnik?

Poliester ripstop je material, ki se običajno uporablja pri izdelavi nahrbtnikov. Gosto tkane niti se prepletajo z ojačano nitjo in tvorijo mrežast vzorec, ki zaradi strukture preprečuje, da bi se majhna raztrganina v materialu širila. Pohodniški nahrbtniki narejeni iz ripstop tkanine bodo zato lahki za nošenje in bodo dolgo služili svojemu namenu.


Ne pozabite niti na vso dodatno opremo za pohodništvo, kot so pohodne palice, baterijske svetilke, kompasi, šotori, spalne vreče in še mnogo več, kar bo vaše prebivanje na prostem spremenilo v čudovito doživetje. Vse kar potrebujete najdete v kategoriji Outdoor.  S klikom na »Dovoli«, se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi, ki vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo v spletni trgovini. Piškotke uporabljamo tudi za spremljanje analitike in za marketinške aktivnosti. (Nastavitve piškotkov)
Dovoli