Kolektivni dopust med 16.5. in 27.5. Vsa naročila bodo obdelana v tednu po 27.5. 

V času kolektivnega dopusta izkoristi 20% popust* z uporabo kode: maj2024

*popust velja le na izdelke ki niso v akciji!

Pohodne palice

Vodič za nakup pohodnih palic

Kot pri vsakem športu je potrebno tudi pri pohodništvu opremo izbrati natačno, saj nam v primeru napačne izbire lahko pohod hitro postane muka. Poleg udobnih pohodnih čevljev in oblačil je nadvse pomembna tudi pravilna izbira palice. Zakaj? Ker poskrbijo za stabilnost pohodnika in bistveno pripomorejo k lažjemu spustu v dolino, saj je pritisk na kolena takrat izjemno močan, hkrati pa zagotavljajo podporo celotnemu telesu na vseh vrstah terena.

Kako izbrati prave pohodne palice?

Dan danes nam trg ponuja pestro izbiro različnih treking palic med katerimi lahko izbiramo. Palice za pohodništvo nam bodo v prvi vrsti zagotovile dobro stabilnost in dober oprijem. Večina palic je nastavljivih po dolžini od 60 do140 cm in jih lahko tako za boljši oprijem na različnih vrstah terena nastavimo po dolžini. Palice skrajšamo pri vzponu na hrib, podaljšamo pa pri sestopu. Osnovno dolžino palic se nastavi na ravni površini. Ko nastavljamo dolžino palic moramo biti pozorni na to, da je naš komolec pokrčen za 90 stopinj, ko palico približno 15 cm pred čevljem zapičimo v tla. ...

Nekaj pozornosti moramo posvetiti tudi materialu, iz katerega so palice izdelane. Glavni del palice je navadno izdelan iz aluminija ali ogljikovih vlaken. Aluminij je bolj trpežna in ekonomična izbira. Aluminijaste palice običajno tehtajo med 500 in 600 grami na par. Palice iz ogljikovih vlaken so še lažje, vendar tudi nekoliko dražje. Pozorni pa moramo biti tudi na material iz katerega so izdelani ročaji palic. Pluta je odporna na vlago iz prepotenih dlani, zmanjša vibracije in se najboljše prilagodi obliki vaših rok. Pena absorbira vlago iz prepotenih dlani in je zelo mehka. Guma nudi dober oprijem v mrazu, blaži udarce in tresljaje, vendar nam lahko roka začne drseti ko je potna, saj guma ne vpija vlage. Pri izbiri palic lahko imajo odločilno vlogo funkcije, ki vam jih nudi palica. To so lahko zložljivost, nastavljivost, teža, vzmetenje, mehanizem za zaklepanje.

Potrebujem eno ali dve pohodni palici?

Pri nakupu pohodniških palic lahko izbirate med eno samo palico ali parom. Par pohodniških palic izboljša vaše ravnotežje in zmanjša silo na kolena pri daljših spustih nazaj v dolino. Medtem je uporaba ene palice priporočljivejša, kadar jo uporabljate na razmeroma ravnem terenu in z manjšimi ali nič dodatnimi obremenitvami na hrbtu.

Kako izbrati pravo dolžino pohodniških palic?

Ko držite palico naj bo 90-stopinjski upogib v komolcu, ko se konice palic dotaknejo tal. Številne palice so nastavljive dolžine in omogočajo enostavno ponastavitev velikosti. Poskrbite, da bodo palice pravilno nastavljene, saj neprilagojena dolžina lahko povzroči bolečine v rokah, hrbtu, ramenih in vratu. Prilagodite dolžino palic glede na teren – pri vzponu skrajšajte palice za 5 – 10 cm. Pri spustu pa palice podaljšajte za 5-10cm.

pohod


Kakšne so razlike med pohodnim palicam?

Zapestni trak

Preprečuje, da bi palice padale iz rok, olajša nihanje palice z vašo kadenco hoje.

Material palice

Aluminij je dobra izbira za tiste, ki potrebujejo močne in zanesljive palice ter jim nekoliko večja teža ne predstavlja ovir. Dobro absorbira tresljaje. Karbon je lažja izbira, vendar ne absorbirajo toliko tresljajev. Dovzeten je so tudi za razpoke v materialu.

Mehanizem

Prednost zapiranja na sponke je hitro in enostavno prilagajanje dolžine palic z rokavicami ali brez. Mehanizem, ki se zavrti in se nahaja znotraj palice je preprost in tudi zanesljiv, vendar ga je nekoliko težje prilagoditi, ko nosite rokavice.

Krpljice

To so plastični diski, ki preprečujejo, da bi se palice pogreznile v mehka tla ali sneg. Lahko jih odstranite za uporabo v toplejših in suhih pogojih.

Čepki

Različne palice imajo različne čepe ki služijo različnemu namenu. Čepe lahko po potrebi poljubno zamenjate.

Nastavljivost

Večina pohodniških palic ima funkcijo nastavljivosti po dolžini, zato da izboljšajo ravnotežje na različnih terenih. Pri vzponu je priporočljivo, da palice nekoliko skrajšate in pri spustu podaljšate. Nekatere palice pa vendar le nimajo možnosti te prilagoditve, če se odločite za takšen tip palic vedite, da so odlična izbira za aktivnosti pri katerih potrebujete le določeno dolžino.

Zložljivost

Palice so lahko tudi zložljive in delujejo na podobnem principu kot palice za šotore, saj se ne sesedejo vase. Zložljive palice odlikuje lahkotnost in hitra namestitev, predvsem zato pa so precej priljubljene med hitrimi pohodniki.

Blaženje udarcev-Vzmetenje

Nekatere palice imajo funkcijo blaženja udarcev, ki pride prav ob hoji po hribu navzdol . Palice, ki absorbirajo udarce vsebujejo notranje vzmeti, ki postanejo aktivne, kadar hodite po klancu navzdol. Ta funkcije je precej prijetna lastnost za vsakega uporabnika in se jo da tudi izklopiti, kadar ni potrebna (npr. ko hodite po klancu navzgor). Odlična izbira te funkcije je tudi za tiste, ki imajo nestabilne gležnje ali kolena ali so že utrpeli kakšne poškodbe sklepov.

Teža – lahkotnost

Lahke palice vam omogočajo lažje in hitrejše premikanje, saj namreč nudijo prednost manjše teže nihanja. Med dolgimi pohodi pa to pomeni manj utrujenosti.

Material ročajev

Ročaji so na voljo iz različnih materialov, ki imajo različne vplive na občutek palic v vaših rokah. 


Pluta najbolje ustreza obliki vaših rok, preprečuje tresljaje in se upira vlagi prepotenih rok. Torej v primeru, da se poleti v vročem vremenu odpravljate na pohod vam priporočamo izbiro pohodnih palic z ročaji iz plute, saj boste tako preprečili potenje.


Z ročaji iz gume zaščitite roke pred vplivi mraza, udarci in absorbcijami. Če se odpravljate na pohod v zimskem času vam priporočamo izbiro palic z ročaji iz gume, v primeru toplega vremena bi se zaradi potnih rok le ti raztrgali ali pretrgali.


Pri ročajih iz pene, ta material absorbira vlago iz prepotenih rok in je na otip najmehkejša.

pohodništvo2

Nasveti za uporabo pohodniških palic

Učenje pravilne hoje z uporabo pohodniških palic ni nič zahtevnejšega, za vas pa smo pripravili nekaj nasvetov, ki vam bodo olajšali proces učenja same uporabe.

Menjava palice in noge

Pri hoji s pohodniško palico je nadvse pomembno, da padete v pravi ritem hoje. Pri tem je potrebno, da pravočasno izmenjujete nasportno palico z nasprotno nogo ( desna palica, leva noga, levo palico, desno nogo itd.). Če padete iz ritma, hojo preprosto nadaljujte in ko ste pripravljeni ponovno pričnete z izmenjavo. Kmalu vam bo menjava postala precej naravna in vam o tem ne bo potrebno več razmišljati.

pohodništvo3

Hoja naravnost

Pri uporabi pohodniških palic je najbolje, da hodite naravnost in ohranjate zamah rok, kot da v roki ne bi imeli palic. Lahko so rahlo nagnjene z vami, tako da jih potisnite in posadite v tla s čimer se boste lažje premikali naprej.

Strmi vzpon ali spust

Občasno bo potrebno prav tako hkrati obe palici zasaditi v tla in narediti dva koraka naprej, nato ponovno zasaditi palici in v takšnem ritmu nadaljevati pot. Takšen način hoje je nadvse koristen pri strmih vzponih ali spustih, kjer potrebujete enakomerno ravnotežje na tleh hkrati.


Palice so vam prav tako lahko v pomoč, kadar naletite na oviro kot je reka ali večje skale.S klikom na »Dovoli«, se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi, ki vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo v spletni trgovini. Piškotke uporabljamo tudi za spremljanje analitike in za marketinške aktivnosti. (Nastavitve piškotkov)
Dovoli