OMOGOČAMO ODSTOP OD NAKUPA V ROKU 50 DNI, PREVERI POGOJE ZA VRAČILO

Rolanje za otroke in odrasle

Kaj izbrati rolarje ali kotalke?

Večini so rolerji bolj "domači" kot kotalke. Na dobro narejenih rolerjih, se načeloma počutite veliko bolj "varno", saj kolesa pri rolerjih segajo še naprej in nazaj preko čevlja, kar omogoča dodatno stabilnost. Udobje na manj gladki površini kot je asfalt je mnogo boljše kot na kotalkah, dočim na gladkih površinah brez nepravilnosti ,podvozje kotalk bolje drži ravnotežje, saj so kolesca vzporedno in imate večjo površino na kateri stojite. Kotalke so prva izbira za zelo majhne otroke, saj zagotavljajo večjo stabilnost noge in mnogo boljše ravnotežje. Ko otrok začetnik osvoji vožnjo z kotalkam, se lahko odločite za menjavo na rolerje v kolikor precenite, da ima otrok že dovolj stabilno nogo.


Pomanjkljivost kotalk je ta, da so počasnejše kot rolerji, in če imate že osvojene veščine rolanja, vam bo zaviranje na prstih znalo prinesti kar nekaj težav. Začetnikom je zaviranje z zavoro na prstih enostavnejše, kot z zavoro na peti.


Rolerji so bolj okretni, omogočajo hitrejšo vožnjo in lažje vijuganje med ovirami, luknjami itd. Prednost rolarjev je tudi ta, da lahko veliko modelov iz naše ponudbe enostavno spremenite v drsalke z priloženim ali dokupljenim rezilom.


Kako izbrati pravo velikost rolarjev ali kotalk?

Pomembno je, da izberete model, ki bo ustrezal velikosti noge. Če noga še raste ali niste prepričani o točni velikosti, je smiselno izbrati nastavljivo velikost, saj boste tako lahko velikost z rastjo prilagajali in jih posledično dlje uporabljali. Ko izbirate pravo velikost, je dobro vzeti od pol številke, do eno številko večje, saj noga med obremenitvijo nekoliko zateče ali pa lahko pozimi vanje obujete debelejše nogavice. 

Otroški modeli imajo v večini primerov plastično lupino in so bolj stabilni v gležnju, kot poltrdi modeli, ki so na voljo v večjih številkah. Pri nakupu bodite pozorni tudi na dolžino čevlja v centimetrih, ki je napisana v imenu artikla ali v opisu. Občasno se zgodi, da ima določen model nekoliko manjši razpon v centimetrih ki ni specifičen za navedeno številko.

V čim se razlikujejo modeli?

Rolerji in kotalke se razlikujejo po kvaliteti ležajev, trdoti in velikosti koles, v materialu, načinu zapiranja...

Ležaje označujemo z oznako ABEC in številko. Večja kot je številka bolj so kvalitetni ležaji in hitrejša vožnja. Če kupujete rolerje ali kotalke za zelo majhnega otroka začetnika, potem je bolje izbrati počasne rolerje ki imajo ležaje od ABEC1 do ABEC5. Če pa izbirate rolerje za otroka ki ni začetnik, ali za najstnike in odrasle pa je kvaliteta ležajev pomembna, zato je dobro izbrati ABEC7 ali ABEC9 ležaje z katerimi bo vožnja mnogo enostavnejša.

Trdota koles je označena z številko na primer PU 85A 52mm.Trdoto poliuretana (PU), ki je sestavina gume merimo z urometrom v razponu od 0 do 100. Višja kot je številka, bolj trda kolesa so. Mehkejša kolesa imajo trdoto 74A, So počasna, vendar se dobro obnesejo pri oprijemu v ovinkih, posledično pa se hitro izrabijo. Trša kolesa imajo oznako 85A ,so hitrejša prenašajo več tresljajev na čevelj vendar se počasneje izrabijo. Priporočajo se za gladke in notranje inline površine. Najbolj osnovna kolesa so narejena iz PVC materjla in so trda, uporabljajo se na kotalkah in rolarjih za najmlajše. 


Velikost koles pa vpliva na hitrost vožnje, večja kot so kolesa manj bo potrebnega napora za vožnjo. 

Razlikujejo se tudi v materialu podvozja, saj lahko izbiramo med kovinskim podvozjem ali podvozjem iz umetne mase. Kovinsko podvozje je bolj vzdržljivo od plastičnega. Velikost samega podvozja vpliva tudi na vozne lastnosti, večje podvozje bo bolj primerno za vožnjo naravnost, na primer dolge ture. Krajši okvir pripomore k večji okretnosti, lažjemu zavijanju ter enostavnejši vzvratni vožnji. Kvalitetnejše izdelani rolerji imajo okvir pritrjen na čevelj z vijaki, cenejši pa z zakovicam. Najbolj ceneni modeli imajo kar vlit čevelj in podvozje iz enega kosa vendar takih mi ne ponujamo.

Veliko modelov iz naše ponudbe ima možnost dokupa in menjave podvozja z rezilom za drsanje, nekateri modeli pa imajo rezilo že kar v paketu. Veliki večini rolarjev se da z dokupom nastavka za "kotalke" pozicijo koles spremeniti v kotalkam podobno, nekateri modeli pa te dodatke ponujajo že kar v paketu.


 

ROLANJE KREPI TELO IN DUHA, Z NJIM PA SI LAHKO CELO IZOBLIKUJEMO TELO

Rolanje še zdaleč ni namenjeno samo mlajšim! - primerno je prav za vse starostne skupine. S pomočjo rolanja že kot otroci razvijamo gibljivost telesa, kot odrasli pa razvijamo ravnotežje in koordinacijo telesa. 

Rolanje je torej izjemno zabaven, sproščujoč in zdrav šport, ki krepi mišice in pomaga pri razvijanju vzdržljivosti in funkcionalnih sposobnosti organizma. Odlično pripomore k ravnotežju, gibčnosti telesa ter kondiciji, saj pozitivno vpliva na naš kardio respiratorni sistem - srčno mišico, ožilje in sistem dihal.Med rolanjem deluje praktično celo telo, najbolj pa trebušne, zadnjične, stegenske in hrbtne mišice. Rolanje je torej idealno za oblikovanje trebuha, nog in zadnjice, pomaga pa nam tudi pri kurjenju maščob.

Rolanje je zelo priporočljivo predvsem za tiste, ki se zaradi različnih težav s koleni ne morejo ukvarjati s tekom. Pri rolanju gre za zelo mehko gibanje brez obremenjevanja kolen in gležnjev.

Sorodni članek: Kotalke ali rolerji? Kaj izbrati?

Poznamo več tehnik rolanja:

Hitrostno rolanje je v Sloveniji še nerazvita oblika rolanja, ki poteka kot tekmovanje v hitrosti tekmovalcev v šprintu, ter na določeni razdalji. Rolerji ki se uporabljajo za tak stil vožnje imajo večja kolesa.

Bolj poznano in priljubljeno pri nas je freestyle rolanje – gre za rolanje prostega sloga, ki se od uličnega rolanja razlikuje po tem, da ne vsebuje raznih trikov.

Ulično ali akrobatsko rolanje vključuje različne trike na primer trike na stopniščnih ograjah, betonskih policah, skakanje prek stopnic, spuščanje po bankinah, kjer praktično vsako stvar v običajni ulici spremenimo v oviro, klančino ali rampo. Inovativnost in kreativnost je običajno največji dejavnik uličnega rolanja, v tujinah pa so pogosto za to pripravljeni rolkarski parki. Za ta način rolanja se uporablja agressive tip rolarjev.

Priljubljeno, predvsem med mladimi pa je tudi umetnostno rolanje, ki združuje in temelji na osnovah umetnostnega drsanja.

in-line hokej – hokej kjer zabava poteka na rolerjih namesto drsalkah.

Ne glede na vrsto rolanja pa je nekaj zelo pomembno – to je OBVEZNA VARNA ZAŠČITA. Ne glede na to ali se bomo zgolj ukvarjali s preprostim slogom rolanja, moramo vedno poskrbeti na zaščito glave in celotnega telesa. Velika izbira čelad in ščitnikov te čaka tudi v naš ponudbi.S klikom na »Dovoli«, se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi, ki vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo v spletni trgovini. Piškotke uporabljamo tudi za spremljanje analitike in za marketinške aktivnosti. (Nastavitve piškotkov)
Dovoli