Kolektivni dopust med 16.5. in 27.5. Vsa naročila bodo obdelana v tednu po 27.5. 

V času kolektivnega dopusta izkoristi 20% popust* z uporabo kode: maj2024

*popust velja le na izdelke ki niso v akciji!

Sup deske - napihljivi supi in dodatki

Supanje ali stoječe veslanje je obnorelo svet, saj je primerno za vse generacije. V naši ponudbi najdete napihljive sup deske in ostalo opremo za supanje. Dostava je za vse sup deske brezplačna.  


sup

Kaj je pomembno pri izbiri SUP deske?

Če se s supom šele spoznavate in ga ne kupujete za dolge izlete, vam priporočamo nakup vsestranske »all round« sup deske. Ta tip deske ima zaobljen nos in rep, širina je skozi cel sup približno enaka in je zato bolj stabilen, kar je velik plus za začetnike. Tak sup nudi boljši občutek varnosti.

 
Če ste v preteklosti že pridobili nekaj izkušenj s supom, lahko izberete touring sup desko, ki ima spredaj nekoliko bolj ozek nos, ter zadaj ohranja bolj širok »kvadraten« rep. Taka deska nudi manj napora pri vožnji, z njo boste lažje premagovali daljše razdalje.


Tekmovalni supi pa so »ošiljeni« tako na repu kot na nosu, nudijo veliko manj stabilnosti in se uvrščajo med hitre deske, ki so priporočljive za bolj izkušene suparje.

 Vseeno niste prepričani, katera SUP deska je prava za vas? Preberite si naš vodič o tem, kako izbrati pravi SUP.


Prava dimenzija

Če boste izbrali daljšo desko, bo z njo vožnja hitrejša, s širšo pa bolj stabilna. Po drugi strani, pa imajo debelejše deske večji volumen. 


Že majhna sprememba v velikosti zelo vpliva na obnašanje deske na vodi. Pomembno je, da izberete svoji teži in svojim željam primerno. Supi so načeloma narejeni za eno osebo, vendar se v realnosti z njem velikokrat vozita dve ali celo več oseb. Če boste na supu zelo pogosto vozili tudi druge osebe, morate biti pozorni, da kupite sup ki ima primerno nosilnost za skupno težo oseb. Če pa boste na sup vzeli druge le izjemoma, je bolj smiselno kupiti sup sebi primeren, saj bo vsak sup zdržal dodatno osebno na kratkih razdaljah in le poredko.


V kolikor bo sup, ki ga kupujete namenjen družinski zabavi, razmislite koliko oseb bo uporabljalo sup, in če bo sup namenjen bolj skakanju v vodo kot vožnji. Nosilnost supa izberite najtežji osebi primerno, če pa bo večino časa na supu več oseb pa primerno skupni teži. Vaš cilj je da izberete ne preveliko in ne premajhno sup desko.

SLABOSTI PREVELIKEGA SUPA

• Pri prevelikem supu se hitro utrudimo saj je veslanje težje

• Sup je bolj štorast

• Hitro nam začne delati preglavice v vetru

• Sup je težko prenašati

• Veliko časa se porabi za napihovanje

SLABOSTI PREMAJHNEGA SUPA

• Sup ne bo stabilen

• Pod našo težo se bo upognil

• Sup se bo ugreznil pregloboko v vodo


Sup za jogo, pilates ali telovadbo 

V kolikor ste ljubitelj omenjenega športa in bi želeli vaditi tudi na vodi, se raje odločite za večjo in širšo desko, ki bo prinesla več stabilnosti pri izvajanju vaj. Zelo primerne za jogo so tudi vsestranske ali allround sup deske. 


Družinske, vsestranske ali allround deske

Omenjene deske so dolge med 3 m in 3,6 m ter široke med 76 cm in 86 cm. Tak tip deske je namenjen začetnikom, saj so zaradi širine bolj stabilne in ker so krajše, tudi bolj obvladljive. Te deske imajo privzdignjen nos. Nos nekoliko štrli ven iz vode, in ne vpliva na plovnost, držanje smeri, hitrost. Z dolžino deska pridobiva na hitrosti in držanju smeri. S širino pa stabilnost.

allround sup

Potovalne ali touring sup deske

Supi so namenjene tistim, ki se spoznajo na supanje in si od opreme želijo več. Deske nudijo premagovanje večjih razdalj,večjo hitrost, boljšo smerno stabilnost… dolge so najpogosteje med 3,6 m in 4,3 m, seveda pa se najdejo tudi druge dolžine, ki so lahko prav tako enako dobre. Širine se gibljeno okoli 76 cm. Touring deske so popolnoma ravne in nimajo privzdignjenega nosu. Bolje držijo smer in so hitrejše.


Surfing sup

So izbira za tiste, ki bi radi občasno tudi jadrali na deski. Deske se uporabljajo skupaj z jadri in imajo zaradi specifične uporabe mnogo krajšo življensko dobo.

surf sup

Tekmovalne ali race sup deske

Dolžine se primerjajo z touring desko, s tem da so te deske ožje in mnogo težje obvladljive. 

race sup

Supi za divje vode

Obstajajo deske namenjene premagovanju brzic, vendar so to deske katerim ne bomo namenjali pozornosti. Za tekoče vode je potrebnega veliko znanja in posebne opreme tako, da se na divje reke kot so soča ali sava na predelih kjer so brzice nikoli ne odpravljajate sami. Seveda so iz tega izvzeti predeli kjer so reke zajezene in mirne vendar pazite, da na takem predelu ne pridete preblizu jeza kjer se tok zoper pohitri.


Za konec se dotaknimo še nekaj osnov glede vesla. 


Višina vesla

Vesla se običajno nastavlja na dolžino 15-20 cm nad velikostjo veslača. Za supanje po mirnih vodah si nastavite veslo višje in sicer nekje 20-25 cm od vaše višine saj z tem dosežete boljši doseg in zmogljivost.

Za hitrostno vožnjo z race supi se vesla nastavljajo med 25-30 cm nad velikostjo veslača za največji doseg in zmogljivost.

kako nastaviti velikost veslaSmer vesla

Kar pogosto vidimo pri začetnikih, je, da veslo držimo napačno. oglejte si sliko ki prikazuje pravilno držanje vesla. 

drža vesla

V kolikor imate še vedno težave pri odločitvi, kateri sup je za vas najbolj primeren vas vabimo, da na nam napišete sporočiloRazvrsti po:

S klikom na »Dovoli«, se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi, ki vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo v spletni trgovini. Piškotke uporabljamo tudi za spremljanje analitike in za marketinške aktivnosti. (Nastavitve piškotkov)
Dovoli