OBVESTILO: DELAVNI ČAS SREDA 8-12 ter od 14-17h

Ob koncu šole izkoristi 15% popust na vse izdelke, ki še niso znižani UPORABI KODO: POCITNICE24, popust velja do konca naslednjega tedna

Skiro

Kako izbrati skiro

Pri izbiri skiroja za odrasle ali za otroke moramo najprej pomisliti, v kakšne namene bomo skiro uporabljali. Ko se odločimo ali nam bo skiro služil kot prevozno sredstvo ali pa ga bomo uporabljali za izvajanje različnih vratolomnih podvigov, je potrebno poskrbeti tudi za ustrezno zaščitno opremo. Ne glede na način uporabe, se je dobro odločiti vsaj za čelado. Če pa se odločimo za nakup skiroja za trike, poleg tega kupimo še ščitnike za kolena in komolce.


Na kaj biti pozoren, ko se odločate med različnimi modeli:

Ležaji

Kvaliteto ležaja določa številka poleg oznake ABEC, višja številka pomeni bolj gladko vožnjo in hitrejšo vožnjo.


Krmilo

Preverite ali vam ustreza višina krmila, kljub temu, da je pri klasičnih skirojih nastavljiva, nimajo vsi skiroji enak razpon višine.


Tačka

Nekateri modeli skirojev imajo tačko, z katero lahko skiro lepše odložite ko ga ne potrebujete.


Trak za nošenje

Trak vam bo v veliko pomoč, ko boste skiro prenašali na okoli, kadar ga ne boste potrebovali za vožnjo.


Vzmetenje

Določeni modeli skirojev nudijo sprednje ali dvojno (sprenje in zadnje) vzmetenje.

Pri vožnji z skirjem z vzmetenjem bo vožnja bolj gladka saj vzmetenje pobere velik del tresljajev.


Zavora

Vsi skiroji imajo zadnjo nožno zavoro, ki jo upravljate z pritiskom noge na strehico zadnjega kolesa. Nekateri modeli imajo tudi ročno zavoro, ki ni tako učinkovita kot je nožno zaviranje. Ročna zavora se uporablja za počasno zaviranje, ko morate zavirati v sili je potrebno uporabiti tudi nožno zavoro. Redki modeli skirojev imajo zavore na diske, ki so bolj napredne kot navadna zavora.


Oprijemi

Skiroji imajo različne tipe oprijemov, ki se razlikujejo po obliki in materialu. Kater tip je boljši je stvar lastne presoje. Splošno velja , da so gumasti oprijemi bolj varni kot penasti. Nekateri modeli imajo tudi ergonomsko oblikovane gumaste ročaje.


Kako izbrati tip skiroja

Pri izbiri skiroja za otroka je potrebno upoštevati več stvari, kot če skiro kupujete za odraslega. Otroci se razlikujejo po motoričnih sposobnostih, zato je ta podatek bolj pomemben od starosti ali fizične velikosti. Običajno lahko začnejo voziti pri starosti 2 leti. Od spretnosti otroka bo odvisno kak skiro mu boste izbrali. Za manj spretne, boste izbirali skiro, ki ima tri kolesa, za spretnejše otroke mogoče že dvokolesni skiro.


Ali naj kupim 2-kolesni ali 3-kolesni skiro

Trokolesni skiroji


Poleg fizičnih sposobnosti je to odločitev, ki najbolj vpliva na to, ali lahko otrok varno ali uspešno vozi skiro. Če je vaš otrok star približno 2 do 5 let in ima težave z motoriko, ravnotežjem ali dvokolesnim skirojem bo trokolesni idealna izbira.
Obstaja več vrst trokolesni skirojev, vendar se bomo dotaknili le teh, ki imajo dve sprednji kolesi, eno zadnje kolo in krmilo, ki se upravlja z nagibanjem. Tak tip trokolesnega skiroja je najpogostejši, lepše vodljiv in mnogo boljši kot tisti z kolesi zadaj, saj pri slednjem zelo rado brca v zadnja kolesa.


Trikolesni skiro je majhnim otrokom lažji za vožnjo, saj skiro opravi polovico dela pri lovlenju ravnotežja. Ko poganjajo, je skiro samo uravnotežen. Pri obračanju se nagne v smer zavoja. Mogoče se sliši zapleteno, ampak otroci ta način zelo hitro osvojijo. Večina trikolesnih skirojev je narejenih z nosilnostjo med 35 do 50 kg.

Dvokolesni skiroji
Zahtevajo več spretnosti in ravnotežja v primerjavi s trikolesnimi skiroji. Tako kot kolesa potrebujejo določeno minimalno hitrost, da ostanejo v ravnotežju. Pri zavijanju vsi dvokolesni skiroji zahtevajo, da se voznik rahlo nagne proti sredini zavoja, da zagotovi silo, in ostane v ovinku.
Majhni otroci morajo biti dovolj močni, da potiskajo skiro do minimalne hitrosti in ostanejo v ravnotežju. Morajo imeti dovolj vzdržljivosti, da ohranijo hitrost. Vedeti morajo tudi kako aktivno in neprekinjeno krmiliti, da ohranijo nadzor.


Če se še vedno ne morete odločiti, ali naj vaš otrok izbere dvokolesni ali trikolesni skiro, upoštevajte naslednje:


Izbira trokolesnega:
• če je to otrokov prvi skiro
• če se otrok še ni naučil voziti kolesa
• otrok ni telesno aktiven
• če je otrok zelo majhen (od 2 do 5 let)


Izbira dvokolesnega:
• otrok je telesno aktiven
• če otrok že zna voziti kolo
• če se otrok že uspešno vozi s trikolesnim skirojem
• če je otrok vztrajen (ne obupa zlahka)


Kako izbrati velikost skiroja

Na to odločitev vplivata otrokova telesna velikost in fizične sposobnosti.

Velikost skiroja je običajno povezana z velikostjo koles.

• majhni: 100 mm, 120 mm, 125 mm

• srednji: 145 mm, 180 mm

• veliki: 200 mm, 205 mm

• zelo veliki: 230 mm+


Niso vsi skiroji z majhnimi kolesi namenjeni izključno samo otrokom. Večina malih skirojev ima nosilnost do 100 kg. Odrasli se ne vozijo z takimi skiroji večinoma zato, ker imajo praviloma nizko krmilo. Majhni skiroji so veliko lažji od velikih. Velikost in nizka teža otrokom olajša vožnjo, rokovanje, motoriko, stabilnost in pospeševanje.


Za vožnjo velikih skirojev je majhnim otrokom potrebno vložiti več truda, zaviranje do zaustavitve pa traja dlje. Veliki skiroji so za zelo majhne otroke prezahtevni. Za odrasle ali velike otroke so veliki skiroji bolj stabilni, zaradi daljše medosne razdalje . Lažje se je izogibati oviram, kot so neravnine in  kamenje. Skiro z večjimi kolesi bo omogočil gladko vožnjo tudi po tlakovcih, luknjah in robnikih. Zaradi tega so skiroji z velikimi kolesi boljši tudi za višje hitrosti .


Pri izbiri velikosti moramo biti tudi pozorni na to, da krmilo ni v višini pred obrazom ali vratom, saj obstaja možnost, da bo krmilo med trkom povzročilo poškodbe obraza , zob ali vratu. Višina krmila pri klasičnem skiroju naj bo v višini med trebuhom in komolcem. To velja tako za otroke kot za odrasle.


Skiroji za trike

Skiroji za trike niso isto kot klasični skiroji. Izdelava je bolj zahtevna, saj morajo vzdržati veliko več udarcev kot navaden skiro. Če si vaš otrok želi skiroja za trike, mu takega tudi kupite, saj klasičen skiro ni varen za izvajanje trikov. Hitro se bo tudi uničil.

Skiroji za trike so odlična izbira za starejše otroke, ki želijo navdušiti svoje prijatelje v lokalnem skate parku ali na šolskem igrišču. Ti skiroji so posebej zasnovani za skoke, s težjimi in bolj odpornimi ogrodji. Ne zlagajo se in tudi niso nastavljivi, zato je še toliko bolj pomembno, da izberete pravega za svojega otroka. Za razliko od standardnih otroških skirojev je treba skiroje za trike izbrati glede na višino vašega otroka in ne njegove starosti. Več o skirojih za trike si preberite v objavi ki jo najdete pod izdelki v omenjeni kategoriji.S klikom na »Dovoli«, se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi, ki vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo v spletni trgovini. Piškotke uporabljamo tudi za spremljanje analitike in za marketinške aktivnosti. (Nastavitve piškotkov)
Dovoli