Brezplačna poštnina za nakupe nad 30€ vse do prvega oktobra

zaračuna se le strošek provizije 1,30 € v primeru plačila po povzetju

Snowboard deske in oprema za snowboardingSte se odločili za nakup nove snowboard deske?

Ste na pravi strani, saj pri nas najdete širok nabor desk, ne glede na vaš stil snowboard – anja. Oglejte si snowboard deske Raven in Pathron, otroške deske, opremo za vzdrževanje snowboarda in dodatke zanj po dostopnih cenah. Za lažjo odločitev pri nakupu vam podajamo osnovna priporočila pri izbiri snowboard deske: 

Kako izbrati snowboard desko?

Snowboard - Dolžina

snowboard velikosti

Dolžino snowboarda izberete na podlagi večih faktorjev; vaše višine, teže in stila vožnje. 

Splošno pravilo je, da naj bi snowboard segal nekje do brade,  vendar višina niti ni tako pomembna kot je telesna teža. Ob izbiri snowboarda za katerega ste pretežki boste imeli težave,  saj vam bo spodrsavalo pri zavijanju. Če boste za snowbard prelahki, boste imeli težave z zavoji zaradi slabega upogiba snowboarda.
snowboard - velikost

Za freestyle izberite krajši snowboard, ker boste z tem pridobili na lažjem zavijanju, s katerim bo lažje izvesti trike v zraku in na objektih.

Tisti, ki iščete snowboard za freeride, boste posegli po daljših, kar doprinese k večji stabilnosti med vožnjo, večjemu oprijemu na robniku ter daljših zavojih.

Ker želi večina snowboard, ki bo dober za oboje, se je dobro izogibati velikim dolžinam, vendar morate biti kljub temu pozorni na težo in višino.

Snowboard - Širina

ddd
Širina je izrednega pomena. Pri izbiri široke deske, se zmanjša odzivnost in zavijanje postane težje. Pri izbiri preozkega pa boste imeli probleme z drsanjem bootsov po snegu s prsti ali peto.  

Stranski rok Snowboards

Manjši  stranski lok doprinese k ozkemu zavijanju, oziroma hitrejšemu prenosu z enega zavoja v drugega. Problem se lahko pojavi pri vožnji naravnost saj robnik snowboarda grabi sneg. Posledično ga težje kontrolirate. Če izberete snowboard z večjim lokom pa vam bo večji stranski lok omogočal več vožnje po robniku v halfpipe in tako lažje pridete od ene do druge stene.

Jedro snowboarda

Izbira jedra je pomembna glede na to, kakšne lastnosti želite, da ima vaš snowboard.  Jedro je pomembno zaradi teže. Obstajajo različne kombinacije jeder. Snowboardi s penastim brizganim ali aluminijastim jedrom v obliki satja slabše absorbirajo vibracije, a imajo boljšo odzivnost. Jedro iz laminiranega lesa omogoča mirno in gladko vožnjo. Težji kot je board, bolj primeren je za vožnjo po razgibanem terenu in bolje absorbira vibracije, lažji kot pa je board, bolj je odziven in namenjen skakanju.

FLEX

Flex opisuje mehkobo in prožnost snowboarda. Mehak snowboard pri nizkih hitrostih omogoča lažje vijuganje in dovoljuje več napak, kar je idealna izbira za začetnike in obiskovalce parkov. Pri visokih hitrostih postanejo mehki snowboardi nestabilni in tresoči ter težje obvladljivi.

Trši snowboardi so zelo stabilni pri visokih hitrostih. Trši snowboardi so velikokrat izbira boljših freeryderjev  saj so primerni za lažjo vožnjo po snežnem kanalu ali skakanju na velikih skakalnicah, kjer dosegajo visoke hitrosti.

Za stopnje flex-a ni določenih standardov, tako da se lahko zgodi, da bo flex pri snowboardih z isto stopnjo pri različnih proizvajalcih drugačen.

Kako izbrati obliko snowboard deske ?

Directional Shape: Usmerjene oblike so pretežno namenjene da se pelje naprej (downhill) in so zato priljubljene pri freeride in  all mountain. Običajno so togi v koncu in imajo mehkejši nos, da se zagotovi stabilnost pri visokih hitrostih.
directional

True Twin Shape: deske imajo popolnoma simetrično obliko, z enako konico in nosom ter uravnotežen flex.  Enostavno jih vozite tako naprej kot nazaj, zaradi česar so kot nalašč za teren, parke in freestyle .
true twin

Directional Twin Shape: so kombinacija obeh predhodno omenjenih desk. Večina deske ima simetričen flex in daljši nos kot konec. Ta zasnova ponuja veliko prilagodljivost za freestyle vožnjo. Nekatere deske imajo lahko enako konico in rep (tako kot true twin oblike), vendar asimetričen flex . Te deske imajo trd konec za zavijanje in mehak nos za plavanja po pršiču in nudijo dobro stabilnost .
directional twin

Kakšen profil snowboard deske izbrati?

Camber: Tradicionalni Camber  (pozitiven Camber) so deske z v sredini rahlo navzgor ukrivljeno obliko plošče. Teža snowboarderja  pritiska navzdol na konkavno obliko, deska deluje kot vzmet in jo odlikuje ekstra "pop" . Je živahna, odzivna in deluje odlično na trdem snegu ali na urejenih stezah. 
snowboard

Rocker:  deske odlikuje navzgor ukrivljeni profil z dvignjenim nosom in koncem (nekaj podobnega nasmehu). Ukrivljena oblika je odlična za plavanja na pršiču in ponuja bolj sproščeno vožnjo. Te plošče se super za tiste, ki imajo radi jibbing ali rail parke, saj se jih lažje manevrira in manj verjetno je, da jih ulovi rob.            
snowboard

Flat:  deske nimajo krivulje, kar pomeni, da je spodnji del popolnoma poravnan s snegom, razen konca in nosa. Enakomeren pritisk ustvari  'loose'  in 'catch-free' vožnjo. 
snowboard

Hybrid: Hibridni Camber  je oblike"M" ali "W" . Združuje elemente in prednosti obeh rocker in tradicionalne Camber oblike. Deske zagotavljajo stabilnost pri visoki hitrosti, izboljšan carving in ekstra "pop". Hibridne Camber deske plavajo v pršiču in zagotavljajo lažji začetek zavoja.
hibrid 1
hibrid

In še nekaj o tem, kako snowboard uporabljati

nn Obstaja regular in goofy način. Pri regular gre leva noga naprej pri goofy pa desna. Obstaja enostaven način, da ugotovimo katera noga gre naprej. Predlagamo, da najdete drsečo površino kot so  npr. drseč parket, poledenela površina ali mokre ploščice in se zadrsamo po njej. Tista noga ki gre spredaj jo na boardu postavimo naprej. Lahko tudi nekoga prosimo za pomoč in nas le ta nepričakovano porine od zadaj naprej. Tista noga z katero se ujamemo, je naša sprednja noga. Vendar ta test ni toliko siguren kot prvi. Če še vedno niste prepričani bodite pozorni na to, da izberete snowboard, ki je simetričen in preizkusite obe nogi. Pomemben je tudi razmak med nogami, ki naj bo v liniji s širino naših ramen.

Za konec še voskanje snowboarda:

S klikom na »Dovoli«, se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi, ki vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo v spletni trgovini. Piškotke uporabljamo tudi za spremljanje analitike in za marketinške aktivnosti. (Nastavitve piškotkov)
Dovoli