Ob koncu šole izkoristi 15% popust na vse izdelke, ki še niso znižani UPORABI KODO: POCITNICE24, popust velja do konca naslednjega tedna

Zunanje in notranje žoge za odbojko

Prijateljica vsakega odbojkaša je odbojkarska žoga, ki je ključen del odbojkarske opreme. Ponujamo širok nabor različnih žog, primernih za začetnike in profesionalce. Žoge za odbojko so zelo trpežne, saj so narejene iz sintetičnega usnja oziroma umetnega usnja, poliuretanskega materiala, gume ali iz EVA pene. Zadnje so primerne za otroke saj zmanjšujejo občutek pečenja ob sprejemu žoge. 

Poleg materialov se odbojkarske žoge med seboj razlikujejo tudi velikosti. Nekatere žoge za odbojko so namenjene le otrokom in so zato tudi manjše. Njihova velikost se po navadi veča glede na starost igralcev. Žoga za profesionalno rabo, mora imeti določene lastnosti kot so: obseg žoge mora biti od 65 cm do 67 cm, njena dovoljena masa je od 260 g do 280 g, predpisan pa je tudi tlak v žogi. 

Žoga za odbojko ima ventil, ki omogoča prilagajanje njenega notranjega zračnega tlaka. Preden vstavite iglo tlačilke v ventil jo iglo potrebno zmočiti, da se ventila ne poškoduje.


Kakšno žogo izbrati za odbojko?

Odbojkarska žoga za uradno tekmovalno tekmo ima natančno podane parametre glede obsega, teže in notranjega pritiska žoge. Žoga za odbojko za odrasle ima enotno velikost: št. 5. Žoge so načeloma skoraj enake velikosti, vendar obstaja razlika med odbojkarskimi žogami.Žoge velikosti 4 s premerom od 18 do 20 centimetrov se uporabljajo za treninge, medtem ko žoge velikosti 5, uradne odbojkarske žoge za tekme, merijo od 20 do 22 centimetrov.

Tudi otroška odbojka se razlikujejo po barvah, ki so odvisne od starosti otrok. Žoge za odbojko na mivki pa so nekoliko večje od navadnih žog. Posamezne velikosti odbojkarske žoge si lahko ogledate v naslednji tabeli:

Kategorija

    Velikost

    Obseg [mm]

    Teža [g]

Rumena žoga za mini odbojko do 8 let

4

600-610

180-200

Oranžna žoga za mini odbojko do 9 let

5

650-670

180-220

Rdeča mini odbojka do 10 let

5

650-670

200-220

Zelena mini odbojka do 11 let

5

650-670

260-280

Modra mini odbojka do 12 let

5

650-670

260-280

Odrasli

5

650-670

260-280


Kakšen material za odbojkarsko žogo izbrati?

Odbojkarske žoge so lahko narejene iz dveh glavnih vrst materialov - usnje ali sintetika. V nadaljevanju na kratko predstavljamo razliko med obema.

Usnjene žoge

Usnjene odbojkarske žoge so zelo kvalitetne, imajo daljšo življenjsko dobo, so trše na otip in so namenjene samo za okolje, kjer ne bodo prišle v stik z vodo, najbolje v zaprtih prostorih (usnje vpija vodo in žoga je takrat težka in spolzka).

Sintetične žoge

Sintetične žoge so mehkejše in mehkejše na dotik v primerjavi z usnjenimi in primerne za vsako okolje (notranje in zunanje). Dandanes se že proizvajajo sintetične žoge, ki imajo lastnosti blizu pravemu usnju.

Razlika med navadno žogo in žogo za odbojko na mivki

Žoge za odbojko na mivki pa so običajno narejene iz takega materiala da so vodoodporne, veliko mehkejše in lažje od žoge za odbojko v dvorani. Dvoranske žoge so narejene iz usnja, da so bolj robustne. 

Pri dvoranski odbojki gre za moč, težja žoga se premika hitro in jo je mogoče udariti veliko močneje. Možno je najti tudi usnjene žoge, ki so bile ustvarjene po standardih za uporabo na prostem, vendar jih vedno hranite stran od vode, če se odločite za enega od teh modelov.


Obseg žoge in lastnosti letenja

Žoga za odbojko na mivki je tudi nekoliko večja. Ta kombinacija zagotavlja, da lahko žoga skoraj lebdi v zraku, spreten igralec lahko izkoristi vreme, kot je rahel veter, v svojo korist. Žoga za odbojko na mivki je približno 2 cm večja (66-68 cm) od klasične odbojkarske žoge (65-67 cm). Vendar je teža obeh žog enaka.


Notranji tlak

Odbojkarska žoga se stisne do višjega tlaka (30-32,5 kPa), žoga za odbojko na mivki pa manj (17,1-22,1 kPa). Na ta tlak vedno napolnimo kroglo s kompresorjem. Tlak v žogi je treba redno preverjati in po potrebi povečati, da zagotovimo zahtevane lastnosti za vsako igro.


Tehnološka zasnova žoge

Žoge za odbojko imajo »plošče« prilepljene direktno na mehur, medtem ko je žoga za odbojko na mivki lahko tudi prišita in vanjo vstavljen mehur. Sešito žogo je potem lažje popraviti, ko je preluknjana, kot zlepljeno žogo.

Priskrbite si svojo in uživajte v vročih poletnih dneh ob igri odbojke z izbrano družbo.


Več o odbojki si lahko preberete tu >>> Od opreme do odbojke (na mivki)Razvrsti po:

S klikom na »Dovoli«, se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi, ki vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo v spletni trgovini. Piškotke uporabljamo tudi za spremljanje analitike in za marketinške aktivnosti. (Nastavitve piškotkov)
Dovoli